kniha » Archa 1
chce si přečíst 6 | chce mít v knihovně 5 | má v knihovně 83
hodnotilo: 87
90%
Archa 1

Alastair Reynolds

Archa 1

kniha první

série: Odhalený vesmír
díl v sérii: 3
kniha patří do světa: Odhalený vesmír (Revelation Space)

Kategorie: sci-fi - space opera - hard sci-fi

originální název: Redemption Ark
originál vyšel: 2002

vydání: Triton (web) 2005

odkazy: 3x [recenze], 1x [ukázka]


Komentáře:
Julianne  | ***1/2 24.07.2009 14:59

Oproti Odhalenému vesmíru a Kaldeře poněkud roztříštěné a zdá se mi, že Reynoldsův vesmír už nevyráží dech tak jako dřív. Možná jsem si zvykla, možná je to jen odlišným stylem vyprávění; dějových linií je tu tentokrát výrazně více. Archa je pořád výborná sci-fi, ale už méně dechberoucí než předešlé díly série. Ovšem třeba mě druhá část románu ještě příjemně překvapí.

Speedemon  | **** 01.10.2011 08:42

Sice je v knize o něco více dějových linií, připadalo mi to však přehlednější než v Odhaleném vesmíru, kde jsem si musel dávat pozor na velký časový rozestup. Čte se to pořád výborně a jsem zvědavý, co si na nás autor připravil v další půlce.

Madam Brbla  | ****1/2 15.07.2019 18:19

Reynolds je prostě špička moderní space opery. Chcete se vydat ke hvězdám, nechat se fascinovat vizemi podivných civilizací a technologií vzdálené budoucnosti, aniž byste bloudili v nějakých obtížně pochopitelných transcendentních dimenzích? S tímto panem spisovatelem snad nemůžete šlápnout mimo.
Třetí díl „Odhaleného vesmíru“ předpokládá znalost těch předcházejících, nelze jej číst samostatně. Zapomněli jste, co se dříve událo? Smůla, žádný souhrn se nekoná. Potkáme pár starých známých, seznámíme se i s několika novými charaktery: většinu jsem si oblíbila, občas jsem však měla problém porozumět jejich chování, některé činy poněkud postrádaly přesvědčivou motivaci.
Přiznávám, celá zápletka postavená na Zmarech, na vlastně nejasných záměrech tajemných strojů, mi připadala neuspokojivě podaná, přitažená za vlasy. Mnoho předpokladů, dohadů a teorií, na jejichž základě postavy jednají, přičemž já z pohledu (možná nepozorného) čtenáře neviděla dostatek důkazů hrozícího vyhlazení, tedy ani důvodů k panice.
„Archa“ se mi netrefila do správného období, začetla jsem se snadno, bohužel jsem každý den vyšetřila jen pár minut při čištění zubů, případně před nočním vytuhnutím. Tato skutečnost + desítky stran hard sci-fi informací, vyvolávajících v mé lebce „bože, já jsem tak dutá“ efekt, měly vliv při konečném rozhodování: tentokrát „jen“ 85%.



WebArchiv - archiv českého webu