kniha » Hrdina věků
v Top10 2 | chce si přečíst 7 | chce mít v knihovně 2 | má v knihovně 52 | antikvariát
hodnotilo: 82
86%
Hrdina věků

Brandon Sanderson

Hrdina věků

série: Mistborn
díl v sérii: 3

Kategorie: fantasy

originální název: The Hero of Ages
originál vyšel: 10/2008

vydání: Talpress (web) 2010


Komentáře:
Frozenstain  | **** 13.02.2012 13:22

Bohužel nemůžu říci, že by se mi třetí díl líbil ze všech nejvíce a že by představoval vrchol celé ságy. Na druhou stranu není ani nějak výrazně slabší. Spíš jsem od toho asi čekal víc. Zvlášť závěr je na mě už trochu moc, i když fantasy se meze nekladou. V celku ale pěkné čtení, zajímavé nápady a žádné extra spletitosti. Hodnotím stejně jako všechny díly a i celou sérii pěknými 85% a doporučuju každému nadšenci fantasy literatury.

KainIX  | ****1/2 23.10.2013 20:30

Tak to já musím říct, že mě se tenhle díl líbil z celé trilogie nejvíce a za ten konec jsem vyloženě rád. Jsem rád, že se toho Sanderson nebál. Takové konce v jiných fantasy moc nebývají. Další důvod, proč se mi tenhle díl líbil nejvíce je asi ten, že členové původní Kelsierovy party už konečně dospívají (byť někteří jsou už dospělí dlouho :) ) a nechovají se jako děti vzadu na dvorku. Teda většinou. Tohle mi totiž na předchozích dílech vadilo dost hodně. Nějak mi to jejich chování nešlo k drsné a ponuré realitě toho světa. Tady je svět temnější, než kdy dříve a to doslova. Ke konci už se to dokonce začíná blížit temné fantasy (lehce, ale přece). Takže já jsem spokojen, dávám 95% a upřímně se těším na další díly, pokud někdy budou (myslím tu slibovanou další trilogii).

Polfin  | *** 04.02.2015 11:09

Průměrná fantasy pro náctileté, ale dobře sepsaný konec.

Madam Brbla  | ***1/2 24.01.2016 12:13

Trvalo to relativně dlouho, ale prokousala jsem se vrstvami popelem zasypaného světa „Hrdiny věků“. Sanderson odkryl karty a seznámil čtenáře s mocnými silami, na kterých je příběh postaven. No proč ne, ta základní ideologie v sobě má víc logiky než spousta uznávaných náboženství naší prý osvícené doby. Hlavní hrdinové, známí z předchozích dílů, čelí blížícímu se konci střídavě v depresích či s nadějí a vírou. V podstatě se pere každý sám s vlastními problémy, odehrávají se čím dál monumentálnější bitvy (osobně mi více vyhovovaly decentnější souboje jednotlivců z úvodního Mistborna) a většina postav pod tlakem událostí prochází změnou. Z mého hlediska zůstal „zádrhel“ z druhé části – ani jeden z charakterů mě nezaujal natolik, abych dychtivě držela palce, případně si pobrečela nad skonem. Také k hořkosladkému finále mám námitky, nicméně ani ty neutlumily zvědavost, kam Sanderson tenhle svět posunul ve čtvrté části. Klady přece jen převládají: originalita, týkající se zvláště promyšleného fungování magie (tam zůstaly mezery k dovysvětlení), temná atmosféra, čtivý styl psaní. 70% P.S.: Talpressu tentokrát uteklo víc překlepů, než je u tohoto vydavatelství zvykem.

Speedemon  | ****1/2 27.10.2020 09:58

Je poznat, že autor měl celou trilogii velmi dobře promyšlenou. Spousta věcí z předchozích dílů do sebe hezky zapadne. Člověk tak nemá pocit nastavované kaše a psaní na koleni.

Svět se blíží ke zkáze. Z nebe padá víc a víc popela, mlha zabíjí lidi, slunce už není prakticky vidět. Třetí díl tak pokračuje v depresivní náladě předchozího dílu. Jen minimum vtípků a narážek. Vin s Elendem pátrají jak tuto zkázu zastavit. Moji pozornost ale přitahovali spíš Sazed, TenSoon a Špuk. Posledně jmenovaný si prošel asi největším vývojem a je z něj docela drsňák.

Pokud přistoupíte na autorovu hru, tak si budete lámat hlavu nad autorem zápisků u každé kapitoly (stejně jako v předchozích dílech) a uvažovat, kdo je teda ten Hrdina věků a jak to celé skončí.

Jediná vada na kráse, je až přílišná autorova touha vše vysvětlit a ne vždy jsem mu na to skočil (především vysvětlení Špukových nových schopností). Konec se však vydařil a dojemně ukončil jednu éru.



WebArchiv - archiv českého webu