kniha » Putovní upíří show
má v knihovně 5
hodnotilo: 6
75%
Putovní upíří show

Richard Laymon

Putovní upíří show

Kategorie: horor - fantasy

originální název: The Travelling Vampire Show
originál vyšel: 2000

vydání: Classic 2010

odkazy: 2x [recenze]


Komentáře:
trudoš  | ****1/2 12.04.2019 10:57

Před otevřením knihy byste měli vědět dvě věci. Za prvé, v Putovní upíří show se upíra sice dočkáte, ale až v úplném závěru, a rozhodně to není citlivý hoch plný sex-appealu. Za druhé, na rozdíl od předchozích u nás vydaných autorových románů se tentokrát nejedná o masakroidní jízdu, podchycenou erotickým napětím. Protože tohle je především o postupném budování napětí, ne o potocích krve.
Podobně jako Stephen King v povídce Tělo i Laymon využil partu náctiletých hrdinů, kteří si hned na začátku určí nějaký cíl, kterého se po celé vyprávění snaží dosáhnout. A stejně jako u Kinga i zde na tomto cíli zas tolik nezáleží, hlavní věcí je to dobrodružství před jeho dosažením. Problém Putovní upíří show je však finále, v němž se na scénu vrací staré Laymonovo já, které jakoby se utrhlo ze řetězu. Ač je vývoj událostí úžasně čtivý, v kontextu s předchozím (ne)dějem působí jako pěst na oko. Na druhou stranu, spisovatelovi fanoušci si bezesporu přijdou na své. A když ho miluješ, není co řešit.

Strýček Biolit  | ***** 02.03.2021 23:59

Další totální brak, další plná palba. Tato kniha je od předešlých poněkud odlišná – nebýt posledních cca 80 stránek, byla by to poměrně milá a nostalgická kniha vhodná pro mládež. Díky posledním 80 stránkám je – jak jinak – pro mládež ještě vhodnější… Musím se přiznat, že pomalé budování atmosféry, které autor v této knize uplatňuje, na mě téměř nezapůsobilo, moc jsem mu to nevěřil…ale výlet do „staré dobré Ameriky“ jsem si nebývale užil. Škoda nevymazleného překladu – s některými dvojsmysly si to chtělo pohrát lépe. I tak je ale Putovní upíří show bonbónek za odměnu. A moc chutný.



WebArchiv - archiv českého webu