kniha » O psaní
v Top10 1 | chce si přečíst 3 | chce mít v knihovně 2 | má v knihovně 22
hodnotilo: 38
83%
Koupit knihu:
FantasyShop.cz
Fantasya.cz
O psaní Více vydání = více obálek.

Stephen King

O psaní

Memoáry o řemesle

Kategorie: nonfiction - literární teorie

originální název: On Writing: A Memoir of the Craft
originál vyšel: 03/10/2000

vydání: Beta (web) 2002; Beta (web) 2005; Beta (web) 2015; Beta (web) 2020

odkazy: 1x [recenze], 1x [ukázka]


Komentáře:
Madam Brbla  | **** 18.06.2010 14:01

Sympatická knížka, ve které se čtenář nejen dozví různé zajímavosti a postupy ohledně psaní beletrie, ale především nakoukne do pestrého života slavného spisovatele. King epizodky ze svého dětství, dospívání, nelehké autorské začátky i závislost na drogách a alkoholu popisuje nesmírně poutavě, přitom nevtíravě – přesně tím osobním stylem (bez zbytečné popisnosti a s lehkým nadhledem), díky kterému si lze postavy jeho knih tak snadno zamilovat či nenávidět. Příjemná záležitost určená v první řadě příznivcům Stephena Kinga a začínajícím autorům, věřím však, že si našla i širší publikum. Proč já to vlastně nemám v knihovně? To se musí napravit! 80%

BorgDog  | **** 18.06.2010 15:35

Hned na úvod, aby bylo jasno, hodnotím druhé vydání, neboť označit překlad toho prvního za brak a paskvil by bylo ještě mírné. Obsah knihy celkem výstižně shrnula komentující přede mnou. Je to vhodné dílo zejména pro začínající autory, kteří hledají tipy pro vlastní tvorbu nebo jen chtějí zjistitl, „jak to dělají velikáni.“ Ne všechna Kingova doporučení jsou sice aplikovatelná či vhodná pro české prostředí, ale i přesto jde o zdaleka nejlepší „příručku“ tohoto typu, na jakou jsem narazil.

Velkým plusem je podle mě rovněž fakt, že kniha jako celek nepůsobí „samožersky“ v tom smyslu, že by King odkazoval nebo propagoval jen své vlastní výtvory a příručku změnil v „propagační brožurou“ své práce. Vůbec ne. Autor dává hojně příkladů, ale ZDALEKA se neomezuje jen na své knihy a vyhýbá se jakémukoliv náznaku samochvály či arogance. Naopak, v částech líčích některé stinné etapy svého života k tobě umí být docela tvrdý a rozhodně si nebere servítky. Doporučuji tuto knihu všem, kteří se zajímají hlouběji jak o psaní, tak o osobu Stephena Kinga.

Strýček Biolit  | *** 27.04.2015 22:35

Čekal jsem víc. Nebýt v knize Kingův „selektivní životopis“ (hned počáteční příhoda s tvárnicí je těžký kalibr), šlo by hodnocení o kus dolů, možná i pod magických 50 %. Samotná pasáž o psaní je dosti nudná záležitost, kterou okoření jen a pouze Kingovy „historky z natáčení“. Jinak nic nového pod sluncem.



WebArchiv - archiv českého webu