kniha » Bratři Lví srdce
chce si přečíst 2 | má v knihovně 3
hodnotilo: 7
94%
Bratři Lví srdce Více vydání = více obálek.

Astrid Lindgren

Bratři Lví srdce

Kniha vyšla i pod názvem:
Bratia Levie srdce
(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

Kategorie: fantasy - pro děti a mládež - podle filmu/zfilmováno

originální název: Bröderna Lejonhjärta
originál vyšel: 1973

vydání: Albatros (web) 1992; Albatros (web) 2001; Albatros (web) 2008; Slovart (SK) 2011; Albatros (Albatros Media) 2013; Albatros (Albatros Media) 2021; Albatros (Albatros Media) 2024

odkazy: 1x [film], 1x [recenze]


Komentáře:
Gaarq  | ***** 16.02.2010 08:03

jeden z nejsilnějších (a nejtemnějších) příběhů pro mládež. základním námětem je existence bájných zemí, nangijaly a nangilimy, kam lidé odcházejí po smrti, a dvou bratrů, z nichž jeden trpí těžkou nemocí a druhý bez něj nedokáže žít. ale ani bájný svět nangijily není ideální a možná je i temnější než ten náš. nakonec se však lze dostat, s vypětím úsilí a obětí do nangilimy, která je zemí míru.

příběh se více podobá „mostu do země terabithia“ katherine patersonové než narnii c.s. lewise. ve všech těch příbězích je bájný svět částečně zrcadlem našeho světa a částečně ideálním zemí. děti tam utíkají či odcházejí, aby tam vybojovali změny v jejich vlastním světě, který není nijak vlídný. tam, kde lewis vsadil na křesťanskou mystiku a širší souvislosti, patersonová a lindgrenová sází na osobnější aspekty. lindgrenová navíc psala příběh v době, kdy byl život ještě podstatně těžší než v době příběhu o terabithii, takže vyznívá depresivněji. nicméně závěrečné ustavení míru a naděje je vlastní oběma.

je to síla. na to, že je to kniha pro mládež, většina rádobytemných populárních fantasy se může jít před atmosférou tohoto příběhu schovat.

existuje i česká rozhlasová adaptace vedle původního švédského filmu.

idle  | ***** 16.02.2010 10:02

Když jsem Bratry Lví srdce četla prvně, vůbec jsem nechápala, jak něco tak temného (chtěla jsem se tomu slovu vyhnout, ale lepší mě nenapadá) může být určeno dětem. Ale je fakt, že děti spoustu věcí chápou jinak a asi se s tím vyrovnají po svém. Je to taková pohádka, která začíná smutně až mrazivě, a stejně tak pokračuje. Ale když budeme stateční, tak přece překonáme všechno, ne?



WebArchiv - archiv českého webu