kniha » Mágové
chce si přečíst 5 | má v knihovně 26
hodnotilo: 30
71%
Koupit knihu:
Fantasya.cz
Mágové Více vydání = více obálek.

Lev Grossman

Mágové

série: Mágové
díl v sérii: 1

Kategorie: fantasy

originální název: The Magicians
originál vyšel: 2009

vydání: XYZ (web) 2009; XYZ (web) 2015

odkazy: 2x [info], 1x [ukázka], 4x [recenze]


Přispívat do diskuze mohou jen registrovaní uživatelé


1

 [17] Romison 07.12.2014 13:48  

necetl jste nekdo ty pokracovani?

 [16] Duirin (editor v době uložení příspěvku) 07.11.2012 15:45  

Původně jsem také chtěl horovat za názor, že pokud někdo něco nedočte, tak by měl ohodnotit brakem či nejvýše jednou hvězdou. Ale po přečtění Jany komentáře vidím, že ona nedočetla ne z důvodu, že by to nedokázala dál číst – ale protože měla na výběr něco lepšího než byl tento „průměr“, jak to ohodnotila po čtvrtině knihy. Takže pak nemám námitek.
Jen si myslím, že já jsem v té tvrdohlavosti asi horší, protože knih na přečtení mám spousty, ale i tak bych asi knihu dočetl. Nedočtu opravdu jen to, co se podle mě číst nedá.

 [15] Elinor 04.11.2012 22:21  

@louza[11]: upřímně, mám jednu stupnici, v rámci které se srovnávám i v rámci betareadingu a čtení amatérských povídek (u obojího trávím docela dost času). Když to hodím do jednoho souboru a zprůměruju, tak platí, že nejvíc je toho tak kolem těch 40 – 60%. Přičemž těch 50% beru jako hraniční, kdy se u oficiálně vydaného spisu ještě nedivím, že něco vyšlo tiskem. ;)

 [14] Pepa 62 04.11.2012 14:06  

Každý titul, po kterém nakonec sáhnu, a kterému se rozhodnu věnovat několik hodin svého drahocenného času, musí obstát v tvrdé konkurenci několika desítek jiných titulů.Tím se mi docela daří vyhnout se vyloženému omylu a hodnocení brak.Na druhou stranu si nedokážu představit, co by mě mělo přinutit otvírat knížku a nad každou stránkou bědovat,bože,to je ale blbost,to je hrůza, když je tolik jiného skvělého čtení.Ale když by už k tomu došlo a byl bych nucen knihu, řekněme po padesáti stránkách, odložit, tak mi přijde serioznější napsat nehodnoceno a uvést důvody, než napsat na základě padesáti stránek brak.Maximálním hodnocením (vynikající)se snažím šetřit,ale stejně nevím, nakolik bych byl schopen si všechna nejvyšší hodnocení s odstupem času obhájit.Čas od času se přece jenom objeví perla, vedle které ty dosavadní perly trochu blednou.

 [13] Dilvermoon (editor) 04.11.2012 11:02  

@louza[11]: Asi se ti zobrazuje jiný komentář než mně, já v tom čtu nehodnocení z důvodu nedočtení. :-) Zřejmě má takovou zásadu (jestli s tím souhlasíme je jiná věc).

Pokud jde o výši hodnocení, tak celkem nerad experimentuji a riskuji ztrátu času, jen abych odhalil škvár. A proto se snažím vybírat pečlivě. Takové těžké rozčarování jsem zažil u Tiché války a ani Dřeň nesplnila, co jsem čekal. V prvním případě nehodnoceno, protože jsem to zabalil asi po třetině knihy a v druhém jsem dal 60%, což je u tebe nadprůměr, ale u mě už šedý průměr, ovšem čitelný. A nebo Omega. Jasný pokles úrovně série, ale do 70% to bylo. Takže: 100–90% veliká spokojenost a rozdíl spíše pocitový. 80% spokojenost, ale bez větších emocí. 70% s výhradami, ale jo. 60% tam už něco hapruje, ale bavilo. No a pod touto hranicí už to opravdu není ono. A co se týče braku, tak ten jsem nedal ještě ani povídce a myslím, že se mi to ani nestane.

 [12] idle (editor) 04.11.2012 10:42  

@louza[11]: Důvod, proč se hodnotí spíš lépe, je taky v tom, že člověk se snaží číst to, co se mu bude líbit, zatímco potenciálně špatná díla přeskakuje rovnou. Pro mě pocitově prostě knihy a povídky pod 50 % jsou takové, které bych ani nerozečítala, vědět dopředu, jak moc se mi (ne)budou líbit. Člověk s vysokým průměrem hodnocení nemusí být nutně nekritický, třeba si jenom umí vybírat. Na druhou stranu kdo dává hodně nízkých hodnocení, ten si pravděpodobně svoje čtivo nevybírá moc pečlivě (sem ovšem spadají jak ti, co si vybrat neumějí, tak ti, kteří čtou i z jiných důvodů než čistě pro radost a čtení některých knih/povídek mají třeba v popisu práce).

Pokud Jana přečetla jenom menší část knihy, tak to chápu jako dostatečný důvod k nehodnocení. Já před časem dostala „vynadáno“ za ohodnocení povídky, z níž jsem přečetla asi polovinu – prostě jsem měla pocit, že už nehrozí, že by se to zlepšilo. Ale po první stránce bych taky nehodnotila.

 [11] louza 04.11.2012 10:19  

@Elinor[10]: No. Ale vidíš ten nesoulad v číslech – 50% mírný podprůměr. Má to tak hodně lidí, ale sem by přitom podle mě měla patřit ono klasické „nenadchne – neurazí“. Čili skoro většina produkce. Na legii to vychází na 2,5 hvězdy. Ale co má na legii 2,5? Moc toho není. Průměr je prostě tři (i když tady to může mít důvod, že uživatelé neví jak si nastavit půlené hodnocení :-)). Na druhou stranu, kolik knih je tak nedostižných, aby bezpodmínečně potřebovaly maximální hodnocení…? I v rámci tvorby jednoho vynikajícího spisovatele to budou maximálně dvě knihy, prostě proto, že už z principu bude mít i horší knihy než ty nejlepší.

Neříkám, že je to jen problém jednoho člověka, nebo legie. Obecně se na netových databázích hodnotí spíš lépe a je to asi dané tím, že tam hodnotí fanoušci, kteří už apriori hodnotí jen své oblíbené knihy, či žánr. Těch co čtou a hodnotí doopravdy vše bude asi minimum. Ale trošku mě zarazil Janin komentář, ze kterého mi vyloženě přišlo, že se bojí dát špatnou známku :-) Pak když se opravdu maximálně párkrát za dekádu objeví něco co zásadním způsobem zasáhne do zaběhnutých kolejí, tak není čím hodnotit a všichni spílají, že nemůžou dát 11/10…

 [10] Elinor 04.11.2012 01:32  

@louza[4]: ehm, asi takhle, záleží, jak má kdo nastavený žebříček hodnocení – u mě je takovýhle:

100% Této hodnoty dosáhla kniha, která má v rámci daného šuplíku vše, co by měla mít. Fungující příběhovou stránku. Uvěřitelnou psychologii postav. Logiku. A spoustu dalších věcí. 100% u mě dostává kniha, která je schopná poskytnout – podle mého názoru – stoprocentní čtenářský zážitek. Nemusí se jednat o nesmrtelný skvost či kongeniální záležitost, o níž se budou učit další generace v hodinách literatury. Naopak musí realizovat svůj potenciál, respektovat svou škatulku a něco s ní dále dělat, „udržuje kontakt se čtenářem“. A – především – si musím dokázat představit, že bych ji někomu strčila do ruky se slovy: „tady si přečti, jak se to má správně psát“.

90% – 99% Sem spadá kniha, která se šuplíkovému ideálu hodně blíží. Autor bezpochyby píše dobře, ale… ale jsou tu jistá ale. Některé věci si zaslouží výtku, jedná se však o detaily nebo něco silně vyváženého pozitivními stránkami knihy. Trvám na „silně vyváženého“.

80 – 89% 80 až 89% získává velmi dobrá knížka respektující žánr, která je prostě fajn. Nebo knížka, která by – respektovat svého primárního čtenáře – získala podstatně vyšší hodnocení.

70 – 79% Do tohoto desetiprocentí spadá lepší průměr knižní produkce. Dá se to přečíst bez újmy na psychickém zdraví, pobaví to.

60 – 69% Číselně vzato, tyhle tituly jsou stále nadprůměrné. Jenže pro mě je těch 60% spodní hranice toho, co jsem schopná označit jako „dobrá kniha“ nebo „dobrá povídka“. Někde v textu je prostě zakopaný pes, často baskervillský. Může to být nevyrovnanost příběhu, psychologie postav, zpracování reálií… a nebo jde o knihu, která je sice velmi dobře a profesionálně napsaná, ale hemží se to v ní zjevnými „epic faily“ z jiných oblastí. Ty pak následně devastují čtenářský dojem spolehlivěji než orbitální bombardování povrch planety.

50 – 59% Ano. Sem spadá mírný podprůměr. Většinou se sem zatoulají nedotažené a začátečnické věci. Snaha je sice fajn, ovšem sama o sobě nic neznamená. Pochvaly za „snahu“ patří do první třídy, ne do literárního prostoru. Společnost jim pak dělají profesně napsané věci, kde autor spoléhá na řemeslo a zbytek odflákává. Ano, dá se to číst. Jenže člověk dá radši přednost něčemu jinému.

40 – 49% Autor dílka by na sobě měl zapracovat. Buď přestat svou práci strašlivým způsobem odbývat, nebo víc makat a na psaní se soustředit – a nebo, v případě začínajících autorů – se vypsat. Hodně vypsat. Tyto spisy v sobě obsahují minimálně jeden tip na téma „jak nepsat“.

30 – 39% Takto hodnocený text mi přijde – z různých důvodů, může to být třeba práce s příběhem a rozvíjení děje, popisy, psychologie postav, atp. – silně amatérský. Jde to (silou vůle), ale dře to.

20 – 29% Pokud jsem předchozí kategerii definovala jako „jde to, ale dře to“, zde platí „nejde to a o to víc to dře“. Pokud je autor mladší patnácti let, je to tolerovatelné. Z toho vyroste. Vypíše se…

10 – 19% Jestliže text má být slohovou prací, budiž. Jinak přemýšlím, kde mám vzduchovku.

do 10% Ach ano. Horor neúmyslný. Takový ten skvost, co píšou nezletilí pod vlivem múzy a představují jako veledíla, před nimiž by Tolkien zbledl závistí. Zbledl, to jo. Ale spíše nevolností…

 [9] Madam Brbla 03.11.2012 10:19  

Já tomu nemůžu napálit brak. Za A) pokud něčeho nemám přečteno alespoň větší část, tak považuju za nefér hodnotit, B) zas tak špatné to nebylo – být to jediná knížka, jakou bych aktuálně měla k dispozici (nebo kdybych za ni dala peníze:-)), tak bych ji dočetla. Ale když mě hrdinové a jejich osudy nezajímají (a kupu svých nepřečtených knih bych vyskládala ke stropu, o e-boocích ani nemluvě), nemá smysl se nutit, to je celé. Sorry, já takhle neumím něco odstřelit na základě dočetla/nedočetla, budete se s tím muset smířit:-).

 [8] Dilvermoon (editor) 03.11.2012 10:09  

@Lucc[7]: Neviděl bych to tak. Zkrátka pokud nedočte, tak nehodnotí, to je věc přístupu. A nemusí to mít souvislost s odlišným hodnocením od někoho, „jehož názoru si cení a respektuje ho“, jak uvádíš (mimochodem, nikdo není apoštol a jako obvykle subjektivita hraje roli u každého, i když vychytání podobného vkusu není od věci). Mně taky moc nesedí přístup, kdy skouknu jeden poločas, vypnu bednu a napíšu zničující článek o té mizérii na hřišti. A druhý den se dočtu, že po přestávce přišla změna a diváci šíleli nadšením. :-)

 [7] Lucc 03.11.2012 09:44  

@Gaarq[6]: O tom žádná, to je a také to tak má být. Spíš jsem narážel, v souladu s pořekadlem podle sebe soudím tebe, na vliv haló efektu, kterému sám často podléhám. Když někdo, jehož názoru si cením a respektuji ho, hodnotí dílo, mé hodnocení se k němu má tendenci přiklánět. :) Jana by mohla mít tentýž problém. Než Mágům vpálit brak nebo 1 hvězdu (nebo dokonce alibistické 3), tak se raději schová do šedé zóny nehodnotitelů. Ale to jen nadhazuji jako možnost, neříkám, že to tak je.

 [6] Gaarq (editor) 03.11.2012 08:41  

@Lucc[5]: jako každé hodnocení je subjektivní, těmi 5 astrami jsem hodnotil celek a doplnil to detaily v komentáři.

a připojuju se k @louza[4]: , hodnotit nedočtené velmi nízko, protože to je relevantní.

 [5] Lucc 02.11.2012 16:01  

@louza[4]: V tomhle s tebou asi souhlas. Sorry, Jani. Knížka, která je tak špatná, že ji nedočteš, si zaslouží ohodnotit. I když Gaarq ji dal 5* a psal, že začátek je slabší resp. déle trvá, než do sebe začne všechno zapadat. Teď mě ovšem napadá, zda by si, když myšlenku rozvinu do konce, nezasloužily brak všechny knihy, které jsme ještě nečetli. Prostě nejsou dost dobré, aby nás donutili po nich sáhnout, neřkuli si je koupit :)

 [4] louza 02.11.2012 15:46  

@Jana677: Tak tohle nějak nechápu. Buď jsi knihu nečetla, tudíž vůbec nehodnotíš, nebo jsi knihu četla a byla tak děsivá, že jsi jí musela přestat číst před koncem. Takže žádné alibistické nehodnoceno, ale pěkně brak, či jedna hvězda za snahu pokud se dá přece jen z textu něco vypíchnout.

Nebojte se dávat nízké hodnocení. Všichni to solí jak pomatení a pak si lidi myslí, že tři hvězdy znamenají s…ku, ale to přece není pravda. Tři hvězdičky jsou nadprůměrné hodnocení na které by rozhodně neměla dosáhnout kdejaká kniha. Je jasné, že braky, či jednohvězdičky budou spíš vzácné (pokud není člověk blázen, nebo masochista), ale neměli bychom se mu vyhýbat. Stejně tak jako bych hodně zvážil nadužívané hodnocení maximální. Gaussova křivka platí i v literatuře ;-)

 [3] Duirin (editor v době uložení příspěvku) 10.03.2011 21:32  

V Praze na Andelu v Levnych knihach za 90 Kc.

 [2] cagekh 27.01.2011 08:30  

Ještě si zahnidopiším: Pokud bude někdy druhé vydání – kromě již zmíněných chyb prosím opravit „atrofní svalstvo“. Stav atrofie, proces atrofování, svalstvo tedy atrofované nebo rovnou česky zakrnělé. Drobných chybek jsem viděl víc, ale pamatuju si jen tu poslední.

1
Po diskuzní stránkách se můžete pohybovat také pomocí šipek na vaší klávesnici:
stránka starších příspevků = šipka vpravo
stránka novějších příspěvků = šipka vlevo


WebArchiv - archiv českého webu