kniha » Věci mimo nás
chce si přečíst 2 | chce mít v knihovně 2 | má v knihovně 6
hodnotilo: 10
79%
Koupit knihu:
Minotaur
Věci mimo nás

Fred Chappell

Věci mimo nás

Kategorie: fantasy - povídková sbírka

vydání: Argo (web) 2009

odkazy: 2x [recenze]


Komentáře:
Gaarq  | **** 18.05.2010 18:10

tak jsem se seznámil s mně dosud úplně neznámým autorem a bylo to setkání více než příjemné. chappell je dobrým příkladem autora SF, který poněkud kašle na kodex autora SF, který fantastická témata používá literárně, tedy ne jen pro ně samá. dokáže být stručný, sevřený, disciplinovaný a nad věcí. jeho povídky jsou velmi lidské, ale optimizmu v nich moc není, jen takový ten buddhův úsměv, sotva znatelný, ale sakra důležitý. skvělé!

jirikk  | ****1/2 30.06.2020 12:44

Hodně příjemná sbírka povídek balancujících na žánrové hraně. Autora jsem vůbec neznal a před lety vydanou knihu ani nepostřehl, až teď díky facebookovému doporučení noira. Vůbec jsem nečekal, že to bude takhle dobrý, nicméně po přečtení doslovu o Chappellovi se nedivím, vysokou literaturu a nízké žánry míchá s bravurou evidentně celou svou úspěšnou kariéru.

jasonix  | ****1/2 18.10.2021 09:33

Drobná skříňka plná klenotů. Stylově vybroušených a námětově pestrých. Ne vždy jde o fantastiku. Nejsilnější je Chappell v hororové poloze, zejména v originálně pojatých duchařinách nebo na území záhadných jevů. S laskavostí se umí vcítit do duše dětí a žen, básníků i obyčejných policajtů, ale nebojí se ukázat ani bolestnou a krutou rovinu mezilidských vztahů. S grácií se pohybuje na hraně parodie a satiry, je mu blízká sociální tématika, koketuje i se sci-fi. Z textů je cítit, že autorova druhá tvář je básnická, atmosféra i metafory jsou luxus, prostě radost číst. Nejvíc mě nadchly Symbolové lesy, Slečna Prue, Duch vetřelec a Podnájemník.



WebArchiv - archiv českého webu