kniha » 101 sci-fi filmů – které musíte vidět, než umřete
chce si přečíst 2 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 7
hodnotilo: 6
78%
Koupit knihu:
FantasyShop.cz
101 sci-fi filmů – které musíte vidět, než umřete

Steven Jay Schneider

101 sci-fi filmů – které musíte vidět, než umřete

Kategorie: sci-fi - literární teorie

originální název: 101 Sci-Fi Movies You Must See Before You Die

vydání: Slovart (CZ) 2010


Komentáře:
tartan  | **** 11.02.2011 22:18

Príjemná knižočka, ktorá možno nenadchne, ale ani neurazí. Výber filmov samozrejme možno kritizovať, alebo s ním nesúhlasiť, každý z nich si však svoje miesto v tomto výbere určite zasluhuje. Štruktúra knihy je prehľadná, samotné texty hutné a dobre napísané. Každému filmu je venované heslo o štyroch stranách, dve strany textu dopĺňa na prvej strane filmový plagát a na poslednej (v rámci dotyčného hesla) ilustračný obrázok z daného filmu. Filmy sú radené chronologicky a okrem základných informácií sú charakterizované už spomínanými cca dvojstranovými komentármi, ktoré mi prišli (teda aspoň tie, čo som čítal) vždy výstižné a dostatočne ten-ktorý film popisujúce (v rámci možností samozrejme, nepochybne je tam veľa filmov, o ktorých boli popísané už celé knihy) a teda určujúce, prečo sa práve ten film do tohto výberu dostal. Kto si chce vyhľadať podrobnejšie informácie o nejakom filme, siahne tak či tak po internetových zdrojoch, pre úvod a rýchly, ale výstižný prehľad o stovke (a jednom) z najvýznamnejších sci-fi filmov je to viac ako dostačujúce.

lenivec  | **** 03.01.2012 15:32

Zaujímavá knižka, je super, že sa nezameriava len na americkú kinematografiu. Editori zaradil aj neznáme filmy (asi nikto nevidel všetky filmy) a okorenil aj zaujímavosťami, čím sa neobmedzili na suchú faktografiu. Myslím si, že knižka v origináli zaslúžila 5, ale preklad je veľmi rušivý a trpí diletantstvom. Najhoršie je, že sa prekladajú aj názvy filmov, bez toho aby sa uvádzali v zátvorke originály. Ešte ma iritovali výrazy typu: brakové časopisy. Veľká škoda, že vydavateľ nedal skontrolovať skúsenému SF redaktorovi. Preto je hodnotenie len 4

Phoenix  | **** 01.01.2014 18:30

Toto je knížka, která každého sci-fistu zaujme na první pohled. Je to v podstatě taková malá encyklopedie sci-fi filmů vydaných od roku 1902!, tj. od prvopočátku filmu jako takového. Po zběžném prolistování jsem zjistila, že zhlédnutou mám asi třetinu obsahu, přičemž poměrně značná část mainstreamu chybí. Je to na škodu? Těžko říct. Je to výběr filmů určité skupiny lidí (a je poměrně znát, že to vybírali lidi primárně zaměření na horory) a každý jiný by určitě přidal tucet dalších filmů, které on považuje za stěžení. Dá se to otočit v plus, protože je tu tím pádem spousta filmů, o který jsem ani nikdy neslyšela a aspoň teď nemám problém s přemýšlením „tak jakýpak film si stáhnu dneska“.



WebArchiv - archiv českého webu