kniha » Učedník Alvin
chce si přečíst 1 | chce mít v knihovně 2 | má v knihovně 39
hodnotilo: 33
82%
Koupit knihu:
FantasyShop.cz
Učedník Alvin

Orson Scott Card

Učedník Alvin

série: Příběhy Alvina Tvůrce
díl v sérii: 3

Kategorie: fantasy

originální název: Prentice Alvin
originál vyšel: 02/1989

vydání: Laser-books (web) 2009

odkazy: 7x [recenze]


Komentáře:
Madam Brbla  | **** 09.06.2014 12:27

Dlouho jsem na tebe čekala, učedníku Alvine. K deseti letům od vydání „Rudého proroka“ jsem si dobrovolně přidala dalších pět, protože bylo zapotřebí sérii přelouskat znovu a to v záplavě nových, zajímavých knih zdaleka není maličkost. Ale nakonec jsem se k tobě dopracovala a jakkoliv nekřepčím nadšením, dal jsi mi přesně to, co jsem chtěla. Boj dobra se zlem v neotřelém prostředí historicky pozměněné Ameriky na přelomu 18. a 19. století. Z chlapce s magickým nadáním se stává mladý muž, učí se řemeslu a také poznávat sám sebe. Lidé kolem něj nejsou jen dobří a tak není nouze o menší i větší křivdy, žádající nápravu. Alvin není neomylný, přes svou zdánlivou dokonalost dělá chyby a to je dobře. S indiány se tentokrát nesetká, zato se příběhem silně line nit o rasismu, otroctví a touze po svobodě. Mladá světlice, která kdysi pomohla novorozenému sedmému synovi sedmého syna přežít a na dálku bděla nad jeho osudy, se znovu vrací v ještě významnější roli.
Celkově jsem z třetí části „Alvina Tvůrce“ měla dojem duchovního návratu k jedničce, která mě kdysi okouzlila, nějaké výhrady však přece jen mám. Jako ateista jsem moc nežrala úvahy o Bohu, ale není jich zas tolik, abych se přes to nedokázala přenést. Potrápily mě ovšem také schopnosti mladého kováře, jehož um na můj vkus příliš sklouzl do říše pohádek.
Příjemná četba pro přemýšlivější čtenáře, stravitelná pravděpodobně i pro ty, co potřebují ke spokojenosti nějakou akci. 79%



WebArchiv - archiv českého webu