kniha » Cesta stínů
v Top10 2 | chce si přečíst 11 | chce mít v knihovně 6 | má v knihovně 61
hodnotilo: 89
83%
Cesta stínů

Brent Weeks

Cesta stínů

série: Noční anděl
díl v sérii: 1

Kategorie: fantasy

originální název: The Way of Shadows
originál vyšel: 2008

vydání: Fantom Print (web) 2010

odkazy: 1x [info], 2x [ukázka], 4x [recenze]


Komentáře:
Vlask  | ****1/2 12.08.2010 00:39

Jedna z mála opravdu realistických fantasy, které jsem kdy četl. Částečně je to způsobeno povoláním hlavní postavy, ale i tak autor nebere ohledy na něčí útlocitnost. Jsou tu dětské gangy, chudinská čvrť, spousta vyhlášených podniků, intrikující šlechta a nezbytné zlé impérium. Čili realistické stvárnění lidské civilizace, které je v naprosté většině fantasy záměrně vynecháno. Pravda láska opět zvítězí (autor si hrdinu klaďase prostě odpustit nemohl), ale všechno ostatní se pokazí a autor odpravuje pozoruhodné množství postav, bez ohledu na urozenost. To vše navíc ve velmi napínavém podání.

T'Ana  | ****1/2 04.10.2010 16:51

Očekávala jsem průměrnou mlátičku a dostalo se mi nadpůměrného zážitku. Krvavé, temné, spiklenecké … ale vždy je tam jiskra naděje. Napínavý příběh a těším se na další díl.

BorgDog  | ****1/2 06.11.2010 13:40

Knihy s různými „antihrdiny“ jsou poslední dobou v módě a „Cesta stínů“ vypadá jen jako další kus do šatníku. Ubohý sirotek Azoth se rozhodne stát učedníkem nejobávanějšího asasína – nebo wetboye, jak se jim zde říká – Durzo Blinta, aby se jednak dostal z ulice a jednak zbavil všudypřítomného strachu. Jenže Durzo o učedníka nestojí, a už cena za přijetí je tím pádem vysoká, nemluvě o tom, kolik se za tuto kariéru platí později. Nic nového pod sluncem – na první pohled.

Protože jakmile se po poněkud únavném úvodu Azothovi podaří dosáhnout cíle, kniha prudce nabírá na tempu a zajímavosti. Weeks se do značné míry vyhnul klišé popisovat asasíny jako „obyčejné“ nindžy, ani se přehnaně nenimrá v Azothově výcviku, na druhou stranu ukazuje vše, co je potřeba vidět a hlavně způsob uplatnění travičství je vcelku originální. A kladů je víc – postava Durza Blinta, cynika se svéráznou filozofií, za kterým se přesto (stejně jako za Azothem) táhne minulost a těch pár slušných skutků, kterých se dopustil, se mění ve smyčku, co mu hrozí zlomit vaz. Intriky v zemi, kde na trůnu sedí slaboch, tyran za hranicemi si brousí meč a šlechtici úspěšně předstírají, že se nic neděje. Přátelství a životní lásky roztrhané politikou, čest a víra, která s nejlepšími úmysly přináší zkázu. Vše balancující na ostří, ale přitom vyvážené jak Durozova dýka, propletené, ale přesto srozumitelné, při bližším zamyšlení děsivě věrohodné.

Zrady na všech stranách vyústí v drsnou řež, která zabere celou poslední třetinu knihy. Autor nešetří nikoho a navíc přichází řada překvapení – některá mírně předvídatelná, jiná nikoliv. Těchto překvapení je možná až moc a hlavně zvraty kolem jistých magických artefaktů jsou už překombinované, přesto nejde o fatální vadu. Horší je využívání anglických jmen, které zmiňuje předchozí komentář a OPRAVDU vypadá jako pěst v oku, o překladu vůbec by se dalo místy silně diskutovat. Přesto je „Cesta stínů“ opravdu příjemným kouskem. Nemohu se dočkat dalších dílů.

GeRony  | ****1/2 16.06.2016 12:02

Velmi podarena temna fantasy, kde budete hlavnym hrdinom fandit, aj ked narobia vela zleho. Fakt, ze niektore zapletky su troska prekombinovane a niekedy sa budete stracat aj v postavach, ich motivaciach, resp. stranach na ktorych stoja, nakoniec sa ale vsetko vyjasni a vy sa budete tesit na dalsi diel. Za mna jednoznacne ANO!



WebArchiv - archiv českého webu