kniha » Archa 2
v Top10 1 | chce si přečíst 5 | chce mít v knihovně 4 | má v knihovně 82
hodnotilo: 88
91%
Archa 2

Alastair Reynolds

Archa 2

kniha druhá

série: Odhalený vesmír
díl v sérii: 3
kniha patří do světa: Odhalený vesmír (Revelation Space)

Kategorie: sci-fi - space opera - hard sci-fi

originální název: Redemption Ark
originál vyšel: 2002

vydání: Triton (web) 2005

odkazy: 2x [recenze]


Komentáře:
Majkl  | ****1/2 12.03.2009 16:52

Tento príbeh nie je prekvapujúci a plný zvratov a úžasu ako Odhalený vesmír, nespriada dokonale tri dejové línie do línie a osoby jedinej ako v Kaldere, ale je niečo medzi tým. Dejových línií je podľa mňa viac ako by bolo potrebné. Príbeh pôsobí zo začiatku roztrieštene, našťastie neskáčeme v čase ako v Odhalenom vesmíre, ale aj tak bolo obtiažne udržať pozornosť. Časti príbehov dejových línií zaujmú, no končia stále v tom najlepšom, aby sme si znovu spomenuli na predošlú líniu, čím sa zase dočkáme horkého odtrhnutia a prebehnutia k ďalšej. Druhá polovica knihy sa upokojí, a až na epilóg, ktorý sľubuje mnoho zaujímavého v poslednej knihe série, je mierne slabšia ako prvá polovica, ktorá je plná odkazov na predošlé knihy (či lepšie povedané postavu :). Postavy zaujmú, ich jednotlivé línie sa postupne dávajú dohromady, až v poslednej štvrtine sú iba dve. Tak či onak, z tretej Reynoldsovej knihy s názvom Archa mám veľmi dobrý – vynikajúci – pocit. Len tak ďalej.

Julianne  | ***** 01.08.2009 21:47

Příběh, který se v první polovině románu teprve rozjížděl, v druhé části nabírá plné obrátky a vrcholí. Fantastické čtení.

Pepa 62  | *** 26.06.2011 15:27

Není vůbec špatný si čas od času „střihnout“ nějakou dobrou dobrodružnou space operu.No jo,ale kde ji vzít? Laserovská edice NSO se v podstatě zastavila, Simmons tento žánr momentálně opustil,Asher píše jak přes kopírák a přestal mě bavit a poslední Reynolds u nás vyšel v roce 2006. Space opera prostě nefrčí.Jo, kdyby tak bylo k mání něco na způsob Martinovy Písně ledu a ohně, kde by nebyla nouze o zvraty,intri­ky,politikaře­ní,skvělé nečernobílé postavy!To všechno mě v Arše chybělo.Své určitě udělalo i to, že jak Kalderu, tak Odhalený vesmír jsem četl už před nějakým tím časem a nebyl jsem tak docela v „obraze“ a unikaly mi určité souvislosti.Ale rozhodně mi Archa přišla slabší než Kaldera a hned o celou třídu slabší než Odhalený vesmír.Nic, co by mě přišpendlilo do křesla a nutilo hltat stránku za stránkou.Nic, co by mě nutilo se ještě dnes vrhnout na Údolí vykoupení.

Speedemon  | **** 14.10.2011 21:27

Na vysokou kvalitu jsem si v této sérii už poměrně zvykl. Archa není výjimkou a opět nám autor poodkryl něco ze své fantazie. Jen se mi zdá, že už mu možná dochází nápady. Zmarové, tak jak jsem je pochopil v Odhaleném vesmíru, korigují inteligenci ve vesmíru, aby nevznikla další Soumračná válka. Zde tomu Reynolds přidal další „hlubší“ záměr, který mně osobně už moc neseděl.

Madam Brbla  | **** 20.08.2019 09:30

Vlastně bych mohla ušetřit čas a odpustit si namáhání mozkových závitů, stačí zkopírovat komentář z „Archy 1“. Pokusím se však rozhýbat ten zadřený, roztržitý, líný orgán v mé dutině lebeční.
…(3 minuty zírání na blikající kurzor)…
Kde začít? Fascinující technologie budoucnosti, jo, to je originální, to používám jen u každé space opery. Můžete si je odfajfkovat, ve vymýšlení různých zajímavých udělátek, inteligencí a neobvyklých prostředí je Reynolds mistr. Akorát hard sci-fi pasáže nejsem schopná docenit z důvodu nedostatečné mentální kapacity.
Sympatičtí hrdinové a odpudiví padouši. No, tam má pan spisovatel rezervy, většina postav je jaksi… (mozku, budíček!)… prostě do nich úplně nevidím, málokdy do mrtě chápu, co cítí a z čeho pramení motivace k jejich jednání. Stačí to, abych si našla pár oblíbenců a věděla, koho nemít ráda, ale na urputné držení palců, dojaté posmrkávání, utírání slz a soplů bohužel nedošlo, hladina emocí se příliš nerozvlnila.
Zápletka ohledně Zmarů a jejich záměrů nabrala ostřejší obrysy, je docela fajn, byť neohromila, a jako hráč Mass Effectu jsem si definitivně potvrdila, odkud tvůrci RPG trilogie načerpali inspiraci (spíše tedy vykradli celou ústřední myšlenku).
Pořád jsem ve čtenářském útlumu, „Archa“ mě z něj nedokázala vyprostit, mé hodnocení tudíž berte s rezervou – za ideálních podmínek mohlo atakovat pětihvězdičkovou metu. 75–80%



WebArchiv - archiv českého webu