kniha » Mágové
chce si přečíst 5 | má v knihovně 26
hodnotilo: 30
71%
Koupit knihu:
Fantasya.cz
Mágové Více vydání = více obálek.

Lev Grossman

Mágové

série: Mágové
díl v sérii: 1

Kategorie: fantasy

originální název: The Magicians
originál vyšel: 2009

vydání: XYZ (web) 2009; XYZ (web) 2015

odkazy: 2x [info], 1x [ukázka], 4x [recenze]


Komentáře:
Gaarq  | ***** 17.12.2009 07:57

zahoďte všechny díly svého harryho pottera, zahoďte komplet vydání narnie. proč mít v knihovně nějaké náhražky? v tomhle příběhu se podíváte do skutečných bradavic (jmenuje se to tam brakebills) a do skutečné narnie (ta se jmenuje filorie). zjistíte, že výjimečnost je výjimečná, jen když dojde uznání, a že hloupost nemíjí ani chytré. také zjistíte, že uskutečnění vašich dětských snů se zhusta může změnit v děsivou noční můru. příběh má spád (ač to tak zpočátku nevypadá) a tahle jízda bude plná zvratů, které jsou až drsně logické, ale naprosto nečekané. a buďte si zatraceně jistí, že když už si myslíte, že víte, víte houby. bez octa. grossman dokázal dotáhnout relativitu záporáctví a klaďáctví postav do zajímavého extrému (heslo: martin chatwin). pokud kdy kdo vymyslel lepší svět s magií, pak to byl jedině erikson. rawlingová se může jít zahrabat. lev grossman mě jako jeden z mála spisovatelů donutil přelouskat jeho knihu jako jsem čítával za mlada, jedním dechem – těch 400 jsem přečetl za tři své pracovní dny; to už se mi dlóóóuho nepovedlo. skvělý jazyk (jana rečková se vyznamenala, až na pár, tj. přesně dvě, pitominy /pathetic a economy/ žádný zádrhel), nápady, myšlenky, spád. super, takhle mě naposledy nadchl jen sorokin a clarková. jo, a magie za nikoho nikdy nic nevyřešila a před sebou samým nelze nikam utéct, ale to zas není tak objevné.

ještě si dovolím přičinit závěrečnou poznámku stran formátu knihy. ano, slovo magie a mágové vyvolává představy pravého magického grimoire, ale co se týče praktičnosti takového formátu pro čtení, tedy na to říkám zásadně NE. opět tu máme 400 stran na těžkém a silném papíře, pevná vazba o vertikální straně tak 30 cm vysoké. zbytečné a nepříjemné. nakladateli by měl někdo nějak vysvětlit (já bych věděl jak grrrr), že tudy cesta nevede.

Hyperion  | ***1/2 17.12.2009 08:18

Souhlasím s tím, že po jazykové stránce je to velmi příjemné dílo, čte se opravdu velmi dobře (Jana Rečková patří v žánru k překladatelské špičce a ani redakce nezahálela). Bohužel autor se tak soustředil na deziluzi magického života, až trochu zapomenul na příběh. Polovinu knihy zaberou školní léta, pak se děj tříští na období marného hledání a cestu do Filorie, která má hrdiny spasit, ovšem oni si své problémy vezmou i do kouzelné země. Oceňuju to, jak se Grossman vypořádal s tématem „čarodějova učně“ a s jakým cynismem těmhle příběhům strhnul masku. Pro beznadějně nedospělé jedince je tahle knihy povinnou četbou. Na druhou stranu jsem po všech těch nadšených zahraničních ohlasech čekal víc, mnohem víc. Takhle si knihu sice přečtete s chutí, ale příliš velký dojem na vás udělat nemusí.

Romison  | *** 23.01.2010 16:44

hmm musim souhlasit s Hyperionem ( a nechce se mi, to mi verte :) ), na knihu me naladila recenze na FP a zdejsi komentar. Cte se to dobre, urcite je to lepsi nez skripta, ktery na me vesele vedle pomrkavaj a ktery jsem zanedbal, ale proste me to nejak nevzalo. Spousta veci me iritovala a hlavni postavy me docela sraly :)

snop  | *** 24.01.2010 17:33

Fascinuje me, jak se to v posledni dobe hemzi knihami, ktere jsou zalozeny na jakesi dekonstrukci [hrdinskych] pribehu. Jako by bylo neco spatneho na tom zacit jako pasacek vepru, byt vyvolenym, nakopat zlu prdel a pak zit stastne az do smrti. Pred deseti lety to bylo mile zpestreni (Zaklinac), ted uz aby clovek hledal knihu, ktera vypravi normalni nepostmoderni pribeh.

Grossman vypravet umi, to se musi nechat, po formalni strance (na cemz nepochybne spolupracuje i velmi dobry preklad – ke Gaarqovi jen pridavam, ze snad „kouli ohne“ mohla prekladatelka „prelozit“ jako „fireball“ – leda by v tom byla dvojita slovni hricka). Ovsem cele je to postmoderni az hruza. Nevadi mi, ze autor priznava, ze teenagersti hrdinove dokonce i cetli Pottera a Pana Prstenu (ovsem ne Narnii?). To je mile.

Vadi mi, ze tak nejak chybi pribehova struktura. Hrdinove – lze-li vubec pouzit toto slovo – stale hledaji smysl. Nejprve v magii („ejhle, magie existuje!“), pak v absolvovani skoly („ejhle, existuje skola magie!“), pak ve vztazich, pak v „literarni“ Filorii („ejhle, existuje Filorie!“). Stale jsme konfrontovani s tim, jak uz vnimaji ze „ted zacne ten pravy zivot“, „vse zde dava smysl“ – a pak se ukaze, ze to bylo spise jejich zbozne prani, ze smysl nikde neni. Takovy cimrmanovsky motiv ocekavani a zklamani. Zaporaci? Boj? Ale ne. Vse je skoro stejne slozite, jako v realite, jenom je to nahlizeno ocima lidi, kteri stale doufaji, ze je pred tou slozitosti nekdo zachrani. Kteri jsou vlastne vnitrne neuveritelne prazdni.

Mozna je tohle primarni stav dnesniho pubertaka ci prislusnika „generaxe X“, nevim. Ale prijde mi smutne, ze kniha nedava zadne vychodisko, ze resenim je vzdy znovu sarkasmus a pohrbeni veci, a dobre veci jsou vzdy bud „nekde jinde“ nebo v litostivych vzpominkach („tehdy, jak jsme veslovali“, „jak jsme sedeli na strese“). Fascinujici je na tom vlastne prave ta bezvychodnost, jakesi smireni, tvrzeni, ze to vlastne jinak nejde.

Krome vyse uvedeneho se kniha i jinak prohresuje proti klasickemu vypraveni. Obsahuje mnoho nevysvetlitelnych zkratek a nevyuzitych motivu, ktere by snad davaly smysl, kdyby se jednalo o prvni dil nejake sagy, ale takto pusobi spise rusive jako proste autorske nepromyslenosti, drzeni se zanrovych klise, aniz bych pak vedel, co s nimi („obory magie“, „Majakovskeho zkouska“). To je skoda, pak to vypada tak, jak pise Ivo Fencl v recenzi na Psu, tj. ze to vypada, ze Grossman slepil vic stati dohromady, coz zanechalo prave tyto jizvy.

Pres vsechno recene bych nakonec znovu zduraznil, ze je to dobre a ackoli jsem se dle recenzi bal, ze to bude nejaka variace na Stmivani nebo ruzne tyhle veci, kde fantasy ramec jenom zakryva cervenou knihovnu, neni tomu tak. Vztahy jsou dulezite, ale ne zasadni.

A opet jsem si uvedomil, ze jsem vlastne velmi stastny clovek :-)

Malwel  | **** 19.04.2010 09:32

Tato kniha mě velmi upoutala v první polovině, kde hlavní postavy studují na magické škole. Popis provádění magie je tu přesně takový, jaký si ho představuji. Děj je napínavý a netušíte kam vás kniha zavede. Zhruba v polovině knihy mladí mágové dostudují a jsou vrženi do všedního světa. Pár stránek jsem se trápil než kniha opět nabrala směr a začala být znovu fascinující. Určitě stojí za přečtení i když své chybičky má. Postavy nejsou vyloženě kladné, ale mají v sobě i mnoho zkaženého, což je velké plus pro toto dílo. Těším se s čím další přijde Lev Grossman na trh.

cagekh  | ***1/2 23.01.2011 11:37

Den dva po přečtení a pocity stále rozporuplné. Hlavní klad knížky je ten, že si dělá srandu z Harryho Pottera a Narnie. Na druhou stranu je bez skrupulí kopíruje. Celá první část se odehrává na (tentokráte americké) internátní škole. Místo pošetilého mávání hůlkou se dočkáte stejně uhozených prstových cvičení. Ve škole mi přišla nejdůležitější „Majakovského zkouška“, od které jsem čekal hrdinův přerod, který se ale nekonal. Mágové se prostě plácají na místě jako v nějakém sitcomu – ubližují si navzájem, udobřují se, každý se vyspí s každým. Jsou to takoví příživníci, kteří mají nad obyčejnými lidmi absolutní moc, nudí se a nevědí co se sebou. Závěr pak patří výletu do země zaslíbené, kde dojde ke srážce s magickou realitou a já si přál, aby tam pochcípali všichni. Jenže umře jen postava, která se jako jediná držela aspoň nějakých zásad a všechno ostatní se vrací do starých kolejí. Navíc je tahle část už krátká a objevují se první nelogičnosti. Jak si může někdo, kdo si nahý udělal výlet na jižní pól, stěžovat na to, že má mokro v botě? Knížka určitě stojí za přečtení. Hlavně kvůli narážkám na současnou televizní tvorbu (Potter, Narnie, Star Trek) bych ji zařadil do humorné fantasy. Určitě by stálo za to vypsat z ní pár pěkných hlášek, ale vracet se znovu k celé knize už asi ne.

Madam Brbla  | nehodnoceno 02.11.2012 13:43

Po čtvrtině knihy, louskané skoro měsíc, nezbývá než si přiznat, že mě „Mágové“ nebaví a marně hledám důvod, proč v četbě pokračovat. Chybí mi postavy, se kterými bych se mohla ztotožnit, chybí mi hutnější atmosféra, chybí mi více nadsázky, chybí mi výraznější dějová linie. Být román kratší, možná bych se při své tvrdohlavosti dokopala až do závěru a třeba by mě to v průběhu čtení i chytlo, ale JE to dlouhé a já mám k dispozici 3 (_!_) dalších knih, které snad nebudu konzumovat tak vlažně. Hodnotit samozřejmě nebudu – jen tu úvodní čtvrtinu bych si dovolila ocejchovat slabším průměrem.

MartinJ  | *** 30.04.2022 12:09

Asi se shodnu s většinou ostatních, že něčím je ta kniha skvělá, něčím mi nesedla. Když se nad tím zamyslím, tak začátek a konec, kde je z hlavních hrdinů cítit nadšení a touha objevovat nové věci, byly opravdu dobré. Cítil jsem se vtažen do děje a prožíval to nadšení z nových světů. Ale děj uprostřed, kdy čerstvě dostudovaní mágové neví, co s životem, tak tam jsem byl stejně znuděný jako oni a dlouho jsem se touhle pasáží prokousával.

Nebudu opakovat, co napsali jiní lépe, ale spojení Harryho Pottera a Narnie pro teenagery prostě asi nefunguje docela tak, jak by i sám autor rád, ale určitě má potenciál, jsem zvědavý na další díly.



WebArchiv - archiv českého webu