kniha » Můj malý manžel
chce si přečíst 1
hodnotilo:
0%
Můj malý manžel

Pascal Bruckner

Můj malý manžel

Kategorie: sci-fi

originální název: Mon petit mari
originál vyšel: 2007

vydání: Mladá fronta (web) 2009


Informace / Anotace ke knize: Můj malý manžel

Léon a Solange tvoří nerovný pár, co se vzhledu, hlavně výšky týče. On, znamenitý lékař a vyhledávaný odborník, ona, úspěšná zubní lékařka. On měří 166 cm, ona je o dobrých dvacet centimetrů vyšší. On je střízlík, ona má bujné tvary, plná ústa, sílu jako valkýra. Když Solange otěhotní, jsou oba v sedmém nebi.
Při narození prvního syna Baptista se však stane něco neuvěřitelného. Léon se jaksi scvrkne, je najednou o 39 cm menší. Okolí ho lituje, Solangina láska k němu však nikterak neutuchá, brzy proto čekají dalšího potomka… Léon se opět zmenší a s centimetry se ztrácí i jeho vážnost a autorita. Jeho děti jím začínají pohrdat, manželka je čím dál netrpělivější…
Autor se stoupající krutou jasnozřivostí popisuje utrpení, které od nich musí malý manžel snášet. Šikana slabšího, tělesně proměny, manipulace, Brucknerova oblíbená témata, jsou zde však dovedena do naprosto skvělé formy. Je to předobraz zmenšování lidstva jako možné řešení přelidněné planety? Je to vize umenšování vlivu někdejší mužské hlavy rodiny, která je nejdříve zredukovaná na svou ploditelskou roli a potom odhozena do odpadků, když ji nikdo nepotřebuje? Je to píseň o svobodě jedince, kterému se daří lépe, až když pozná pravou tvář svého okolí a dokáže se zbavit svazujících vazeb? Nebo je to jenom ironická bajka vysmívající se marnosti a přežranosti tohoto světa a stoupající agresivní roli žen?
Bruckner má bohatý slovník, elegantní vyjadřování prosté veškerého balastu a dokonalou kresbu postav – a je to fascinující čtení.

 



WebArchiv - archiv českého webu