kniha » Poslední argument králů
v Top10 2 | chce si přečíst 8 | chce mít v knihovně 2 | má v knihovně 110
hodnotilo: 171
86%
Poslední argument králů

Joe Abercrombie

Poslední argument králů

série: První zákon
díl v sérii: 3
kniha patří do světa: První zákon

Kategorie: fantasy - dark

originální název: Last Argument Of Kings
originál vyšel: 03/2008

vydání: Polaris (web) 2009

odkazy: 3x [recenze], 1x [web]


Komentáře:
pull  | ****1/2 19.12.2009 12:40

Oproti předchozím dílům zůstalo z černého humoru prakticky jenom to „černo.“ Tedy, ne že by humor zmizel zcela, ale jeho mnohem méně a je vážně ČERNÝ. Nicméně ještě temnější (nebo spíš uvěřitelnější?) jsou osudy jeho postav. Od Eriksona jsem zvyklý, že se často se svými postavami vůbec nemazlí, ale to se nedá srovnat s tím, s jakou brutalitou dokáže Abercrombie prohnat svoje (anti)hrdiny těma největšíma sra*kama. Když už jsem u postav, někdo si u předchozího dílů stěžoval, že se prakticky nevyvíjí. Podle mě je tohle daleko od pravdy. Všichni hrdinové se v průběhu celé série tím či oním způsobem vyvíjejí. U některých postav je vývoj prostě jen nevýraznější než u jiných, což je dáno tím, že prožily nějakou extremní situaci v době, která předchází událostem popsaných v sérii. Spíše se vyvíjí čtenářův pohled na ně, začíná je více poznávat. Jasným příkladem je inkvizitor Glotka. Jakým způsobem se ještě může vyvinout někdo, koho během 2 let mučení dokázali prakticky zničit? Už jen kosmeticky. Samotný děj je celkem snadno předvídatelný. Ale to je dáno IMHO tím, že se Abercrombie drží vnitřní logiky příběhu, kterou nastavil v prvních dvou dílech. Takže to za mínus nepokládám, navíc očekávaná rozuzlení dělá po svým, takže celkem originálně. Mám jen 2 výtky. Chvílemi mi přišlo, že příběh ztrácí dech. To napravilo posledních 150 stánek. Co mě zamrzelo víc je, že jsem postrádal nadhled, který jsem cítil z prvních dílů a naopak se mi zdálo, že se vloudil patos. Škoda. Ale i tak jsem spokojený a těším se na Best Served Cold.

zbynhu  | **** 22.12.2009 00:14

Oproti excelentním prvním dvěma dílům lehké zklamání. Jak zmínil Sered, chybí větší nadhled a s ním související humor, který zde – až na výjimky – ustoupil a kniha tak působí depresivně. Hlášky, nad kterými jsem se v prvních dílech vždy uculoval, na mě již tento efekt neměly. Co se děje týče, tak hlavní zvraty jsou při troše zamyšlení se dobře odhadnutelné. Poslední třetina knihy nabírá nevídaný spád, všechny dějové linie se hrotí a kniha se čte sama. Samotný závěr mě nikterak nenadchl. Autor se dle mého mohl odhodlat ukončit jednotlivé příběhy každý alespoň trochu jiným stylem. Takto vše působí trochu uměle. První dva díly beru za to nejlepší, co se za poslední léta ve fantasy urodilo, tady musím bohužel hvězdu ubrat. Jsem zvědavý jakou cestou se bude tvorba Abercrombieho ubírat v budoucnu…

snop  | ** 30.12.2009 15:06

Zakonceni trilogie Prvni zakon. Je to cele takove divne, ta trilogie. Cte se to celkem dobre, ma to dobre napady. Autor zjevne vede polemiku s Tolkienem a zastava nazor, ze tam, kde by se lidi mohli stat velkymi a odcinit svoje hrichy – a u Tolkiena se stanou a trebas hrichy odcini -, toho v zasade nikdy neyuzijou a zustanou stejni zmrdi jako na pocatku. Spolecenstvi se nestmeli a niceho nedosahne, protoze v Sedych horach, jak znamo, zlato neni. Zlo je nakonec porazeno zlem. „Gandalf“ je svine (- opraveno na prani tomts, puvodne cu*ak). „Aragorn“ hejsek a zbabelec.

Ovsem prilis mnoho postav, dej se po kapitolach venuje kazdemu mistu a casu, do kterych se rozstepil, a temer kazde postave odpovida jina vypraveci forma. Takze je v tom bordel, a kdyz to nebude clovek cist hned za sebou, na obsah predchozich dilu zcela jiste zapomene (jako ja).

Treti kniha to, v soucasne produkci prekvapive a mile, cele skutecne uzavira. Je ale videt, ze by uplne nechtela, ze si s tim taky uplne nevi rady a ze kvuli tomu musi z lidi delat jeste o neco vetsi zmrdy, nez jsou po celou dobu, aby se to hodilo do pointy, ktera je dostatecne nosna (byt tak trochu vycucana z prstu a nedivil bych se, ze nez zacal Abercrombie psat treti dil, nikdy na ni ani nepomyslel), abychom mohli pribeh nechat vysumet. Pointe je zda se podrizeno vse. Na to, kolik se rozepisoval o ruznych konkretnich vecech a lidech a motivech v minulych dilech, je treti dil strasne jednoduchy, proste jdeme a vrazdime vse, co se pohne. Postavy zplostely, aby se nam vesly do skladacky s celkovym ponaucenim: „lidi jsou zmrdi“.

Ale neni to spatne.

Svarec  | **** 30.12.2009 15:24

Joea Aberbrombieho jsem si v duchu překřtil na „řezníka Abercrobieho“. Svoje postavy totiž vláčí ne z bláta do louže, ale ze sraček do sraček. Proč jsem knize nedal pět hvězd? Půl bodu dolů za to, že by vůbec nevadilo, kdyby Abercrombie knihu prokrátil o nějakých sto stran, místy je totiž docela zdlouhavá, například bitva o horalskou pevnost. A další půl bod dolů za konec, pokud něco nesnáším víc než špatné konce, tak to jsou konce, u kterých člověk neví, jestli to s hlavní postavou nakonec dopadlo dobře nebo špatně. Ten epilog si Abercrombie mohl odpustit.

Majkl  | ***** 08.03.2010 10:56

Tak… a mám to za sebou. Poslední argument králů ma aj napriek obavám nesklamal. Áno, bitka o horalskú pevnosť by mohla byť trochu kratšia, pretože sa do toho zabíjania vnieslo trochu nudy. A áno, chvíľami kniha strácala dych. Ale to sa neodzrkadlí na výslednom hodnotení, ktoré sa ku stovke blíži (možno 98%). V tretej knihe série mi autor doprial opäť skvele vykreslené postavy, minimum humoru a ak som sa zasmial, tak to bolo pre zvraty, niektoré z nich sú geniálne svojou brutalitou, ktorou ničia životy a nádeje. Život je nanič, ale na niečom sa musíme zasmiať. A dočkal som sa už spomínaných zvratov, zrád, nových spojenectiev, nečakaných odhalení (možný SPOILER – vskutku, napr. čo sa týka Terez alebo Pikea som vážne nečakal :)). Joe Abercrombie je naozaj mäsiar. Nepamätám si na inú knihu, v ktorej by autor tak dokonale zničil svoje postavy. Mnoho z nich sa dočká nemalého povýšenia a je im to aj tak na figu. Tak ako veselo začala Sama čepel, tak hnusne a beznádejne skončil Poslední argument králů. Niektoré zrady a úmrtia ma naozaj boleli. Mnoho postáv sa chcelo zmeniť, napraviť staré chyby, byť lepším človekom či ľúbiť… a túto možnosť im osud (Joe) odoprel. Vytýkané nejednoznačné zakončenie epilógu ma neznechutilo. Nezáleží na tom, ako to dopadlo. Tam už jednoducho niet čo napraviť, a dokonca ani pokračovať… s postavami, ktoré Abercrombie stvoril a zničil. Ale, predpokladám, že Best served cold zo Styrie, bude nepriamo pokračovať v týchto udalostiach, alebo ich minimálne prepojí, hoci aj len pre príbeh nepotrebnými zmienkami o Jezalovi či Bayazovi a pod. Som spokojný, bol to naozaj zážitok. Ale teraz mám chuť si prečítať niečo menej krvavé, zabalené do ružových šiat ideálneho sveta, kde je všetko dobré, alebo prinajmenšom dobre dopadne… niečo menej realistické ;)

GeRony  | ***1/2 30.08.2010 12:34

Cela trilogia ok, ale treti diel nakoniec pre mna stracal stavu a poslednych par stran som sa nutil citat, lebo ma to uz ani velmi nezaujimalo. Skoda, je tu ocividna snaha zakoncit trilogiu nejako „inak“ ako ostatne klasicke fantasy, ale podla mojho nazoru sa to velmi nepodarilo. Ale ako trilogia je to fakt dobre a prvy a druhy diel prve dve tretiny z tretieho dielu su paradne.

Ruffy  | ****1/2 25.09.2010 18:57

Asi nejlepší kniha z celé trilogie. Někoho může naštvat, že zdaleka ne vše se vysvětlí a hlavně to nedopadne pro některé postavy úplně ideálně, ale tak to prostě chodí. Mě to naopak vyhovuje, protože je zde stále místo a témata pro další pokračování. Některými zvraty jsem byl příjemně potěšen, jelikož byly nečekané a hlavně dávaly v souvislostech s minulými díly smysl – plus pro Abercrombieho, že si to tak pěkně naplánoval. Bohužel tím trochu trpěl druhý díl, ve kterém mi spousta věcí nebyla jasných. Favoritem této knihy je Jezal, Glokta ustupuje do pozadí – i když ke konci se vzmůže na úžasný comeback. Bayaz se ukazuje v novém světle a Abercrombie tak zcela bortí fantasy klišé dobrotivého a moudrého čaroděje, věrného mentora a přítele. Za to všechno jde hodnocení nahoru. * Závěrečná bitva o hlavní město je úžasně popsaná. Všechno je to správně napínavé a hektické. Jedna dějová linka střídá bleskově druhou, energie z textu přímo srší. Srdce tepe vyšší rychlostí a já nestíhám otáčet stránky. Kniha může po dočtení zanechat hořkou pachuť a pocit nenaplnění a chápu, když někdo nebude se zakončením spokojený. Well, v takovém případě raději šáhněte po nějaké pohádce, ty většinou končí dobře. After all, you have to be reallistic. Say one thing for Joe Abercrombie, say he can write intersting novel.

Madam Brbla  | **** 31.01.2011 09:14

Musím přiznat, že se mi do závěrečného dílu „Prvního zákona“ příliš nechtělo a vlastně nemám tušení proč. Ovšem jakmile jsem začala číst, okamžitě jsem byla mezi starými známými jako ryba ve vodě. Ani jsem si neuvědomovala, že mi opravdu chyběli: Glokta a jeho drsné metody, jeho sarkastické postřehy i jeho výkonní praktikalové; pak Logen Devítiprsťák, co se snaží být lepším člověkem; ukňouraný Jezal dan Luthar, který se pokouší o totéž; West a jeho důstojnické peripetie; severští válečníci – Psí čumák s jeho pochybnostmi, nevyzpytatelný Černý Dow a ukecaný Mračňák se svým „hm“. Do děje se vrací cynická Ardee, své chvilky „slávy“ zažije také svérázný voják štěstěny Nicomo Cosca a objeví se pár nových, zábavných charakterů – třeba praštěný horal Crummock a jeho děti (tedy především dcerka) nebo styrská princezna Terez. Ne, nezapomněla jsem na Ferro, prvního z mágů Bayaze a pár dalších hráčů, akorát nešlo o postavy blízké mému srdci. Těm všem autor nelítostně nalinkoval osudy a konečně dodal předchozímu trmácení smysl. Černohumorný tón se v druhé polovině poněkud vytrácí na úkor temnoty. Jste-li příznivci klišé a konců „žili-byli šťastně až do smrti“, neměli byste s touto sérií vůbec začínat – tady úřaduje realita, ve které jen zřídkakdy něco dopadne tak, jak si to přejeme (resp. jak si to představují hrdinové). Růžovou Abercrombie nepoužívá, bílou na své paletě rovněž nemá: pouze pár převážně tmavších odstínů šedi. Mně to vyhovuje… asi ne pořád, ale jednou za čas je tento přístup velmi osvěžující. Spokojenost kalí pár nudnějších pasáží, přesto jsem si četbu parádně vychutnala a vážně uvažuji o 9*. Počkám, až se mi to v hlavě trochu rozleží, zatím dám 84%.

Methat  | ***** 16.02.2012 14:33

Je koniec – záverečný diel trilógie První zákon ma prekvapil svojou rozsiahlosťou – tzn. nie dĺžkou knihy, skôr koľko sa toho v jednej časti stalo -, ale predovšetkým postavami, kde a ako skončili – West a Ardee (z nich som bol najviac zdrtený…), Jezal a Logen (to sa dalo očakávať), Glokta a Bayaz (dve postavy, ktoré hrajú na obe strany). Ani jedna jediná postava nie je priamo biela alebo čierna, všetky sú čiernobiele, čiže robia ako dobré, tak aj zlé veci. Dej je opäť voľný, aj keď tu máme niekoľko udalostí, do ktorých sa naše postavy rútia – rôzne obliehania, bitky proti Kráľovstvu a Gurchulu alebo Bethodovi a voľba nového kráľa. Množstvo vecí je predvídateľných, no pri niektorých vám spadne sánka a budete si hovoriť „NIE!“. Keď Logena pochytí berserk, na jednej strane sa budete tešiť na krvavý masaker, no na druhej báť, koho zo svojich „nechtiac“ sejme. Ak v minulých dieloch autor odstránil jednu / dve postavy, tu ich bude podstatne viac, určite si medzi bandou severanou nájdete toho svojho obľúbenca, za ktorým budete smútiť. Zamrzelo ma, že Ferro tu dostala menej priestoru, no aspoň, že sa na konci ukázalo (alebo sa sám ukázal), kto ťahá za všetky nitky (čo bolo taktiež predvídatelné). V knihe som nenarazil na jediné hluché alebo nudné miesto, kde by som zíval nudou – kniha je plná akcii, intrík, bojov a veľmi dobrých dialógov – postavy niekam smerujú, vyvíjajú sa, takže keď sa človek obzrie na začiatok prvej knihy a porovná si vývoj jednotlivých postáv na konci tretej, je to veľký rozdiel (pri niektorých ani nie). Kniha podľa mňa bola dokonale dlhá, aj keď som bol smutný, že už končí, bol som nasýtený a otvorený koniec hovorí za všetko – môžeme sa tešiť na pokračovanie!

Ako bol Bayaz skúpy na mágiu v prvých dvoch dieloch, tu sa rozčertil a keď už, tak poriadne. Z niektorých momentoch (boj v tvorcovej veži alebo záverečný spell v použití so „Sémě“), mi behal mráz po chrbte. Oveľa viac som si začal uvedomovať symboly, ktoré Abercrombie do svojej knihy zakomponoval a poukazuje na dnešný ľahko zmanipulovatelný svet plný korupcii, bratríčkovania, intrík a tak ďalej a tak ďalej.

_____________­_______________

„Jako malý kluk jsem byl tak měkkosrdcatý, až to bylo směšné. Věřte mi, že jsem se rozplakal i při pohledu na mouchu, která se chytila do pavoučí síte. Neustálá bolest mě z toho vyléčila.“ „Oba dva tak velmi mladí a velmi krásní, se vším tím svým štěstím a bohatstvím a vladařskými životy před sebou. Hurá! Sláva jim! To scvrklé lejno, co mám místo srdce, se může radostí rozskočit!“ – Glokta

„Člověk nikdy nemá dost nožů, říkaval můj otec. Pokud všechny nemíří na vás a nemají je v ruce lidi, co vás zrovna nenávidí“ – Logen

„Na ploché travnaté ploše byl stejně nenápadný jako lejno na čerstvě napadaném sněhu.“ (Dow) „Připadal si jenom jako galionová figura na přídi. Pěkný, pozlacený, úchvatný, ale naprosto neužitečný kus dřeva. Až na to, že figura může alespoň plout na přídi lodi.“ (Jezal)

epco55  | **** 26.11.2012 10:03

Príbeh skončil, je dopovedané, osudy sa uzatvorili. Postavy dokráčali na koniec cesty a niektoré až za jej okraj. Odhalili sa motivácie. Teraz už iba zodpovedať otázku či prevláda spokojnosť, alebo nie. A otázka to nie je ľahká, vzhľadom na to že nakoniec nebolo vypovedané všetko a niektoré motívy ostali neukončené. A tak ukončenie trilógie kráča presne v stopách svojich predchodcov. Autor sa profilovaním postáv snaží zakryť že píše klasickú fantasy story a v bodoch kedy sa ku klasike približuje najviac podniká kroky smerom buď k brutalite, alebo smerom od logiky. Aj napriek tomu sa jedná o čítanie, ktoré ak chytí už nepustí a potom to ide.

michalb  | *** 05.08.2013 14:04

Pro me rozhodne zklamani. Hezky to vystihuje ve svem komentari snop. Ne ze by to autor nemel promyslene – v poslednim dile do sebe vsechno logicky zapadne, vsechno se uzavre, vsechno se dokonci. Vypraveni je zhruba na stejne urovni jako v predchozich dilech, coz ale take znamena, ze se nektere veci zacinaji opakovat. Napr. libi se mi sceny s Gloktou, ale jeho humor zacina byt repetitivni. Pro me je velkym minusem vyvoj postav. Zadny neni. Postavy zustavaji uplne stejne od zacatku az do konce – s vyjjimkou majora Westa a Jezala. Ale ti nestacili. Cela ta trilogie mi vyznela tak nejak do ztracena. Myslim, ze kdybych precetl jenom prvni dil, tak bych se o moc neochudil. Take me mrzi, ze autor bojuje proti klise druhym klise. Kdyz neco konci vzdycky dobre, tak tady zase konci vsechno vzdycky spatne. No tak zle to zase neni, ale presto si myslim, ze se s tim dalo pracovat lepe. Celkove 65%.

tartan  | ***** 16.02.2014 22:12

Názov knihy odkazuje k mottu vyrytom na delách Ľudovíta XIV. Síce som si to zatiaľ nedokázal nikde overiť, ale celkom tomu verím :-) Možno nie je náhoda, že symbolom Kráľovstva je Slnko… Po slabšej druhej knihe je Posledný argument kráľov dôstojným vyvrcholením trilógie, keď už nie je jej zakončením. Predsa len, priveľa dverí zostalo otvorených. Ale taký je život a také sú osudy postáv – niektorí sa „vrátili do hliny“, ďalší viac či menej zmenení pokračujú ďalej. Len prvý z mágov Bayaz (ľadovo chladný a totálne bezcitný protipól Gandalfa) završuje svoju veľkú hru bezohľadným šachom. Rovnako bezohľadne ako Abercrombie túto svoju sériu.

Doplnenie: Tak s tým mottom je to naozaj tak, viď napr. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ultima_Ratio_Regum_Cannon.jpg

Strider  | *** 16.06.2014 17:04

Spoiler alert, čítať na vlastné nebezpečenstvo! Najzásadnejší problém tento knihy je jej odkaz, ktorý skutočne nebezpečný – nebúrte sa nespravedlnosti, buďte poslušný, je vaším osudom byť otrokom, tak sa snažte byť prvým medzi otrokmi. Som zhusený. Autor sa očividne snažil byť za každú cenu originálny a tak skoro zo všetkých hlavných postáv urobil odpudivých zmrdov a nechal ich vyhrať. Niekomu sa môže páčiť (hlavne milovníkom teórii o konšpiráciách a iluminátoch), že dobro a česť sú len ilúzia a že víťazovi prejde všetko, na mňa to ale fungovalo úplne opačne. Odmysliac si toto, tak ustavičné boje (a obliehania) ma už začali nudiť, a aj Glokta už pôsobil ako obohraná platňa. V závere slušná gradácia, ale koniec vyšumel tak nejak do stratena, nemal som dojem, že by naprieč knihami bol viditeľný nejaký jasný dejový oblúk. 6-/10

Skabandari  | ***** 06.03.2016 19:27

Líp to uzavřít nešlo. Pouze mocní utváří svět a podle toho vypadá i závěrečný díl této úchvatné série. Ovšem nikdo si nemůže být jist svým postavením či silou, neboť nikdo není nepřemožitelný a tak je kniha plná smrti a pádů. Na vrchních příčkách se udrží jen ti s opravdu silným žaludkem, nebo jejich figurky a patolízalové. Autor zde odhalí celou hloubku svého příběhu a my zjistíme, že nás tahal za nos, jelikož události nebyly všechny takové jak je postavy líčily, nebo jak se nám na první pohled jevily. Samozřejmě ledasco tušíte dopředu, ale nikdy si nemůžete být jisti a zahalit příběh do absolutního tajemna, aby čtenář dočítal s otevřenou pusou a myšlenkou: „tak takhle to bylo“ je nemožné, podle mě se mu to však povedlo líp než mnohým jiným. Pro mě jeden z nejlepších autorů.

avatar2  | **** 09.07.2016 17:49

Nebylo to špatné. Postavy jsou jasně vyprofilované. Logen je zabiják s berserkovými momenty, pročež vlastnímu okolí nebezpečný. Glokta je natolik vychytralý, že z každé situace vyjde jako vítěz, podobně tak Bayaz. Jezal prožije největší šok svého života. Kniha baví, je sice plná velmi nepravěpodobných událostí, ale proto je to přeci fantasy, že?



WebArchiv - archiv českého webu