kniha » Odplata 2
chce si přečíst 2 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 58
hodnotilo: 85
87%
Koupit knihu:
FantasyShop.cz
Minotaur
Odplata 2

Jan Hlávka

Odplata 2

Vzpoura vyvolených

série: Agent JFK
díl v sérii: 20

Kategorie: sci-fi

vydání: Triton (web), EF 2009

odkazy: 2x [ukázka], 4x [recenze]


Komentáře:
Sirius  | ***** 19.09.2009 11:23

Strhující thriller v němž Jan Hlávka překročil silnou a hlavně zažitou hranici mezi pulpovou vlakovou literaturou (nic proti ní, jak víte, miluji jí) a klasickou beletrií hlavního proudu, kterou čtou lidi, kteří se při slovech fantastika jen zakření a jdou dál. Je to hlavně z toho důvodu, že Hlávka má přehled o současném dění a nebojí se je vetkat do příběhu, kterému to velmi pomáhá. Pokud jsem byl u první části skeptický a lehce zklamaný, pak mi to druhá polovina velmi vynahradila. I zde jsou všechny postavy živoucí a to i X-Hawk – po každé když se o něm postavy rozmluví, tak mi běhá mráz po zádech. A dělá tak zlo skutečným zlem. Co je hlavní a co mě na Odplatě upoutalo je ono budování, vlastně odkrývání mytologie a historie Kovářů rovnováhy, díky čemuž děj získává ten správný šmak. Právě v mytologii tkví celé kouzlo Odplaty. Jakmile se o ní autor rozmluví, žerete mu to s navijákem a chcete, aby mluvil ještě víc. Pochválit si také zaslouží i Vegova španělština, díky které tato postava získává na životnosti. Abych nezapomněl – Národní knihovna mě velmi potěšila. Inu, on mě potěšil celý tento díl, který můžeme i s první polovinou pokládat za jeden z nejlepších, ne-li nejlepší díl celé série. Honza Hlávka odvedl ohromující práci, která si zaslouží obdiv všech čtenářů. O to víc vás pak zamrzí nesmyslný postepilog od Miroslava Žambocha, který to celé kazí…

Majkl  | ***** 23.10.2009 23:45

Jan Hlávka (spolu s T´Anou) naozaj stvoril v rámci série JFK veľdielo :) Tento komentár sa mi píše nesmierne ťažko, jednoducho nemám slov. V druhej polovici Odplaty sa mi dostali odpovede na otázky, ktoré sa vynorili v Zemi prokletých. Pri čítaní som sa snažil odhaliť kam bude príbeh ďalej smerovať, všímal som si rôzne súvislosti (s predošlými dielmi JFK, s vlastnými dielami v sérii JFK a aj s doteraz nevydanými dielmi Františky Vrbenskej a Jaroslava A. Poláka) a celkovo som si čítanie nesmierne užíval. Dostal som také chuťovky ako sú zaujímavé nové (Adam, Gregor Norrington) aj staré známe postavy (Asenat, X-Hawk (SPOILER! – zbabelec, zase zdrhne KONIEC SPOILERU!), Anna, Noel, Treneport a dokonca aj Mates :)); zaujímavé využitie mágie (ktoré na mňa nepôsobilo ako efektné mrhanie energiou v štýle Star Wars, či kde to používajú svetelné meče) a narážky aj na našu realitu – súčasnosť aj minulosť či dokonca užívateľa týchto stránok, ktorý napísal komentár predo mnou. A ten Príbeh s veľkým Pé. Nádhera, krása, lahôdka (toto slovo budem dúfam v prípade Jana Hlávku používať aj naďalej :)). Odhaľovanie minulosti, starých spojenectiev a zrád, neustále zaujímavý dej je neskôr neustále napínavý a to vyvrcholenie… k nemu by som mal možno jednu výhradu, miniSPOILER ohľadne neznámeho osudu jednej postavy KONIEC miniSPOILERU ale som spokojný. Čo spokojný… priam nadšený (veď to ste už zistili aj z predošlých riadkov :)). Asi sa budem opakovať, pretože som to už niekde písal – jedným z cieľov série JFK bolo objavovať nových autorov, či čitateľom dať možnosť spoznať už známych autorov (a ak ich autor zaujme, prečítať si jeho ďalšiu nieJFK-tvorbu). A to sa v mojom prípade stalo. Po prečítani Zatméní som si prečítal poviedky Jana Hlávku (niekde bolo nadšenie menšie, inde zas väčšie), netrpezlivo som očakával prvú polovicu dvojdielu a neskutočne si užil polovicu druhú. A autor už skôr poputoval do Top10, jeho ďalšia tvorba má u mňa nálepku „must have“ :) Týmto ďakujem duu MŽ&JWP za skvelý nápad série JFK, ktorá mi mimo iného poslúžila aj ako objav nových autorov.

Naozaj výrazný mínus mám k Postepilogu, ktorý tu podľa mňa nemá čo robiť. Nejako mi uniká jeho zmysel. SPOILER mimo uistenia, že JFK bude asi aj naďalej verný zhnitej skorumpovanej nedôveryhodnej (sčasti) EF; a že všetko môže byť inak, čím mám pocit, že vrhá pochybnosti na celú Odplatu a tým u mňa vznikol len zmätok KONIEC SPOILERU Citujem: „To bylo šílené, tak šílené…“ – podobný pocit mám z tohoto postepilógu – wtf a podobne… „Pokud by to byla pravda,“ řekl John zamyšleně, „nic z toho, co jsme se dozvěděli, nedává smysl“ – tak tak, kde je pravda? Tak ako to bolo nakoniec? Čo sa mňa týka, pri druhom čítaní Odplaty tento postepilóg vynechám. Záverečné „A proč byste měl předpokládat, že vám někdo někdy řekl pravdu?“ na mňa pôsobí, že potom všetko (celá séria) môže byť úplne inak a autori si budú „fakty“ ohýbať tak, ako im to bude vyhovovať.

SiriusChico  | ****1/2 19.02.2011 13:28

Odplata 2 je dokonce ještě lepší než první díl a jde vidět, že autor se začíná vypisovat. Děj je užasný, akce je dechberoucí a příběh jenom plyne pod rukama.

Gaarq  | *** 06.10.2011 22:16

tak druhá odplata byla o poznání horší než první. podstatně víc siláckých klišé, přešlapování na místě, bůžků a bohů ze stroje, i když pořád tam ještě zůstávalo něco z té první, hlavně v úvodu, atmosféra a tak.

ovšem to nejhorší nakonec. žambochův postepilog je nejen naprosto mimo mísu (a to hrozné pseudohrdinské tlachání!!!), ale hlavně mi přijde vůči autorovi odplaty neuvěřitelně sprostý. de facto staví celý příběh na hlavu, šmahem jej shazuje pod stůl a s pohrdavým úšklebkem jej zašlapává do prachu. být autorem odplaty já, asi bych se jim na to už pěkně vysral, bez pardónu. podle hodnocení dva nejúspěšnější díly série a co si autor vyslouží? plivanec do ksichtu. skvělá práce, týme!

Schramm  | **** 26.02.2013 11:06

Přiznávám na úvod, že první díl Odplaty mi moc nesedl. Četl se mi výrazně pomaleji, chytil mne méně než jakákoliv jiná Hlávkova kniha. Možná je to tím, že děj je výrazně temnější, možná jsem se prostě začetl ve špatný čas. Druhé čtení na to odpoví. Každopádně díl druhý je úplně jiné kafe! Výborný příběh se skvělými postavami a excelentní gradací, který obsahuje všechno, co mám jako čtenář na JFK (i Hlávkově tvorbě) rád. Taky jde o jeden z nejzásadnějších dílů v sérii. Pokud někdo ještě trpíte iluzemi o Agentuře, Jan Hlávka a Odplata vás z toho vyvedou.

avatar2  | **** 20.12.2014 18:50

Podobná jízda jako první část. Pan Hlávka umí postavy správně využít. Z nikoho neděla supermana a síly jsou zde správně vyvážené. Trochu se zde rozpíjí klasický koncept dobra proti zlu, jako by zcela dobrý nebyl vlastně nikdo. Možná právě to je na této Hlávkově minisérii nejlepší.



WebArchiv - archiv českého webu