kniha » Vražedná pomsta
v Top10 4 | chce mít v knihovně 2 | má v knihovně 43
hodnotilo: 97
78%
Koupit knihu:
Minotaur
Vražedná pomsta Více vydání = více obálek.

Suzanne Collins

Vražedná pomsta

Kniha vyšla i pod názvem:
Skúška ohňom
(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

série: Hunger Games
díl v sérii: 2

Tato kniha je částí i jiných knih: Hunger Games, Hunger Games - komplet

Kategorie: sci-fi - antiutopie - postkatastrofická - podle filmu/zfilmováno - dospívající

originální název: Catching Fire
originál vyšel: 09/2009

vydání: Ikar (SK) (web) 2010; Fragment (CZ) (web) 2010; Fragment (CZ) (web) 2013; CooBoo (SK) 2019; Fragment (CZ) (web) 2019; Fragment (CZ) (web) 2022

odkazy: 4x [recenze], 1x [film]


Komentáře:
Vlask  | ***1/2 29.10.2010 19:03

Klasický druhý díl = vycpávka pro třetí díl. První půlku se nic neděje a druhá podstatně ztratila na originalitě. Navíc čtenář už tuší jak to celé dopadne. Kniha je silně neukončená a to opravdu podstatné se bude dít až ve třetím dílu.

Renča  | **** 04.11.2010 13:47

Autorka znovu svou pozornost soustředila na sedmnáctiletou odvážnou a nesobeckou dívku Katniss. Prožíváme s ní její starosti o rodinu a přátele i trápení s nevyzrálými city. Obávala jsem se, aby autorka nezabředla do problémů milostného trojúhelníku Katniss-Peeta-Hurikán, ale ona toto téma rozvíjí jen lehce a v pozadí, protože, jak říká Katniss: „Já opravdu nemohu řešit polibky, když musím pomoct zorganizovat povstání.“ Katniss se stává symbolem revoluce. Ostatní hráči příběhu jsou oproti Katniss, což je dáno i vyprávěním v první osobě, jakoby v pozadí. Zejména její spoluhráč a kamarád Peeta působí jen jako „ten hodný kluk odvedle“, jeho odvaha je patrná ve vypjatých situacích, ale moc do něj nevidíme. Vymýšlela bych si, kdybych tvrdila, že vyústění příběhu je nečekané. Naopak jsem v něco podobného doufala, jen ale o pár mrtvých dřív. Není tu místo pro humor, zábavu či romanci, ani bůhvíjakou akci, to, co vás u téhle knihy drží, je napětí. Zejména v závěru se nenecháte odtrhnout od stránek. Na konci vás bude trápit jen jedna otázka: Kdy už vyjde další díl?

minduton  | *** 25.05.2011 22:23

2. díl hodnotím jako celkově slabší 1. dílu. Naivně-dětský styl (= pohádka) psaní autorky přetrvává a bohužel mě čím dál více irituje. Celá kniha je ještě více než 1. díl protkána únavným niterným samorozebíráním psýchy hlavní hrdinky Katniss, zda a jestli miluje toho nebo onoho, zda ublíží či neublíží lidem, jestli se má nebo nemá na vše vysr*t, apd. Striktně užitá „ich“ forma psaní tomu ještě bohužel nahrává. Je to sice dobrá kniha, ale ne výborná. Marně přemýšlím nad tím, proč se to stalo bestsellerem.

MartinJ  | **** 24.11.2011 21:49

Souhlasím se všemi již uvedenými negativními reakcemi. Je to trochu rozpolcená knížka mezi komorním dějem v nitru hlavní hrdinky či dalších splátců v aréně a celospolečenským dramatem celého Panemu. Většina těch velkých věcí se děje jakoby mimochodem (vůbec netušíme, co se děje mimo dvanáctý kraj, jak došlo k povstání apod.). Souboj v aréně je tentokrát dost krátký a není tak dramatický. ALE: stejně jako první díl se to čte prakticky od první stránky jedním dechem, je to napínavé, akční má to neskutečný spád. Nejhorší, když v jednu hodinu ráno dočtete kapitolu, která končí totálním zvratem a musíte přečíst ještě aspoň půlku kapitoly další. Také souhlasím, že je to celkem předvídatelné, dokonce jsem uhádl o chvilku dříve i šokující Peetovo prohlášení při rozhovorech se všemi splátci. Ale stejně nemohu dát nic jiného než 5*, zábava je to dokonalá.

Hadati1  | *** 09.05.2012 11:28

V druhém díle se autorce podařilo udržet si stejnou kvalitu. Někoho jen může znudit scénář podobný prvnímu dílu, kdy se opět jedná o Hunger Games. Ale těžko mohl někdo předpokládat jiný děj. Některé nové postavy jsem si dost oblíbil a některé scény mě citově dost zasáhly. Jen se mi nepozdávala vůle Katniss naprosto obětovat svůj život za Peetu. Nesedilo mi to k obrazu, který jsem si vytvořil u prvního dílu. Také mi přišlo dost nesmyslné, že Katniss ani Peetu nezasvětili do „velkého plánu“ s chabým odůvodněním. Spíše jsem měl pocit, že vzhledem k tomu, že autorka napsala knihu v první osobě, musela použít tuto berličku, aby si pro čtenáře nechala nějaké překvapení. Inteligentní čtenář si ale dokázal už daleko dopředu domyslet, co se děje, narozdíl od Katniss a Peety, což je zbytečně degradovalo na hloupoučké děti. I přes tuto výtku se i druhý díl četl svižně.

greatsun  | *** 03.06.2012 10:06

I na mě působí první polovina knížky velmi rozvláčně, nezajímavě a řekl bych i zbytečně. Zůstává ve mě pocit, že to podstatné se děje mimo líčenou scénu (otázkou je jestli je to záměrem nebo ani sama autorka netuší…) Celou dobu jsem čekal, že k tomu zabíjení nakonec nedojde, protože v něm nevidím jiný smysl než, že je to v podstatě připomenutí prvního dílu. Kdyby tohle autorka ukočírovala dal bych v hodnocení o 20% víc. Na druhou stranu musím nechat, že konce kapitol umí autorka gradovat famózně, takže se jí občas dá opustit i ne moc akční vata naplňující samotné kapitoly.

arias  | ***** 01.10.2012 13:06

Keďže som sa na knihu vrhla ako vyhladovaný na kus chleba, vôbec som nestihla v mysli premietať nad tým, či ide o druhú časť príbehu a či je to nejaká vypchávka, či ma baví alebo nebaví…skôr ako by ma tieto myšlienky stihli napadnúť, ocitla som sa na jej konci (o pol tretej v noci uprostred pracovného týždňa). Keďže sa mi páči autorkin štýl rozprávania, prostredie a vcelku som si obľúbila aj hlavné postavy, vychutnávala som si každú jednu stranu – či už v „rozvláčnej“ prvej polovici alebo v „neoriginálnej“ druhej. Kniha ma opäť nesklamala a neviem sa dočkať, kedy si to rozdám s poslednou časťou :)

epco55  | ** 06.12.2012 10:26

Prečo? To je otázka ktorú som si opäť a znovu kládol pri čítaní už druhej časti série, ktorá ma necháva chladným a to prosím ako obsahovo, myšlienkovo tak aj formálne. Prečo to vlastne čítam? Prečo sú prvé dve tretiny neskutočná nuda a vata a tretina záverečná je skratkovitá kópia knihy predchádzajúcej? Prečo je hlavná hrdinka na jednej strane schopná sa starať o rodinu a robiť závažné rozhodnutia a na strane druhej reaguje ako… ? A hlavne prečo je pre tak veľa ľudí toto dielko zaujímavé, keďže vlastne ide o dokola sa opakujúci scenár ,ktorý bol aj tak ukradnutý niekde inde a celé je to hrozne zlé a miestami doslova trapné.

samuelk  | ***** 09.06.2013 18:03

Po prvom dieli trilógie konečne prišlo (očakávané) veľké zdokonalenie Hunger Games. S druhou časťou Hier o život prichádzajú nové vylepšenia, hlavné Hry štvrťstoročia sú prekombinované, naozaj skvele vymyslené, nástrahy čakajúce na hlavných hrdinov príbehu nie sú konečne také jednoduché (smrtiaca chemická hmla, krvavý dážď, skupina divých opíc, aréna Hier v tvare hodín, obrovské silové pole, pláž, more a džungľa), hrdinov príbehu je niekoľko, sú roztriedený do jednotlivých skupín, pričom je hneď jasné, že všetci samozrejme prežiť nemôžu. Katniss a Peeta získavajú nových silných spojencov z rôznych obvodov, postupne jednotliví hráči Hier štvrťstoročia umierajú a výsledok týchto krutých súťaží má šancu zmeniť len niekoľko posledných bývalých víťazov…

Nelson  | ***** 11.12.2013 23:34

Druhý díl začíná ve chvíli, kdy Katniss a Peeta mají absolvovat tzv. Turné vítězů po jednotlivých krajích zakončené opulentním večírkem v Kapitolu. Před začátkem turné dostane Katnis nevítanou návštěvu, prezidenta Snowa. Ten jí naznačí, že její a Peetovo vítězství v Hladových hrách je pro Kapitol dost hořké sousto, které v Krajích pochopili jako gesto vzdoru s následnými nepokoji. Katniss má všechny, a hlavně prezidenta Snowa, přesvědčit o své lásce k Peetovi a pomoci tak utišit nepokoje v Krajích. Ale už první zastávka v jedenáctém kraji dopadne tragicky a ani zastávky v dalších krajích nedopadají podle představ prezidenta Snowa. Začal běh událostí, které přivedou Katniss a Peetu opět do arény. Stejně jako první díl i pokračování se mi moc líbilo. Katniss je o rok starší a „bohatší“ hlavně o noční můry a úzkosti. Sama by chtěla hlavně ochránit své blízké, ale stává se symbolem, i když to vlastně ani nechce. Jednou z dějových linií je i milostný trojuhelník mezi Katniss, Peetou a Hurikánem, který je sice nevyřešen, ale Katniss se už vlastně rozhodla. Fajn knížka, nyní podpořená i filmovým zpracováním, rád se k ní budu vracet.

Phoenix  | **** 03.02.2014 17:14

Od druhé knihy jsem čekala podobný scénář jako u první, protože nějakým spoilerům jsem prostě neunikla, a že se Katniss vrací do arény, jsem věděla předem. Proto jsem se obávala, aby autorka podruhé nedojila stejnou krávu. Naštěstí ne. Většina knihy se věnuje tomu, co předcházelo, než se hlavní hrdinové vrátili do arény smrti. V tomto díle se dovíme více z prostředí Panem a pomalu začíná být jasné, co bude hlavním námětem závěrečného dílu. To trochu ruší zážitek z boje z arény, protože je jasné, že se s Katniss počítá dál. Naštěstí se autorka vyvarovala opakování a konec Quarter Quellu je nečekaný jak pro Kapitol, tak pro čtenáře. A ano, třetí díl vpodstatě hned navazuje, takže jediné, co příběh přetrhává, je pokračování příště…

MirabelkaP  | ****1/2 12.03.2014 11:12

Opět jsem četla až po shlédnutí filmu takže žádné velké překvapení se nekonalo, ale rozhodně to neubralo na čtivosti. 10% jsem ubrala kvůli vlažnějšímu začátku. Negativa popsaná v předešlých komentařích mě vůbec nevadila a vrhla jsem se rovnou na poslední díl :-)



WebArchiv - archiv českého webu