kniha » Den opričníka
chce si přečíst 2 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 8
hodnotilo: 19
77%
Koupit knihu:
Minotaur
Den opričníka Více vydání = více obálek.

Vladimír Sorokin

Den opričníka

Kniha vyšla i pod názvem:
Opričníkov deň
(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

Kategorie: sci-fi - antiutopie

originální název: День опричника ▫ Děň opričnika
originál vyšel: 2006

vydání: Kalligram (web) 2008; Pistorius & Olšanská (web) 2009; Pistorius & Olšanská (web) 2015; Pistorius & Olšanská (web) 2022

odkazy: 3x [recenze], 1x [info], 3x [ukázka]


Komentáře:
Gaarq  | ***** 14.11.2009 10:46

už drahná léta se mi nestalo, že bych knihu přečetl jedním tahem načisto. a nebude to jen nevelkým rozsahem dílka. dočetl jsem, a s šokem povislou čelistí, jsem měl ještě dlouho o čem přemýšlet. kniha vyniká ve všech aspektech. geniální příběh z ruska relativně nedaleké budoucnosti (cca 2040?), skvěle vykreslující „ruskou duši“ zakletou v proprietách tohoto fikčního světa: veliký gosudar, pravoslavná církev, opričnina, nevolníci… vše umně skloubeno do šíleného, ale logického výjevu „popisujícího“ den v takovém světě z pohledu vysokopostaveného opričníka. je tam jedním slovem VŠECHNO. druhé superplus je jazyk: nový poetický režimní ňjúspík, tak odlišný od toho orwellova, zavánějící podsvětním argotem. jak trefné! kniha je psána pseudohonosným jazykem ruských bylin, směšným, ale také úchvatným ve své lehkosti. nejedna báseň zdobí text, jako korálek blyštivý, krásný :) překladatel se zhostil svého díla na jedničku, smekám a klaním se. zkrátka a jednoduše, našel jsem knihu, která mě oslovila do hloubi duše. geniální dílo.

avatar2  | ****1/2 09.07.2010 19:35

Slušně úchylná fantazie s hlubším podtextem. Výborná kombinace světa budoucnosti a velkého Ruska, ve kterém nezavládl postmoderní chaos ale je v něm to co tam asi musí být – vláda tvrdé ruky, která dokáže udržet na uzdě širokou ruskou duši. Kniha je pak příběhem jednoho dne tak jak ho prožije vysoce postavený důstojník elitní zásahové jednotky ve službě této diktatury. Jak již zmiňoval Gaarq – velkým plusem knihy je sloh. Je to sloh velmi ruský, který se k zemitému příběhu vlastně nehodí – ale právě proto působí slovanská květnatá krasomluva geniálně bizarně. Klobouk dolů před autorem i překladatelem.

honajz  | ** 20.09.2011 16:25

Nápad je to možná zajímavý, ale přijde mi, že to jako celek nefunguje. Navíc ten styl psaní mě iritoval stránku za stránkou.

lenivec  | brak 03.01.2012 15:46

Určite existujú rozumné dôvody vidieť v tomto diele niečo viac ako čistý odpad, ale to je len kamufláž. V románe je veľa násilia a sexu, podľa známej je to terapia aby si človek uvedomil, že svet môže byť aj horší. Ďalšia kamufláž. Jediný zapamätateľný moment je keď znásilnenie nazval: „obťažkal ju semenom“. Ďalšie slová asi nie je treba…



WebArchiv - archiv českého webu