kniha » Strážcové Varadínu
v Top10 4 | chce si přečíst 2 | chce mít v knihovně 3 | má v knihovně 116
hodnotilo: 138
85%
Strážcové Varadínu Více vydání = více obálek.

Juraj Červenák

Strážcové Varadínu

Kniha vyšla i pod názvem:
Strážcovia Varadína
(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

série: Dobrodružství kapitána Báthoryho
díl v sérii: 1

Kategorie: fantasy - historická

originální název: Strážcovia Varadínu

vydání: Brokilon (web) 2009; Slovart (CZ) 2010; Brokilon (web) 2010

odkazy: 6x [recenze], 1x [ukázka], 1x [trailer]


Komentáře:
Belgior  | *** 12.12.2009 09:53

Kniha je pre mňa sklamaním,(ak si zoberieme, že autor to považuje za vrchol svojej tvorby) ani nie tak príbehom, ktorý sa mi páči ale tým že autor nepopisuje vnútorný stránku hlavného hrdinu,, chýbajú mi tam pocity, myšlienky túžby, pohnúty…Hrdinovi ma nepresvedčil o svojich zázračne objavených citoch k svojmu synovi(Miškovi :) aké city zrazu), vôbec mu neverím, že ho miluje a že má výčitky svedomia a podobne…autor to tak zhrne možno do troch viet.O synovi som si myslel, že je robot. Vnútorné pohnútky, myšlienky hrdinu ale aj iných postáv sú absolútne minimálne a všetko sa dozvieme z rozhovoru poprípade jednou vetou, aký má vzťah hrdina k ostatným postávam (resp. čo si myslí o nich)?čo si myslia oni o ňom? Všetko hnané vpred samé súboje a žiadna polemika čo a ako kde spravíme (osoba ide od bodu a do bodu b) bez zástavky , v rôznych situáciach by som rád vedel čo cíti hrdina (napríklad stretnutie s Petrom, Hasanom a pod) alebo prečo tak koná …všetko je to odpinknuté zvyčajne jednou vetou…Nehovorím že má Kornel filozofovať pri každej situácií ale niektoré by to potrebovali a oživili by tým dej. Pri černokňažníkovi som to ešte bral som si povedal, autor sa potrebuje ešte rozpísať, pri bohatierovi mi to už začalo trochu vadiť nakoľko je to dosť rozsiahla trilógia ale pri Kornelovi mi to už vadilo a to dosť. Príbeh si to jednoznačne pýta…hrdina si to pýta…ako sa mám vcítiť do hrdinu a prežívať jeho útrapy?čo prežíval pri neúspechu? Pri ostatných hrdinoch(Muromec, Bivoj…) by sa to ešte dalo ale keď je hrdina z časti básnik? Trochu mi chýbalo aj s toho… rozhodoval som sa medzi 2* a 3* ale alchýmia, vlci, pes,príšery, obdobie v ktorom sa to odohráva, súboje a vtipný záver prevážili. Dúfam, len že ďalšie pokračovanie bude lepšie a pestrejšie po všetkých stránkach.

Svarec  | **** 26.12.2009 09:35

V žádném případě nejsem zklamán, ale přiznám se, že jsem čekal trochu víc. Prostředí je vykreslené na jedničku, jak už je u Červenáka zvykem, Kornel je charakterní sympaťák, stejně tak i vedlejší postavy, ale příběh je bohužel hodně jednoduchý a závěrečná pointa dost předvídatelná. A taky mě naštval konec. První díly Černokněžníka a Bohatýra byli vlastně uzavřenými knihami a dali se číst samostatně, ve Strážcích Varadínu jsou vrata jak od stodoly.

bond77  | ***** 01.04.2010 19:58

Pro mě osobně není kniha žádným zklamáním, ba dokonce hodlám tvrdit, že je to nejlepší Ďurovo dílo. Má samozřejmě nějaké chybky, které ale můžeme opomenout. Kniha je geniálně napsaná, plná napínavé akce a skvělého příběhu. Uvidíme, jaké bude pokračování.

SiriusChico  | ****1/2 18.04.2010 19:09

Červenák se zase předvedl a musím říct že začíná být jedním z mých nejoblíbenějších autorů. Příběh má větší spád jak niagárské vodopády a nenechává čtenáře ani hrdinu na chvíli vydechnout. Prostředí je zajímavé a atmosféra užasná. Napětí by se na několika místech dalo krájet nožem a závěr je docela brutální (tak jak to má Červenák rád :-)). Jedinou úplně malinkou výtkou je, trochu nelogičnost Báthoryho chování v části kde potká tu vlčí mrchu. Prostě mi to připadá jako kdyby předělal nějakou povídku kterou měl dlouho v šuplíku a šoupl ji do knížky (stejně jako část se strašidelným mlýnem), ale žádný strach je to opravdu jenom malilinkatá maličkost.

Majkl  | **** 07.06.2010 19:45

Ej bisťu, ľaľa – slovenská knižka slovenského autora a konečne po slovensky. Síce medzitým vyšiel Vládca vlkov a ešte predtým na pokračovanie Sekera z bronzu, rúno zo zlata na pokračovanie vo Fantázii, ale pre mňa je táto kniha prvým stretnutím s Červenákom v originále. Na rovinu, preklad Červenákových diel Robertom Pilchom nie je zlý, ba naopak. Svojho času mi ani nenapadlo, že je kniha prekladaná. Ale poznáte to, originál je originál a v tomto prípade aký krásne ľubozvučný. Ďuro Červenák dokazuje, že je Slovák ako repa, v prvom príbehu kapitána Báthoryho plne využíva sčítanosť a veľkú slovnú zásobu rýdzo slovenských slov a tak je kniha pre Slováka o to väčšou pochúťkou. Česi by však nemali nad slovenským vydaním nos ohŕňať, určite to bude aj pre nich zážitkom. Cením si sympaticky konzervatívny vzhľad knihy, aj keď Miša Ivana závidím českému vydaniu. Toľko k forme, ktorá ma nadmieru teší. K príbehu mám ale pár výhrad. Spočiatku mi vadila situácia hrdinu, z bitky do inej bitky, kucapaca strieda kucapacu… na môj vkus bolo na začiatku veľa akcie. S ubúdajúcimi stránkami som sa však chytil, bolo to najmä pre sympatické postavy Šimona, Szándora a Čerta. Na druhej strane bojového poľa si pre mňa autor prichystal Ileánu. V závere mi tak chýbala neopísaná bitka s touto „Sukou“, autor sa točil len okolo Kornela. Opísanie tohto boja (a s tým, ako dopadol) by len vystupňovalo napätie, ktoré sa v závere dostavilo, no očakával som viac. Celkovo som od knihy očakával viac (ale neobalamuťte sa touto vetou a pozrite na hodnotenie), pretože som už pár Červenákových kníh prečítal. Černokňažník si tak vysoké hodnotenie možno nezaslúži, ale čert to ber, táto séria ma primäla, aby som fantastike venoval zaslúženú pozornosť, preto ponechám nostalgické hodnotenie. Ale Bohatýr ma nadchol podstatne viac, možno to bolo aj tým, že v Bohatýrovi väčšinou vystupuje družina zaujímavých postáv a finále v oboch kníhách (trojku som ešte neprečítal, no chystám sa užiť si sériu odznova) bolo napínavejšie a tak som pozabudol na niečo, čo mi mohlo spočiatku vadiť. Hodnotenie je dostatočne vysoké (dal by som 75%) a určite ma autor v ďalších dieloch prekvapí a strhne skôr než v tomto prípade, aby som neskôr udelil zaslúženú stovku.

KainIX  | **** 26.01.2012 20:42

Nejrpve to pozitivní: kniha se výborně čte, děj odsýpá a historické reálie spolu s popisy prostředí a děje jsou na jedničku. Krátce se seznámíme s kapitánem Kornéliem Báthorym, křesťanem, turkobijcem a vynikajícím šermířem, abychom jej záhy následovali na cestě do nepřátelské říše, po stopách uneseného syna. Často se o této knize mluví jako o historické fantasy, já bych to doplnil na dobrodružnou historickou fantasy. Hrdina někam cestuje a na cestě jej potkává jedno dobrodružství za druhým. Tím se dostáváme k negativům. Kniha na mne působí spíše jako slepenina několika povídek, než jako kompaktní celek a finále to moc nezachrání. O psychologii a pohnutkách hlavního hrdiny už se tady psalo dříve a je to opravdu tak, že o ostatních se toho mnohdy dozvíme víc, než o Báthorym.

I přes tyto výtky jsem se ale náramně bavil a knize dám s klidným srdcem 85% a už se těším na pokračování. Od Červenáka jsem zatím četl jen sérii o Roganovi a musím říct, že tento příběh, kde je fantasy opravdu jen okrajově, se mi líbil mnohem víc.

samuelk  | ***** 01.06.2013 12:38

Knihe som dal 100% už len kvôli tomu, že sa odohráva zhruba na našom území + okolie. Ďalej tu boli presvedčivé fakty, a to napr. skvelý, napínavý dej, nepoškvrniteľná osobnosť hlavného hrdinu, ktorý teraz musí kvôli svojmu jedinému synovi opustiť hrad pri Drienove a vydať sa na dlhú, dobrodružnú cestu. Kým dojde do cieľa, zažije veľa zážitkov, ktoré ho budú postupne zoceľovať a pripravovať – Báthory sa medzi tým stihne stať členom spolku „povstalcov“ v Jágre, pobije niekoľko desiatok Turkov, zapletie sa do vážneho sporu so zvláštnou, ale silnou a zároveň nebezpečnou ženou, zažije strašidelné scény v takmer opustenom mlyne a stane sa členom vojska, obraňujúceho pevnosť Varadín… a to je len zopár z množstva vecí, pre ktoré sa vám tento historicko-fantasy román rozhodne oplatí čítať. :)

Madam Brbla  | **** 22.07.2015 22:06

Fantasy dobrodružství s atraktivní příměsí historického románu. Kornel Báthory se potlouká slovenskými, maďarskými a rumunskými krajinami (zavzpomíná i na Prahu) a kosí nepřátele bodnými, sečnými i střelnými zbraněmi, přičemž většina z jeho obětí jsou vyznavači Alláha. Při hledání syna chrabrý bojovník občas natrefí na nadpřirozeno, jindy získá lidské spojence, ochutná i zradu a porážku. Mohla bych vytknout určitou myšlenkovou plochost, přímočarost, jednoduchost příběhu, který se klikatí podle autorových rozmarů a na nějaké uspořádání či vnitřní logiku kašle, mohla bych upozornit na podobnost s jinými Červenákovými díly. Ale tím se nic nemění na skutečnosti, že jsem se při čtení skvěle bavila, odpočinula si a těším se na druhý díl.
Brokilon je nutno pochválit za perfektní redakci, akorát se infantilně přiznám: uvítala bych k téhle sérii ilustrace, vyloženě si o to říká. 75%

breughel  | ***1/2 25.08.2015 22:14

Autor o historii ví jedině to, co si nabifluje před psaním. Skládací žebřík v roce 1660? Velká zděná nábřeží v zaprděné pohraniční pevnosti? Stejný pocit jsem měl i v té detektivce – Mrtvý z Pekelného vrchu . NICMÉNĚ – dobře vypráví. A jak jsem přelouskal pár stránek z druhého dílu, tak můžeme být svědky i intelektuálního špičkování mezi Čelebim a Báthorym. Takže na jedné straně se směji té kvazihistorii a na druhé oceňuji tu „dobrodružnost“. Líbí se mi to – na rozdíl od Rogana se nehroutím nad tou ztrátou času.

Strider  | **** 19.05.2016 15:45

Čisté dobrodružstvo s hromadou akcie a čvachtavého gore. Kornel na svojej púti kosí mohamedánov horšie ako mor, stretáva nečakaných spojencov, čelí zradám aj silám pekelným – proste všetko, čo by človek od poctivej dobrodružnej knihy čakal. To všetko vyšperkované živými opismi dýchajúcimi atmosférou protitureckých vojen s množstvom autentických dobových výrazov a úžasným zmyslom pre detail. Celkový dojem kalí jedine prílišná jednoduchosť zápletky a priveľmi priamočiary dej. 8-/10



WebArchiv - archiv českého webu