kniha » Výjimečná
v Top10 2 | chce si přečíst 2 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 15
hodnotilo: 19
79%
Výjimečná Více vydání = více obálek.

Kristin Cashore

Výjimečná

Kniha vyšla i pod názvem:
Výnimočná
(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

série: Sedm království
díl v sérii: 1

Kategorie: fantasy

originální název: Graceling
originál vyšel: 2008

vydání: Ediposs 2009; Ediposs 2009


Komentáře:
snop  | **** 20.01.2010 01:52

Trochu to prirozene zavani romany pro divky (nemam ale moc s cim srovnavat, cetl jsem jen prvni dve knihy Sagy prokletych), ta zenskost je tam hodne znat, ale nerusi. Je to takova nevtirava romantika ve fantasy havu. Putovani, napeti, souboje… a laska. Kdybych chtel neco kritizovat, tak jsou to dve veci. Jednak je chovani hlavniho zlouna totalne vycucane z prstu a iracionalni (i postavy to komentuji tak, ze „asi je sileny“), jednak je dej ponekud nevyrovnany. Nejprve se seznamime, pak putujeme tam, pak utikame, pak proste ve finalni konfrontaci zvitezime na plose dvou tri stran a pak do konce knihy urovnavame svet a vztahy. Ovsem stale je to dobre napsane, dobre prelozene (snad jen naduzivani slova „tuze“ se mi uplne nelibilo), je to zabavne a hladce to plyne. Takze pokud si chcete odpocinout a mate smysl pro romantiku (a mozna si i trochu zabrecet), tak vrele doporucuji.

Gwilian  | **** 23.01.2015 20:53

Celkem souhlasím s předchozím komentářem. Je dost znát, že je to prvotina, hlavně na začátku to trochu skřípe. Katsa je půlku času na zabití (ovšem jako postava pěkně živá), zato Po jako kdyby se svojí chápavostí vypadl přímo z červené knihovny. Navzdory jednoduchosti děje a světa vůbec jsem si čtení užila. Jo a netuším, co bylo překládáno jako tuze, ale nějakou dobu to (a pár dalších podivných knižních výrazů)teď nechci slyšet.

Doubravka  | ** 10.10.2016 14:35

Tahle kniha se četla úplně sama. Nicméně když si položím otázku, zda dávám přednost knize, která se přečte sama, nebo bych raději nějakou, kterou budu muset přečíst já, anžto se do ní budu muset nějakým způsobem investovat, volba je jasná. Výjimečná je autorčina prvotina, takže se pokusím si svou zdrcující kritiku nechat od cesty. Rozhodně se nejedná o prvoplánovitou romantiku (na rozdíl od třeba Stmívání, které za fantasy nebudu považovat, ani kdyby do něj přitáhli hejno draků a regiment elfů), vidím tu snahu o vytvoření vlastního (klasického á la středověkého) fantasy světa s vlastní „magií“. Když si představím, co by s postavou hlavního záporáka, s jeho nadáním a hlavně jeho rozsahem a dopadem, mohl udělat již rozepsaný autor, je mi líto, že jej autorka držela tak zkrátka, že jsou její postavy tak nedotažené, nevyužité. Příběh ve zkratce může působit stejně prostě, jako jakákoliv jiná fantasy záležitost, není tu nic zásadně překvapivého, žádný odklon od kánonu, žádná novinka, a zpracování bohužel rovněž celému dílu nijak výrazně nepomáhá. V konečném důsledku neškodná a vcelku zábavná vata.



WebArchiv - archiv českého webu