kniha » Archivář
v Top10 2 | chce si přečíst 3 | má v knihovně 15
hodnotilo: 17
79%
Archivář

Jaroslav Mostecký

Archivář

Kategorie: sci-fi - povídková sbírka - postkatastrofická

vydání: Wales (web) 2004

odkazy: 4x [recenze]


Komentáře:
shpina  | *** 11.08.2009 07:28

Pro mě osobně byl zajímavý jen ten hlavní příběh + snad poslední povídka v něm odvyprávěná. Mostecký je standartně velice čtivý, nicméně po namlsání se Vlčím věkěm mi to dílko přišlo takové nicmoc.

Clarice  | ***** 26.03.2014 19:38

Mně to zase přišlo strašně super. Asi se moc nerozkecám. Buď totiž drbu věci, které se mi nelíbí, nebo které moc nechápu. Tady sice bylo pár takových jako by wtf momentů, ale byly sympatické – jako třeba „modráci.“ Sedí mi to i jako celek, byť to vlastně je takový zvláštní mix povídek, který kupředu šoupe ponurý hlavní příběh…

very.n  | ***** 14.08.2015 10:41

Parádní knížka, hodně čtivá a navíc dokonale vystihující můj vkus na popis cizích světů. Archivář, který probíhá celou knížkou, je podle mě přesný popis toho, jak barbarská církev ovládá svět a vyvolává konflikty. Železný kačeny jsou dokonalý, mají napínavý a zajímavý námět. Sekyry na Viole mě pohltily svým fascinujícím světem a honbou za bohatstvím. Modráci mají taky něco do sebe. Myslím, že Mostecký má ohromnou fantazii a každá povídka má absolutně jiné prvky a témata.

trudoš  | **** 02.10.2016 23:04

Planeta Země byla zničena a kolonie na Marsu vede pevnou rukou katolická církev. Což znamená kontrolu i cenzuru literatury, aby ubohé duše skrze ni nemohly doznat hříchu. A právě díky studiu v zakázaných svazcích se trojice noviců, toužících po odvaze a dobrodružství, dostane do překvapivého víru událostí, který navždy změní jejich životy.
A jaké že kacířské skvosty si to předčítají? Jaroslav Mostecký vtipně zakomponoval některé své starší povídky do zcela nového vyprávění, jež je jimi nepřímo ovlivňováno. Sice tak nepřekvapil žádnou zásadní novinkou, ale zároveň ani nezklamal díky poctivému řemeslu. Snad jen, že všechny texty, ač plné nápadů a nezvyklých světů, postrádají na můj vkus nějakou pointu, která by z nich dělala něco víc, než akční dobrodružky. V zásadě jde totiž vždy o příběhy, jejichž průvodním znakem je buď střet s neznámem, nebo konflikt hodných se zlými. Na druhou stranu, autor odvádí perfektní práci a o každé povídce se dá mluvit jako o tom nejlepším z jeho repertoáru.



WebArchiv - archiv českého webu