kniha » Hustej nářez
v Top10 2 | chce si přečíst 10 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 106
Hustej nářez Více vydání = více obálek.

František Kotleta

Hustej nářez

Kniha vyšla i pod názvem:
Do mŕtva
(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

série: Bratrstvo krve
díl v sérii: 1

Tato kniha je částí i jiných knih: Bratrstvo krve

Kategorie: sci-fi - akční - urban fantasy - mimozemská invaze - audiobook - upíři

vydání: Klub Julese Vernea (web) 2010; Epocha (web) 2015; Artis Omnis (web) 2023

odkazy: 10x [recenze], 3x [ukázka]


Komentáře:
Vlask  | **** 18.07.2010 18:23

Kopie libovolné Kulhánkovy knihy s upíry v hlavní roli. Hustej nářez to sice je, ale pořád trochu řidší než předlohy. Autor to zapoměl řádně zahustit klasickými hláškami černého humoru. Jinak tomu není moc co vytknout (až na cenu 1kč za stránku).

Sirius  | **** 30.07.2010 16:45

Dal jsem to za jeden den, prakticky za pár hodin. Chápete to? Rozumíte tomu? Ne – tak aby bylo jasno, za tak krátkou dobu jsem nepřečetl knihu už… hezky dlouho. Pokud si to dobře pamatuju, tak jsem takhle rychle nikdy nepřečetl ani nic od Kulhánka. Áááá, už jsme u něj. U koho? No u Jiřího Kulhánka přece. Kotleta svou prvotinou přispěl do širokého záběru české akční školy a zvládá to na výbornou. Tempo je úžasné, akce dobrá. Příběh… no, tradiční cesta za pomstou, ale za to toho kluka přece kamenovat nebudeme, že ne. Kdo miluje akční nářezovky plné vystřílených nábojnic a krve, bude nadšen. Milovníci originálních příběhů si můžou přestoupit na druhou tramvaj, která je zaveze do stanice New Weird a další žánry překypující originalitou. Pravda – Hustej nářez je taky v něčem originální, ale nejsem spoilerista, takže si na to každý bude muset přijít sám, každopádně kdo miluje upíry bude pomlaskávat – samozřejmě že ne ti, kteří jsou urputnými zastánci ságy Stmívání s kterou si Kotleta nejednou vytře pr… no vy víte, kterou část těla mám na mysli. Hrdinové – sympatičtí, obzvlášť pan Jan Bezzemek, který by si mohl podat ruku s Casanovou. Jo a dostáváme se k tý věci od s… sluníčku? ne, k sexu. Toho tu bylo na můj vkus trochu moc. Jasně, nic proti němu, ale všeho moc škodí, jak praví jedno staré přísloví. V tomhle směru by to chtělo příště trochu ubrat. Jinak jsem ale spokojen. Kotleta sice nestrčí do kapsy Kulhánka ani Kopřivu, ale má nakročeno k tomu, aby hrál první spisovatelskou ligu. Mimochodem, ten co dělal teda spíš nedělal korektury by zasloužil na pamětnou.

BlackDawn  | **** 16.08.2010 08:14

Tak nejprve to záporné. Odfláklá redakce s korekturou textu, pokud vůbec nějaká byla.Je tam halda chyb,překlepů atd…možná za to může snaha to rychle vydat,než Kulhánkovi vyjde nový kus.Cena je taky dost vysoká, skoro 300Kč za 290 stran paperbacku.A je to trilogie, takže konec nečekejte,i když díl uzavřený je. A teď to lepší…z autorů co píšou „like Kulhánek style“je Herr KOTELETT spolu s Herr BRENNNESSEL jednoznačně králi. Hustej nářez je svižnej,odsej­pá,mrtvoly padají,jen…sex mám rád a hóooodně,ale nějak mi sem některé scény moc nezapadaly. I když jiné výroky jako, že Herr Bezzemek udělá cokoliv,když si čuchne Kateřině k buchtičce mě pobavili, jsou ze života ,každý to zná. :-)Nečekejte zázrak, ale jako start trilogie je to více než slibné, uvidíme co bude následovat.Zatím palec nahoru.

GeRony  | ****1/2 02.09.2010 11:24

Mne sa naopak zda, ze sexu je tam tak akurat. Aj ked musim uznat, ze niektore sceny su naozaj dost odvazne popisane :) Co sa tyka akcie – ta je zvladnuta na jednotku s hviezdickou, hrdinovia su sympaticki, ako uz bolo spomenute a vy im budete fandit :) Tiez sa mi pacilo, ako bolo pristupene k upirom, potesilo ma to – rozhodne nieco ine ako „klasika“. Takze, ak ste fanusikom Kulhanka, rozhodne si precitajte. Ak ste priaznivcom akcnej knihy, kde dej odsypa jedna radost – precitajte si to tiez.

Svarec  | *** 19.09.2010 13:10

No, rovnou řeknu, že mě tahle kniha zklamala. První třetina je dost nuda a když už jsem si v hlavě dával dohromady nějaký ten posměšný, šťavnatý komentář, tak se to sice trochu rozjelo, nicméně na Kulhánka to určitě nemá. Postavy nejsou moc zajímavé, zvlášť hlavnímu hrdinovi bych nevěřil, že pochází ze středověku, působí na mě jako takový „rutinní“ drsňák, kterých je literatura plná. Sex v přiměřeném množství neuškodí, ale tady je ho vážně dost (a někdy je dost odvážně popsaný). Ten děj a postavy mě prostě nedokázali strhnout tak, jako třeba v Kulhánkově Stronciu nebo Divokých a zlých. Za uši by zasloužil i korektor, pokud nějaký vůbec byl (v tiráži neuvedený), na jaké chyby nebo překlepy v té knize narazíte, to je neuvěřitelné… Co mě však bavilo byl autorův humor, jeho přirovnání, narážky a odkazy se mu vážně povedly, bez nich bych šel s hodnocením ještě o trochu níž. Hlavně pak ta HODNĚ povedená reklama, u poslední Pevnosti jsem se vážně bavil. Pokračování zkusím, ten potenciál v tom je, nicméně euforické výkřiky (byť trochu s nadsázkou) o nové hvězdě české fantastiky a nástupci Kulhánka jsou dosti přehnané…

Renča  | *** 02.10.2010 20:44

Podobně jako Dreamchaser jsem se u první třetiny plné stříleček nudila, a když užuž jsem chtěla knihu odložit na neurčito, tak přišel teplický fanoušek a netopýři a já se konečně začetla, protože konečně přišla nějaká zápletka, i když jednoduchá cesta za pomstou a starým artefaktem. Líbil se mi humor a nápaditá přirovnání :) I ty záběry do minulosti. Ta odfláklá redakční práce bila do očí hlavně na prvních pár stránkách, pak bych řekla, že se to zlepšilo.

veere  | ****1/2 23.04.2011 16:20

Na to jaký kolem toho byl humbuk, mě kniha až tak moc nenadchla, narozdíl od ostatních mě bavila zvláště ta první polovina – akce, fórky; ta druhá je už čajíček ala „hurajdemehle­datspasusveta“ a ne moc hustej nářez, nápad zajímavý (a krve a sexu bych klidně lopatou přidal) Kulhánkovská upířina je sice čtivější, rozhodně je však toto dílo dobrým následovníkem, a (pokud bude) těším se na pokračování…

SiriusChico  | *** 04.01.2012 16:50

Velmi čtivé, ale nic převratného pod sluncem. Četl jsem i verzi s alternativním koncem a můžete být jenom rádi, že ho autor nakonec nepoužil. Každopádně se budu rozhlížet po dalších dílech.

Schramm  | **** 01.06.2012 17:35

Všichni sice vědí odkud vítr vane, ale alespoň mě to pranic nevadí. I velký Jiří Kulhánek přece dávno opisuje sám od sebe. Takže když se najde někdo, kdo má formu jeho starých klasických titulů, našinec může jen jásat. Já jsem se teda u Hustýho nářezu bavil mnohem víc než u posledních dvou Kulhánkových knih (nebo Žambochova Visia…). Za (ne)originalitu jdou sice procenta dolů, ale i tak je to nadproměrná knížka pro toho, kdo tenhle žánr může.

Majkl  | ***1/2 27.04.2013 20:52

Po slabších zážitkoch od Žambocha a Ćwieka som si trochu napravil chuť. Akčný román roku to síce nie je, avšak Bratrstvo krve môžem pokojne nazvať príjemnou oddychovkou, pri ktorej ma nerušilo nič zásadné, no tiež som sa zatiaľ nerozhodol, či budem čítať ďalšie diely (už štyri?!, vážne som stratil prehľad vo fantastike :/ ). Nebudem zbytočne dlho porovnávať s Kulhánkom, Kotletov štýl je iný, kvalitatívne na inej úrovni a navyše použil až jednu pikosekundu :) Čo ma zamrzelo, je možno až márnotratné zbavenie sa postáv, aké som zažil aj v prípade zbožňovaného Nočného klubu. Kotleta im mohol nechať väčší priestor.

MartinJ  | **** 24.06.2013 02:21

Celkově děj odsýpá, pár opravdu dobrých scén, pár povedených vtípků, ale zase tak dokonalé, aby to zasloužilo 5* to není. Námět s původem upírů se mi zdál celkem originální a má potenciál i do dalších dílů. Tak uvidíme, už se celkem těším.

KeB  | ***1/2 29.07.2013 15:58

Asi budu kopírovat názor VŠ. První třetina až polovina mi přišla nudná, fádní a tuctová. Jo, je tam pár dobrých fórů a u některých jsem se opravdu zasmál (už vím, co budu křičet až si skopnu palec), ale celkový dojem je slabý. Od poloviny to nabere trochu jiný směr a začne to být trochu zábavnější. Nicméně autor logiku dost ohýbá a v některých ohledech vyloženě ignoruje, což mi opravdu vadí. Upírskou historii má vymyšlenou celkem dobře. Pořád je to lepší a čtivější než slabá VYHLÍDKA a o dost méně logičtější než VISIO.

Největším problémem je pro mně hlavní hrdina a jeho motivace. Přiletěli emzáci a zemi anektovali, nicméně den nezávislosti se nekonal, vše proběhlo v míru a poklidu. Zmizely války, nezaměstnanost, a nejspíš zmizely i hladomory a nemoci. Akorát tady tomu velí mimozemšťani. To upíři, kteří lidstvo celou dobu chránili a ukazovali mu správnou cestu, špatně nesou. Ještě aby ne, když najednou nejsou dominantním druhem. Ve skutečnosti to bylo tak, že masy lidí jako dobytek a kanonenfutter hnali před sebou ve svých klanových válkách. Sorry, ale já nevidím jediný důvod, proč bych měl fandit upírům, aby odsud vyhnali emzáky a vrátily staré pořádky. Pokud jsem to pochopil správně, tak jediné co po lidstvu chtějí (mimozemšťani) je, aby se podílelo na jejich válečném úsili, kdy vojáky verbují dobrovolně…

Nebo mi snad někde něco uniklo?

70% za historii upírů, pár skvělejch fórů a celkem slušnou čtivost. Předpokládám, že tahle kniha za chvíli vyvane z paměti…

edit: píchání nezletilých slečen upíry je nějaké Kulhánkem zavedené klišé nebo je to jen snaha útočit na pubescentovo sexuálno?

Lmslaver  | **1/2 05.12.2013 13:15

Mám rád akci, krev která teče proudem, hromady mrtvol přes které nedokážete přešplhat, ale tohle jsem dočíst nedokázal. Je to zvláštní, ale i brutální, krvavá akce může být velká nuda. Chvilku jsem se jen bavil útokem hrdiny na věznici Pankrác a bylo mi jasné, že autor ani zdaleka nečuchl ke kriminálu, i když ve svém fiktivním životopise uvádí, že si odseděl dva roky. Kdyby tomu tak bylo, tak bych i pochopil, že popisuje bachaře jen jako tupé sadistické pitomce jaké známe z béčkových a céčkových filmů, ale z daného textu je vidět, že v base nikdy nebyl ani na návštěvě. Pak jsem ještě vydržel brodit se řekou z vnitřností a dalších lidských ostatků asi padesát stran, než jsem to vzdal definitivně a odhodil Kotletu do kouta.

Honzeecheck  | ** 07.03.2014 07:44

Mam slabost pro podobný absolutní braky, ale když dva dělají totéž… však to znáte. Upocená, nedomrlá, nevtipná kopírka už dávno vymačkanýho Kulhánka, která zaujme snad jen mimořádně špatnejma ertockejma scénama a debilníma přerovnáníma. Jestli je něco horšího než použít slovo štěrbinka tak je to přirovnání „roztála jak hrudka másla na hlavě beduína cestujícího po saharské poušti“. Celý to připomíná šuplíkovou tvorbu pubertálního onana. Sorry ale punk je jinde. Jinak první digitální kniha, kterou jsem kdy přečetl.

trudoš  | ****1/2 04.02.2019 06:20

Apríl, který přerost v knihu, nebo kniha, která přerostla v apríl? Dlouho se špekulovalo, zda ukázka z románu Hustej nářez není šprýmem, dva roky čekání však dokázaly, že čtenářský zájem občas může být silnější než tvůrčí záměr. A jestli se vám inkriminovaná ukázka dostala do rukou dřív než román samotný, vězte, že to co v ní je, je vlastně celá kniha v kostce. Řežba, která se rozehrává od prvních stran, zvolna (pouze s krátkými přestávkami na soulož) pokračuje až do úplného konce. Střílení, mozky, honičky, lítačky, padání, stoupání, výbuchy, střeva, granáty, robokopové, vojáci, upíři, teroristi, holky, gejzíry krve a mnoho dalšího, to je koktejl, co pro vás František Kotleta připravil.
A že se mu to povedlo, pochopíte už v úvodu. Sarkasmus, nadsázka a vtip, to by autorovi rozhodně šlo. Horší už je to se zápletkou, která se tak nějak potácí odněkud někam a de facto o ni vlastně moc nejde, hlavně že se hodně utrácí. Ale co, brak je přece brak a Hustej nářez se za tohle označení nestydí.

Madam Brbla  | ***1/2 18.01.2020 08:59

Dostat se mi „Hustej nářez“ do pazourů před dvaceti lety, profičela bych jím na vlně adrenalinu za jediný den a hned se nadšeně sápala po druhém dílu. Jenže to bylo v těch pravěkých dobách, kdy jsem chodila ostříhaná na ježka, nohy mi věčně smrděly v kanadách, ze stěn pokoje na mě sveřepě zíral Terminátor (a já zamilovaně na něj) a nebyla jsem spokojená s žádným filmem, kde nezněl randál palných zbraní, případně svištění čepelí. Teď už jsem relativně normální a stará. Relativně! Nesmrtelní hrdinové mě nebaví zdaleka tolik, ani když hláškují jako o život ve stylu Jana Bezzemka. A ten se opravdu snaží, aby na žádné stránce nechybělo několik vtipných (i méně vtipných) přirovnání.
Četla jsem „Cesty krve“, „Noční kluby“, „Vládce strachu“ a tak dále, bruntálský řezník mě stěží mohl překvapit. Zase tady máme upíry s jejich klany, emzáky s okupačními choutkami, nanotechnologie a jiné technologie, tuny vystřílených nábojů, hektolitry prolité (a vychlastané) krve, regenerační schopnosti, zradu a pomstu. Klasika. Na čtyři hvězdy by to stačilo, nenáviděným citoslovcům navzdory. Leč nejsem schopna se povznést nad množství laciného, obvykle bezúčelného porna. Při poslechu audioknihy se tyhle pasáže vhodné tak do Hustleru blbě přeskakují, takže odmáznu další hvězdu, sorry.
Bezzemek a hlavně jeho parta mi ke kardiu příliš nepřirostli, ovšem díky herr Gerhardovi ještě nedám Bratrstvu krve kopačky. Každopádně to bude chtít pár měsíců na odpočinek od extraodpočinkového kulhánkoidního subžánru. 66,6% (nebo odpad, pokud místo hrdého braku čekáte literaturu).



WebArchiv - archiv českého webu