kniha » Stíny v létě
v Top10 1 | chce si přečíst 7 | chce mít v knihovně 2 | má v knihovně 48
hodnotilo: 42
75%
Koupit knihu:
FantasyShop.cz
Minotaur
Stíny v létě

Daniel Abraham

Stíny v létě

série: Kvartet vysoké ceny
díl v sérii: 1

Kategorie: fantasy

originální název: A Shadow in Summer
originál vyšel: 2006

vydání: Laser-books (web) 2009

odkazy: 1x [info], 14x [recenze]


Komentáře:
Jakub Ehrenberger  | **** 12.12.2009 14:18

První díl tetralogie Kvartet vysoké ceny.
Otah pracuje jako přístavní dělník v bohatém Saraykehtu, jehož prosperitu zaručuje tzv. andat, ztělesnění myšlenek, které spoutal a ovládá básník. Jenže saraykehtský básník Hešai se svým andat Bez-semen nemá zrovna nejvřelejší vztahy, a toho se pokoušejí využít nepřátelé města. Kdyby totiž Saraykeht ztratil svého andat, stal by se záhy lehkou kořistí pro nepřátelský národ Galtů. Otah je navzdory snaze nijak nevyčnívat z davu zatažen přímo do středu dění a nakonec se ukazuje, že to musí být právě on, kdo pohne ručičkami vah na vítěznou stranu.
Více než fantasy jsou Stíny v létě klasickým historickým románem, který se pouze odehrává ve fiktivním světě. Ačkoliv v něm nemalou roli hraje andat, tedy ztělesnění myšlenek, které má pouze lidskou podobu a určité magické vlastnosti, je to především příběh lidský.
Daniel Abraham se ukazuje jako skvělý vypravěč a zejména díky svým skvěle vykresleným a nejednoznačně uchopitelným postavám nutí své čtenáře číst stránku za stránkou. Andat Bez-semen, bůh a otrok v jedné osobě, je v tomto směru vůbec nejpozoruhodnější postavou románu, kterou nelze nenávidět, ale zároveň ani milovat.
Stíny v létě jsou čtenářsky vděčným románem o lásce, zradě, intrikách, lidském svědomí a schopnosti obětovat se pro ostatní, který potěší zejména milovníky současných historických románů. Naopak čtenářům, kteří se bez přehršele fantasy prvků neobejdou, nejspíš jeho četba uspokojení nepřinese.

Majkl  | **** 15.12.2009 11:12

Nuž, tentoraz sme sa v hodnotení zhodli :) Stíny v létě sú výbornou knihou edície Moderných diel fantasy, ale ak očakávate príjemne akčný príbeh, ako sa očakáva od moderných kníh (a vzhľadom k predošlým dvom knihám), budete sklamaní. Ak sa ale naladíte na pomalý príbeh plný psychológie postáv knihu si jednoznačne užijete. (Z toho dôvodu mi napadlo, že prvá kniha Kvartetu vysoké ceny by sa mohla páčiť práve Doubravke ;)) Daniel Abraham rozpráva smutný a rozvláčny príbeh o intrigách, schopnosti obety, výberu menšieho zla, svedomí – o ľuďoch. Práve človek stojí v centre pozornosti, a aj napriek nesporne zaujímavej problematike andat je najväčším kladom knihy práve prepracovanosť postáv, ich psychológia a nevyhranenosť dobra a zla v ich dušiach (žiadne iba čierne a iba biele). Ako jedinú slabinu knihy vidím rozťahanosť (od dokončenia smutného obchodu sa znížila pútavosť – menej intríg a viac romantiky). Táto séria má dokopy štyri diely – zatiaľ si neviem predstaviť, čím sa bude Abraham zaoberať v ďalších dieloch (príbeh je uzavretý ;)), ale ako som pozeral na Amazon, kvalita série je len vzostupná, a dúfam, že sa máme naozaj na čo tešiť.

snop  | *** 09.01.2010 02:16

Totalni nihilismus Bez-semen je imho vyjadrenim atmosfery cele knihy. Smutna kniha, co do pribehu rozharana, nesevrena a v nekterych liniich, jak uz poznamenavaji jini, zoufale neuzavrena (ale ano, je to prvni dil tetralogie, tak mozna je to promyslene), co do postav, tragika jak u Sofokla. Knihu prectu za vecer a pak mam jit spat s depresi.

roman.zola  | ** 24.04.2010 10:12

Průměrné.



WebArchiv - archiv českého webu