kniha » Není jiných cest
chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 24 | antikvariát
hodnotilo: 28
81%
Koupit knihu:
FantasyShop.cz
Minotaur
Není jiných cest

Alex Drescher

Není jiných cest

série: Klopp Yggredd
díl v sérii: 3

Kategorie: fantasy

vydání: Leonardo 2010

odkazy: 1x [info]


Komentáře:
snop  | *** 09.03.2010 10:42

Jednohubka. Drescher vykrada svoje kratsi prozy, ale dela to celkem elegantne, takze to ani moc neboli. Trochu to pripomina prvni dil Abercrombieho, ale je to mnohem optimistictejsi a ma to happy end. Bylo by to lepsi, kdyby to byla novela, ale to uz by to bylo od minule prozy opravdu k nerozeznani. Ctive, rychle to plyne, ma to vnitrni logiku. Na popisech obchodnich transakci, pravnich a diplomatickych procesu je hodne videt autorovo povolani, jsou pomalu propracovanejsi nez vetsina postav.

Madam Brbla  | ***1/2 08.04.2015 15:13

Do Kněžegradu zavítal tajemný host, co kolem sebe splétá hustou pavučinu intrik, zahrnujících zpočátku především hory úplatků. Situace se komplikuje, plány se mění a ulice města zaplaví krev. A nebyl by to královský prokurátor Klopp Yggred, aby si v moři tělních tekutin pořádně nezaplaval a nepotopil se v něm až na samé dno pro dopadení pachatele hrůzné proměny Kněžegradu. Jako obvykle mu pátrání neulehčují představitelé Inkvizice, nachází však i množství nečekaných spojenců… no dobrá, přeháním, většina z těch spojenců nepřekvapí… vlastně ani jeden.
První polovina románu dobře šlape – přípravy k budoucímu incidentu pro mě byly zábavnější, než následné souboje. V těch Klopp a jeho parta krvácejí (pokud mají krev) a slábnou, přitom jsou stále výkonnější a nebezpečnější. Odpadává pouze komparz + sem tam nějaká vedlejší role, k podobnému osudu předurčená. Vyloženě zamrzí nezvládnutý závěr, který po předcházející lázni plné utržených/usek­nutých končetin a vyhřezlých střev, odkazuje kamsi do říše pohádek pro nejmenší. Má nezanedbatelná cynická část osobnosti se znechuceně ptá: kam se poděl realismus?
„Není jiných cest“ ničím výrazněji nevybočilo z trendů nastolených kratšími příběhy ze světa Kloppa Yggredda. Hlavní hrdina hláškuje v „ich formě“, události líčené z pohledu ostatních postav (a není jich málo) jsou ve 3. osobě. Jde o akční odpočinkovou jízdu ve fantasy kulisách, kde čtenář potká trpaslíky i nemrtvé, bojuje se meči, kušemi, drápy i všemožnými magickými udělátky. A přestože posledním stránkám dominuje pointa „nic není černobílé“, dobro a zlo jsou zde bohužel až příliš zřetelně rozlišené (a po zásluze odměněné/potres­tané). 70%

trudoš  | ***1/2 27.09.2017 22:38

Zbytečně dlouhé. Což je ve zkratce moje asi největší výtka k téhle jinak povedené fantasy kriminálce. I když Alex Drescher zápletkou příliš nepřekvapil, dějově mu vše šlape v mezích zákona a čtenářského vkusu. Jenže tam, kde si v povídkách vystačil s rozsahem právě tak akorát, román mu překvapivě nabobtnal v nedůležitých momentech, čistě jen proto, aby se mohly pomasakrovat další a další postavy. Čekal jsem trochu víc tvůrčí invence, když už se změnil literární útvar. Ale hlavně je to zatraceně promarněná šance. Ač se Drescher snaží, Žamboch ani Šlechta pořád ještě není.
S tím souvisí i jeho největší neřest ve formě závěrečného vyústění. Přijde mi, že řešit všechno uvolněním Yggreddových zakázaných schopností je po dvou knihách povídek už vážně drobet na pováženou. Co ovšem opětovně skvěle funguje, je poodhalování obchodních triků, právních berliček či politických intrik. Tady je autor ve svém živlu a je jen škoda, že to v příběhu nehraje významnější roli, než je obdoba pouhé omáčky.



WebArchiv - archiv českého webu