kniha » Aréna smrti
v Top10 7 | chce si přečíst 7 | chce mít v knihovně 3 | má v knihovně 50
hodnotilo: 121
84%
Aréna smrti Více vydání = více obálek.

Suzanne Collins

Aréna smrti

Kniha vyšla i pod názvem:
Hry o život
(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

série: Hunger Games
díl v sérii: 1

Tato kniha je částí i jiných knih: Hunger Games, Hunger Games - komplet

Kategorie: sci-fi - antiutopie - postkatastrofická - podle filmu/zfilmováno - dospívající

originální název: The Hunger Games
originál vyšel: 10/2008

vydání: Ikar (SK) (web) 2009; Fragment (CZ) (web) 2010; Fragment (CZ) (web) 2013; CooBoo (SK) 2018; Fragment (CZ) (web) 2019; Fragment (CZ) (web) 2022; CooBoo (SK) 2022

odkazy: 1x [web], 5x [recenze], 1x [film]


Komentáře:
Renča  | ***** 19.07.2010 17:21

Autorka nastavila zrcadlo dnešnímu světu a stvořila drsnou reality show, kde bojuje na život a na smrt 24 dětí v aréně smrti. Příběh šestnáctiletých dětí Katniss a Peety je smutným pohledem na svět, kde razí rozdíly mezi chudými a bohatými, kde jedni umírají hlady a jiní žijí v blahobytu. Postapokalyptická budoucnost Severní Ameriky vás nenechá spát a tenhle příběh se vám z paměti jen tak nevypaří.

Vlask  | ****1/2 12.09.2010 17:59

Romantická kniha z ženského pohledu o tvrdé hrdince ve hře alá Running Man. Je to hooooodně čtivé a veeeeeelmi napínavé. Vyprávění v klasické ich formě a typicky ženské, takže popisu citů se nezbavíte ani na chvíli. Fandění hrdince se nedá odolat díky klasickému syndromu Popelky a jelikož jsem měkota, tak i k slzám mě v jednu chvíli autorka dohnala.

minduton  | **** 25.05.2011 06:21

Kniha je čtivá, avšak vadila mně na ní trochu jakási dětinsky jednoduchá forma vyprávění příběhu, což to trochu degraduje – ale to může být i stylem překladu. Nevím. Příběh je v některých momentech krapet předvídatelný. Styl vyprávění je na sci-fi takový nepatřičný, by i slušelo posazení děje technologicky spíše někam do roku 1800–1900, do „věku páry“. Pokud by autorka občas natvrdo nezmínila nějaký technoblábol, tak by mi vůbec nepřišlo, že se to odehrává v relativně daleké budoucnosti. Svět, ve kterém se děj odehrává (v některých aspektech jaksi až příliš fantasktní a nereálný), je velmi povrchně, zjednodušeně a nedostatečně prokreslen (což je škoda), autorka se zaměřuje hlavně na psychologický popis postav, vlastně prakticky jen hlavní hrdinky. Z celé pointy by šlo vykřesat mnohem více, kdyby se chtělo… Kniha hodně „trpí“ tím, že je z toho až příliš cítit typicky ženský styl psaní – to se k sci-fi nehodí. Ale čte se to velmi dobře.

MartinJ  | ***** 02.11.2011 00:40

Ač bych asi odsouhlasil všechny výtky uvedené mindutonem výše, nepovažuju je za podstatné. Pokud od knihy očekáváme především zábavu, tak tato naplňuje o´čekávání měrou vrchovatou. Naprosto dokonale napsané. Dobré knihy mívají strhující závěr, kdy člověk přečte posledních 50 stran jedním dechem, aby se dozvěděl, jak to skončí. Tady pro mě začal onen „jeden dech“ asi tak na str. 10. I když se závěr dá celkem dopředu odhadnout, děj je napínavý, má spád. Navíc onen ženský pohled daný autorkou i hlavní hrdinkou je docela oživením. City hrají důležitou roli a pro děj jsou dokonce klíčové, ale přesto nejde o žádný romantický světabol. Pokud by však někdo hledal např. vykreslení temného, apokalyptického světa, bude hledat marně.

Hadati1  | **** 06.04.2012 09:18

Knihu jsem si přečetl jen proto, že měl jít do kin film a já raději nejprve čtu než sleduji. Rád také porovnávám rozdíly.

Nejprve mě vyděsilo, když jsem slyšel, že to má být podobné sérii Stmívání. To se mi naštěstí nepotvrdilo. Celá kniha je psaná z pohledu hlavní hrdinky Katniss, takže cokoliv se neděje v její přítomnosti ani není popsáno. Tento styl psaní se mi jevil značně omezující.

Samotný děj není nic moc originálního. Hrdinka se obětuje, aby její mladší sestřička byla ušetřena a pak jí slíbí, že se pokusí přežít Hunger Games, což je reality show, kde umírají děti. Mám pochybnosti, zda by se lidé tak klidně smířili s takovým druhem trestu a sotva by takový mechanizmus byl schopný udržel lidi v poslušnosti. Také je těžko pochopitelné, že Kapitol je schopný takových zázraků moderní vědy a přitom Kraje zbytečně živoří v prostředí podobných chudým africkým státům, prakticky bez jakékoliv techniky a komfortu.

Když se však odprostíte od těchto věcí, kniha je docela čtivá a občas dokáže i něčím překvapit. U autorky se mi zejména líbilo, že se nesnažila vymyslet způsob, jak by mohly přežit všechny „hodné“ postavy.

Nevím, jak se chce v dalších dvou dílech vypořádat se vznikajícím milostným trojúhelníkem. Zatím mi nevadí, ale jestli sklouzne do tradičního klišé, zklame mě.

Film se od knihy téměř neodlišuje. Zklamalo mě zde jen pár scén, např. když byl luk použit jako prak pro vystřelení kamínku – naprosto zbytečná a trapná scéna.

Daletth  | ***** 27.04.2012 19:15

Nečekala jsem, že uvedu takhle vysoké hodnocení, protože většinou knihy pro dospívající moc nečtu…, a proto se také přiznávám, že jsem knihu četla až poté, co jsem viděla film. Tohle podle mého mělo přesah a zas tak pro děti to nebylo. Dobře se to čte, mělo to atmosféru, spád a logiku. Ano, některé věci by se mi líbily, kdyby byly trochu jinak (Ona jim jde vyhodit zásoby do vzduchu a narazí na své protivníky, jak tam pěkně hřadují na sluníčku, může je bez problémů postřílet a neudělá to? Ano, chápu: morálka, výčitky…, ale pokud je to: buď přežiju já nebo nějakej „ksindl“, tak si každý vybere sebe.), ale i přesto, že tam bylo pár takovýchhle scén, se mi kniha líbila a já se při jejím čtení bavila, což je pro mě důležité…

vokis  | ****1/2 27.04.2012 19:35

Dobré, pěkně napsané zajímavé nápady v aréně a zakončení taky nebylo až tak úplně jednoznačné. Asi to nebude knížka, kterou budu číst znovu, ale jsem rád, že jsem si ji přečetl.

greatsun  | ****1/2 20.05.2012 23:49

Jak bylo řečeno dříve, od knížky očekávám, že mě hlavně pobaví. A této se to povedlou velmi dobře. Musím přiznat, že jsem k ní přistupoval trochu s despektem a byl jsem velmi mile potěšen. Čte se jedním dechem a autorka se ani moc nepiplá v nepodstatných detailech. Naopak je občas velmi věcná což výborně prospívá celkovému spádu knihy.

epco55  | **1/2 13.06.2012 10:20

Nespadám do cieľovej kategórie ani vekom ani pohlavím. Možno preto ma táto kniha míňa. Jednak mi celý dej príde neskutočne predvídateľný, a druhak ma autorka vôbec nedokáže zaujať alebo vtiahnuť do príbehu a to ani postavami a ani vytváraním dramatických situácii. Nehovoriac o tom že podobný námet samozrejme bez zaľúbenej línie už bol omnoho lepšie spracovaný ako literárne Kingov Dlhý pochod, tak filmovo Japonský Battle Roayale. Zatiaľ úplný priemer, ešte skúsim druhú časť ale bojím sa že bude veľmi ťažké ju dočítať.

hanpari  | ** 28.08.2012 19:54

Nejspíš hodně záleží na stáří čtenáře. První díl je příjemně zpracovaná hříčka, která se tváří jako vážný román. Bohužel autorka neví, zda se psát dospěle nebo být autorka pro mládež. Podle mého názoru nemá dost životních ani jiných zkušeností, aby dokázala zvládnout žánr, jaký si vybrala. Kniha není dost syrová, aby byla věrohodná a ani dost cool, aby byla in. Mám tušení, že bestsellerem se ta kniha stala díky tomu, že paní Collins je prostě jednookou královnou mezi slepými.

arias  | ***** 01.10.2012 12:57

Po tom, ako som si pred časom „vylámala zuby“ na Twilighte pristupujem k bestsellerom v tomto štýle s maximálnou obozretnosťou. Hrám o život som sa teda pár mesiacov vedome vyhýbala. Nedávno som však neodolala naliehaniu a presviedčaniu jedného z mojich knižných priateľov, aby som si knihu prečítala. Výsledok znie: nebola som sklamaná. A nielen to…kniha ma nadchla a už v polovici prvej časti som sa rozbehla do kníhkupectva po ďalšie. Áno, je písaná jednoduchým štýlom. Áno, je tam plno klišé. Áno, hlavná hrdinka je nevyzretá a svoje emócie zvláda asi tak ako slovenská vláda problém „menšiny“, ale čo na tom. Kniha bola zábavná, napínavá, strhujúca…výborný oddych a perfektná výplň, ktorá sa hodí medzi sústa odbornej literatúry, ktoré som v poslednom čase nútená prežúvať. Výborná oddychovka.

Nelson  | ***** 26.01.2013 23:58

Těžko říci, jestli je tato kniha primárně určena pro teenagery. Věk hlavní hrdinky by tomu odpovídal, ale mě je o nějaký ten rok více a kniha na mě zanechala hluboký dojem. Katniss Everdeenová je 16 – ti letá dívka z 12. kraje. Žije v Americe v postapokalyptické budoucnosti. Centrem země je Kapitol, 12 krajů je v podřízeném až otrockém postavení. Před lety došlo k neúspěšné vzpouře proti Kapitolu. Na paměť této neúspěšné vzpoury a jako symbol toho, že se kraje Kapitolu už nikdy nemohou postavit, musí každy rok každý kraj posílat jednoho chlapce a dívku (12 – 18 let věku) jako tzv. splátce na Hladové hry. Hry mají 24 účastníků a vyhrát může jenom jeden, ostatní zemřou. Jde vlastně o krvavou reality show, vše snímají kamery a vysílá ji televize. Tento rok je vylosována Prim, mladší sestra Katniss. Ta neváhá a přihlásí se dobrovolně, aby zachránila svoji sestru. A je pevně odhodlána tyto hry vyhrát, i když šance je velmi malá. A najde i nečekaného spojence, spolu s ní se stává účastníkem her za 12. kraj Peeta Mellark. Sice by spolu měli bojovat na život a na smrt, ale místo toho chce pomoci Katniss přežít, i kdyby ho to mělo stát život. Od svých 5 let (tedy od okamžiku, kdy ji poprvé viděl) je do ní zamilovaný (ale Katniss o tom nemá ani tušení). Sice spolu nikdy předtím nemluvili, ale Katniss už jednou pomohl a ta na to nikdy nezapomněla. Katniss a Peeta změní pravidla her a nic už nebude takové jako dříve. Pro mě je hlavním rysem celého románu vzdor. Hlavní hrdinka vzdoruje osudu, smrti, ostatním hráčům, organizátorům her a dokonce i samotnému Kapitolu. Celý příběh je vyprávěn z pohledu hlavní hrdinky, knihu docela zajímavě rozšiřuje film, kde jsou scény propojující události v aréně s děním mimo ní.

Phoenix  | **** 03.02.2014 16:47

Tento typ literatury nevyhledávám, proto mě ke čtení přivedl až film, který mě překvapil především myšlenkou (i když ne originální) a tím, že krev necákala na každém rohu. Nejvíc si na filmu cením, že se téměř věrně držel předlohy. Po knize jsem sáhla v originále. Kniha je psaná jasným, relativně jednodušším stylem (je to přeci jen pro mladší čtenáře). Ve slovní zásobě můžou občas dělat problém názvy zvířat a rostlin, které se v „našem“ světě nevyskytují. Styl vyprávění je velice přímočarý, autorka se nezdržuje žádným sáhodlouhým popisem, prostě předkládá fakta a čtenář se je dovídá očima hlavní hrdinky, což celému příběhu dodává na skutečnosti. Děj je předvídatelný, ale s tím se musí počítat, když má série ještě další dva díly:-)

MirabelkaP  | ***** 08.03.2014 15:32

Na knihy mě navnadily filmy a po prvním dílu jsem moc ráda, že jsem se do nich pustila. Po dlouhé době naprosté strhnutí od začátku do konce, super čtivé díky jednoduchému stylu a přes své zařazení bez nudných emocionálních výlevů hlavní hrdinky. Spousta věcí byla popsána výše, takže jen dodám, že se rovnou vrhám na další díl a doufám že nezklame :)

Adhara  | **** 27.06.2016 16:12

Príjemne ma prekvapila dobrá čítavosť tohto diela. Už dávno som v tomto žánri nečítala nič, čo by som mala chuť zhltnúť tak rýchlo. Z opisov iných som čakala čosi pochmúrnejšie a uletenejšie, sama som sa čudovala, aký mi bol tento príbeh blízky. Žiaden drastický krvák, vhodné aj pre násťročných. Hlavu som si lámala len nad technologickým riešením Arény, rozmiestnením kamier, že ich nikde nevideli, možnosťami regulácie teploty vzduchu v otvorenom priestore a ďalšími zázrakmi. A scéna umierania Rue mi pripadala patetická, pre mňa to bolo najslabšie miesto knihy. Viac tu: http://www.adhara.sk/?page_id=356



WebArchiv - archiv českého webu