kniha » Apokalypsa
chce si přečíst 2 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 51
hodnotilo: 63
68%
Koupit knihu:
FantasyShop.cz
Minotaur
Apokalypsa

Jaroslav A. Polák

Apokalypsa

série: Agent JFK
díl v sérii: 23

Kategorie: sci-fi - povídková sbírka

vydání: Triton (web), EF 2010

odkazy: 2x [recenze], 1x [ukázka]


Přispívat do diskuze mohou jen registrovaní uživatelé


1

 [6] Sirius 15.08.2010 17:41  

@tomts[5]: milý Tomáši, neznám tě, a o Ferrym si nemyslím, že je to ignorant pouze poukazuji na to, jak se to se sérií JFK má. Co se mé povídky týče, já sám si myslím, že je to obrovský škvár, takže kvůli tomu se skutečně nevztekám. A jak říkám, nechtěl jsem útočit – pouze poukázat na některé skutečnosti, byť můj koment mohl vyznít trochu sarkasticky. A co se povídek na krátkém prostoru – opět, mluvím o české nikoliv zahraniční scéně, respektive o JFK sérii. A ještě něco – o Ferrym nic nevím a netušil jsem, že se jedná o tak ostříleného harcovníka.

 [5] tomts (editor v době uložení příspěvku) 15.08.2010 16:42  

@Sirius[3]: Milý Martine, myslím, že bys měl trošku zabrzdit své emoce na uzdě. Znám tebe i Ferryho, a vím co za kým je. To, že Ferry v životě nic nenapsal je jeden z mnoha tvých omylů. V dobách, kdy byl český fandom v plenkách, stál F. u toho, po boku Pagiho, Zdeňka Rampase, Astona, Jindřicha Smékala, Jirky Černého a mnohých dalších. V té době pomáhal tvořit jeden z prvních fanzinů u nás, překládal, psal články, pořádal cony a srazy, stál u zrodu ceny Ludvík… Opravdu se cítiš tak silný v kramflecích, že každý kdo kritizuje úroveň českých začínajících autorů SF je u tebe ignorant? Není to proto, že i tobě v této sérii vyšla kdysi tvoje povídka a dostalo se jí strhující kritiky? Povídku jsem si přečetl také a zcela souhlasím s tím co zde bylo napsáno o její úrovni. A pokud bys chtěl utišit své ego myšlenkou, že jsem další literární ignorant, musím tě zklamat, je mi vcelku jedno co si o mě kdo myslí. O to víc mě pak pobaví, když mi pak vychvaluje nějakou mojí knihu :))

P.S. : Co se týče tvého názoru, že na tak krátkém prostoru nejde napsat kvalitní povídka – možná, že by neškodilo přečíst si povídky oceněné Hugem, Nebulou apod. Mohl bys zjistit zajímavé a pro tebe nové věci –1) JDE napsat skvělou krátkou povídku 2) dozvěděl by ses JAK napsat skvělou povídku

 [4] FerryH (editor v době uložení příspěvku) 15.08.2010 16:40  

@Sirius[3]: nepsal, psat nebudu a ani ty ambice nemam a nikdy jsem nemel… :)) takze me tvuj prispevek k diskusi prijde zcela mimo misu. muj komentar byl komentar ctenare a ne recenze literarniho kritika ci snad rivala aurora…
:))
z tohoto pohledu na vsem co jsem napsal trvam! jako ctenar jsem pobouren, ze si musim kupovat takove pitomosti (rozumej povidky) na ukor hlavniho romanu… a to je cele to oc tu jde…
napsal jsem odsudek k redakci, ze neco takoveho vubec pripusti … ctenar si to nezaslouzi a na tom trvam … pokud ma redakce dojem, ze musi dat sanci mladym autorum tema povidkama, tak at to dela ve sborniku a ten kdo chce tak si jej koupi.. nebo nekoupi, ze??
nemusime to ale mit na ukor beznych dilu JFK …a to ze se ty romany museji kvuli tem prisernejm povidkam kratit, to je FAKT … overena informace… chces to popirat??

 [3] Sirius 15.08.2010 16:16  

milý FerryH: jak vidno, v životě jsi nic nepsal (když pomineme slohová cvičení ve škole), takže asi nevíš, co je to držet znakový limit, z něhož vyplývá že na tak krátkém prostoru autor nevytrhne povídku hodnou nominace na prestižní literární ceny. Vy se divíte, proč tam ty povídky vůbec cpou – je to z jednoho prostého důvodu, z jakého se dělají třeba literární soutěže a následné sborníky – tvůrci chtějí dat prostor mladým autorům, kteří zatím neměli moc příležitostí k tomu, aby ukázali, že psát umí. A povídky Petra Totka patří k těm nejlepším, co se tam zatím vyskytly. Co se odpovědného redaktora týče, toho Agent JFK má – stačí se kouknout do tiráže (pokud nevíš co to je, pak věz, že je to taková ta věc na konci knihy, kde jsou uvedené údaje o ceně, názvu knihy, ISBN atd) a zjistíš, že že je jím Milena Matějková a věř mi, že se jedná o skvělého člověka, vím to z vlastní zkušenosti. Jenže redaktor prostě neovlivní autorův styl, ten si autor musí ovlivňovat sám. Max. jej tak může popostrčit a nasměrovat. A Milena líná rozhodně není. Tomáš Němec se v Pevnosti nezahazuje. Pracuje a myslím, že asi upřednostní vlastní tvorbu před dalším JFK dílem.

 [2] FerryH (editor v době uložení příspěvku) 14.08.2010 11:11  

@Gaarq[1]: mno prece jen bys mel skusit treba Nemcuv dil Stin legendy… to je zcela jiste jedna z nej nej Hard SF v ceske kotline… a to bez prehaneni…

Nemec se v te Pevnosti zahazuje… takovej talent ceska SF potrebuje… a ne delat redakci nejake blee Fantasy :O))) a simrat potterovce pod bradickou a podbizet se jim… :)))

 [1] Gaarq (editor) 14.08.2010 10:51  

FerryH: JFK jsem zařadil do skupiny knih a povídek „nebudu číst“ a představa utrpení, jež by mne čekalo, předznamenává, že se JFK těžko přesune do alternativní skupiny „budu číst“, ačkoliv již několik děl tuto hranici překonalo (teď třeba série videssos) ;)

aby nedošlo k mýlce, moje skupina knih „nebudu číst“ obsahuje velkou většinu světové produkce beletrie ;) a to na základě prostého výpočtu: podělím počet existujících knih týdny svého života (přečtu cca 400 stran beletrie, tj. jednu knihu středního rozsahu, týdně), jedná se tedy o praktickou, nikoliv „politickou“ diskriminaci. dlužno ovšem přiznat, že knihy ve skupině „budu číst“ mají často přívlastek „protože by se mi mohly líbit“. u JFK tenhle přívlastek nehrozí, neboť jsem provedl vzorkování a vzorek neprošel testem. JFK díky své povaze také nepatří do speciální podkategorie „spíš se mi budou nelíbit, ale, sakra, třeba (kéž by!) se pletu“, která se často vztahuje na domácí tvorbu, kde nejsou reference na amazonech (UK & US). možná bych si přečetl ty díly honzy hlávky, tam čuju poctivý přístup, ale pochybuju, že bez znalosti detailů světa bych si to užil.

a ten inkvizitor povídek… to nemá daleko ke koniáši povídek, že? českých SF povídek nepřátelé lítí, gaarq, plíseň a fanové uhrovití…

jo, a když si mě triton najme, tak jim půjdu redaktora/editora dělat. protože s autsájdry se nakladatelé nebaví. sichingerovce musela zašmiknout při redakci druhého dílu barokního cyklu interní redakce, nějaké recenze a anticeny sami s nimi nehnuly.

1
Po diskuzní stránkách se můžete pohybovat také pomocí šipek na vaší klávesnici:
stránka starších příspevků = šipka vpravo
stránka novějších příspěvků = šipka vlevo


WebArchiv - archiv českého webu