kniha » Andělé a démoni
v Top10 7 | chce si přečíst 2 | chce mít v knihovně 2 | má v knihovně 96
hodnotilo: 127
78%
Andělé a démoni Více vydání = více obálek.

Dan Brown

Andělé a démoni

Kniha vyšla i pod názvem:
Anjeli a démoni
(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

série: Robert Langdon
díl v sérii: 1

Kategorie: sci-fi - audiobook - podle filmu/zfilmováno

originální název: Angels and Demons
originál vyšel: 2000

vydání: Metafora (web) 2003; Slovart (CZ) 2005; Slovart (CZ) 2006; Argo (web) 2006; Argo (web) 2006; Ikar (SK) (web) 2013

odkazy: 2x [recenze], 1x [ukázka], 1x [info], 1x [film]


Komentáře:
Strider  | **** 20.05.2006 17:33

Kniha sa zlepšuje od začiatku do konca. Spočiatku je nudná, ale keď to pretrpíte sa potom od nej tak ľahko neodtrhnete. Je tam síce pár logických prešľapov a v závere to neuveriteľnosťami priam preteká, ale číta sa to veľmi dobre.

willis  | 1/2 10.07.2006 10:19

Jo, autor nezapře, že vede kurzy tvůrčího psaní. Projede si Řím (nebo koupí si průvodce) a přečte pár knížek o historii náboženství a dá dohromady thriller a spojí fakta, takovým způsobem, že by se za to nemusel stydět ani Danniken. Román nelze upřít jednu věc a to, že je čtivý a na letní dovolenou tak ideální. Ale jak se autor snaží ke konci vystupňovat tempo tak si začíná pomáhat náhodami a nelogickými událostmi. A závěrečné odhalení jakoby vypadlo z díla Járy Cimrmana (něco jako nejsem tvoje babička, jsem tvoje sestra). Knížka vypadá, že byla psaná jako scénář k filmu a autor počítal s tím, že to prodá a my se budeme moct těšit na jeden pěkný sobotní večer na Nově ;). Pokud S. King o sobě prohlásil, že dělá hamburgry, tak tohle jsou trochu připálené hranolky: Když má člověk hlad tak je taky shltne, ale nijak moc si nepochutná.

avatar2  | **** 27.08.2006 10:11

Kniha je rozvrhem děje a vůbec „šablonou“ téměř identická a Da Vinciho kódem, což jí ale neubírá na čtivosti. Gradující děj, zajímavé prostředí, nečekaný konec – prostě vše co má správné drama mít.

Duirin  | ****1/2 20.09.2006 08:23

Kniha je opravdu velice čtivá a musím říct, že mě zaujala již od začátku. Děj má podle mě navíc mnohem větší spád než Šifra mistra Leonarda, takže se mi i víc líbila. Myslím, že je to způsobeno tím, že v této knize se různé symboly a vodítka točí pouze okolo iluminátů a hlavní hrdinové jsou v časovém presu. Pouze závěr mi již přišel takový nastavovaný.

magio  | **** 05.04.2007 15:45

Zajímavá kniha, která se i přes svůj nemalý rozsah velmi dobře čte. Kvůli zdlouhavému a poněkud nudnému začátku jsem ji odložil, ale později jsem se k ní znovu vrátil. A udělal jsem dobře. Příběh se sice rozjíždí hodně pomalu, ale dále to opravdu stojí za to. Akce střídá akci a napětí se stupňuje. V tomhle je Dan Brown vážně mistr nad mistry. Pokud hledáte povedený thriller, zkuste Anděle a démony.

Majkl  | *** 30.11.2007 17:50

Dej sa začína klasicky, je tu malý problém (telo), ktorý je súčasťou väčšieho (antihmota) – ako kopirák Da Vinciho kódu. Postupne je to lepšie, zoznamujeme sa tu so zvláštnosťami antihmoty, dej je rýchly, popísaný autorovými poznatkami. Čo ma najviac na knihe štvalo bolo niekoľko koncov, z toho len ten posledný bol ozaj koniec.

malarkey  | nehodnoceno 18.06.2008 14:26

Nemohl jsem si nevšimnout zásadního problému, že ačkoliv jsou Andělé a démoni Brownovou první knihou, jsou v základní příběhové kostře podobné se Šifrou mistra Leonarda, kterou jsem také četl jako první a dokázala mě zaujmout daleko více než tato, tedy prvotina i když pro mě druhá přečtená kniha od autora. Andělé a démoni už mi nepříjdou jako nějak zásadní kousek, o kterém by se dalo mluvit od rána do večera. Je plná nesmyslností a hlavně podle mě nudných pasáží. Já sám jsem měl co dělat abych knihu vůbec dočetl. Nebavil jsem se u ní, ale chtěl jsem alespoň vědět jak to všecko dopadne, což mi brzo ukáže i samotný film. Každopádně jsem rád, že to mám za sebou. Námět by zajímavý byl, také to ze začátku vypadá dosti mysticky. Časem se to ale zvrtně dost divně a já se u toho nudil až do samotného konce. 3/10

zdenda  | * 05.08.2009 20:53

Já už to prostě nesnáším. Věčné očerňování katolické církve (nejsem věřící), světová spiknutí, nekončící nepřátelé, kopírovací papír, nechápající svět, jen pár chápajících, kopírovací papír – jsem starší a za nás kopírky nebyly – stále stejné, stejné, stejné . . .

BorgDog  | **1/2 05.08.2009 21:28

Četl jsem to již před nějakou dobou, ale hlavní dojem si pamatuji dobře: Průměr. Délka je vzhledem k obsahu přemrštěná, ovšem co mi vadilo nejvíc, je zjevná vypočítavost. Z té knihy přímo čiší, že si pan Brown prostě sedl s tužkou a papírem a začal plánovat trhák: Chce to hlavně pořádné spiknutí, to táhne. Pak bombu a vražedného maniaka, aby to mělo šťávu, sexy holku v kraťasech, aby to mělo říz, náboženství a památky, aby to vypadalo hlubokomyslně, atd. až po „rodinná odhalení“ na konec. Já VÍM, že většina „velkých bestsellerů“ patrně vzniká podobným způsobem, ale zrovna u této knihy mi to vadilo víc, než u všeho, co jsem kdy četl: Žádná vášeň ani zaujetí autora dílem, jen chladná kalkulace. Nutno jedním dechem uznat, že hodně autorů píšících „s vášní“ naopak postrádá nutný odstup a mohli by si gratulovat, kdyby napsali knihu aspoň takhle, ale to na průměrném hodnocení nic nemění. Jediné, co mě tam OPRAVDU zaujalo, jsou zajímavě vymyšlené iluminátské znaky.

P.S.: Vzájemnou podobnost s „Šifrou mistra Leonarada“ nemohu posoudit, protože jsem ji nečetl, ani se na to nechystám.

Jakub Ehrenberger  | ****1/2 09.11.2009 22:20

Strhující thriller, v němž Dan Brown poprvé představil harvardského profesora symbologie Roberta Langdona, se odehrává na horké římské a vatikánské půdě. Z výzkumného střediska ve švýcarském CERNu byla ukradena antihmota, nejnovější fyzikální objev, který však za 24 hodin po svém ukradení s brutálními následky vybouchne. Za vraždou jejího stvořitele a jejím odcizením pravděpodobně stojí tajné bratrstvo, tzv. ilumináti, kteří od prvopočátku mají jediný cíl – zničit katolickou církev. Zatímco v Sixtinské kapli se scházejí kardinálové, aby zvolili nového papeže, Švýcarská garda pročesává území Vatikánu a hledá kontejner s ukradenou antihmotou, na němž nemilosrdně odtikávají poslední hodiny. Jak se zdá, jedinou nadějí je projít iluminátskou Stezkou osvícení, jejíž rozcestníky jsou rozesety po celém Římě, a pokusit se neznámého vraha chytit dřív, než bude pozdě. Robert Langdon společně s Vittorií, dcerou zavražděného fyzika, se tohoto úkolu ujímá.
Skvělému a svižnému příběhu nechybí pořádná dávka akce a napětí a vrahovy brutální činy ještě umocňuje církevní prostředí Svatého města. A ve chvíli, kdy už se zdá všechno naprosto jasné, se děj nečekaně zlomí. Víc už čtenář od knihy ani nemůže chtít.

SONP  | *** 30.03.2013 18:27

Nelze říci, že by kniha neměla odpich a spád. Autor ovšem velmi nevyváženě balancuje na pomezí thrilleru s reálnými základy, konspirační fikce a fantastikou, což má za následek, že celý příběh je na mnoha místech tak přitažen za vlasy, až se to téměř nedá číst. Šifra prostě vyšla Danu Brownovi o hodně lépe.

trudoš  | ****1/2 28.03.2016 21:57

Osnova, ač v jádru jednoduchá, se v průběhu takřka šesti set stran doslova pekelně zamotává. Profesor symbologie, který si žije klidným staromládeneckým životem, je nečekaně zatáhnut do zběsilého víru honiček, vražd, přestřelek a jiných ošklivých překvapení jen proto, aby přišel na kloub tajemství nikoho menšího než děsivých Iluminátů. A ač naprosto neškolen, rychle se mění v akčního hrdinu, jemuž by nejeden profesionál záviděl.
Svižný dobrodružný thriller se spádem od první stránky, jehož děj je plný adrenalinu a napětí. Krátké kapitoly, strohá stylistika a neustále gradující zápletka zaručují báječné konspirační čtení v prvoligovém provedení. V čem pro mě kniha oproti podobným vyniká, je schopnost Dana Browna si vše dopředu prozkoumat a prostudovat. Příjemně pak mrazí z kombinace fabulace a faktů, jež splétá do povedené – byť sebeabsurdnější – sítě. Zároveň musím zpětně ocenit několik zajímavých teologických úvah o vědě a náboženství, které mi v mnoha ohledech prakticky mluví z duše.



WebArchiv - archiv českého webu