kniha » Nevídaní akademikové
chce si přečíst 5 | chce mít v knihovně 3 | má v knihovně 92
hodnotilo: 122
81%
Nevídaní akademikové

Terry Pratchett

Nevídaní akademikové

série: Úžasná Zeměplocha
díl v sérii: 33

Kategorie: fantasy - humorná

originální název: Unseen Academicals
originál vyšel: 01/10/2009

vydání: Talpress (web) 2010

odkazy: 3x [recenze]


Komentáře:
Svarec  | ***** 30.10.2010 19:08

Příběh je dost jednoduchý a dal by se zpracovat na dvojnásobně menším počtu stran. Tak, a to je jediný zápor téhle skvělé knihy, který jsem si navíc vlastně uvědomil až teď, takže mi čtenářský požitek ani v nejmenším nezkazil. Pratchett dokázal, že i po desítkách napsaných knih stále dokáže vytvořit výtečný a originální román, aniž by vykrádal sám sebe. Největší klady: 1) Opět spousta humoru, který na mě ani jednou nezapůsobil jako sranda za každou cenu. 2) Výtečné postavy a to nejen mágové z Neviditelné Univerzity. 3) Příběh je sice jednoduchý, ale už od začátku vás Pratchett lapí do své sítě a pustí vás až na poslední straně. 4) Fotbal mám osobně celkem rád (i když fanatik nejsem) a tahle kniha ho paroduje takovým dost milým způsobem, který se musí líbit každému, kdo fotbal trochu sleduje. Prostě jako vždy super kniha…

avatar2  | ****1/2 27.11.2010 22:13

Dobrá pratchettovka, která přichází s tématy dříve nepříliš častými jako jsou sport (pravidla, davy, čest) nebo láska. Jsou tu i témata jinak běžnější, třeba rasová snášenlivost. Rozhodně čtení na výši, jen už není tak natřískané humorem jako bývalo zvykem. A hlavně je to o mých oblíbených mázích (včetně Mrakoplaše!).

Gaarq  | **** 03.01.2011 07:27

uf, 33. díl zeměplochy? pořád a stále nepřekonané. pratchett má nakažlivý způsob vyprávění a témata umí vybírat dobře. osobně neholduji ani fotbalu, ani modelingu, ale to, jak tyto fenomény používá autor ve svém příběhu, je prostě výborné. nakonec, a pro znalce to nebude žádným překvapením, o fotbal ani modeling jako takový tu samozřejmě vůbec nejde. drobné poznámky: sráž byl k sežrání, profesor zďáblíkov a nyvě vrkající lord vetinari (i když samo sebou velmi vetinariovsky) jakbysmet. narozdíl od mých nejoblíbenějších, tenhle díl maličko ztrácel ucelenost (mírná rozteklost děje), konec vyšuměl více, než by se mi líbilo, a některé pointy byly trošku moc krotké či absentovaly vůbec (zvlášť v linii s julií). ale i tak, god or whoever-divine-bastard-may save terry pratchett!

Frozenstain  | **** 08.01.2011 22:10

Tento díl mě v minimu věcí překvapil, ale také v minimu věcí zklamal. Je to stále ten samý Pratchett, jak ho známe, satirující úplně vše svým osobitým humorem, co si nyní vzal na paškál fotbal a jeho fanoušky. Jednoznačnými tahouny příběhu pro mě byl akademický sbor v čele s opět skvělým pragmatickým Výsměškem a pan Sráč, promiňte Sráž. Oproti nim mi některé z postav přišly trochu ploché: Zďáblíkov a především pak Gustýna. Kniha je trochu rozvleklá, místy až násilně natahovaná, osobně si myslím, že by jí prospělo, kdyby namísto 600 měla pouze 400 stran. Na druhou stranu, když jí dočtete, je vám líto, že už to skončilo, takže možná je to dobře. Závěr mě zklamal nejvíc, byl dost předvídatelný, trochu ukvapený (vzhledem k tempu celé knihy) a občas až krapet nelogický. Sumasumárum další Zeměplocha, která nepřekvapí, ani neurazí. Jelikož se počítám, mezi skalní příznivce, dávám: 85%. Pro toho, kdo není pratchettovým uctívačem, denně se klanícím směrem k Anglii, kde pan Pratchett žije: 70% Nováčkům nedoporučuji, příliš postav, které by neznali, příliš náznaků, které by nemohli pochopit, spíše by je to od celé série odradilo.

elanius  | ***1/2 15.03.2011 15:13

Futbal je veda a Nevídaní akademikové sú ďalší diel Vědy na Zeměploše. Len približne polovicu knihy totiž tvorí príbeh(y), zvyšok je len sociálna úvaha. Názov a predbežné info ma nalákali na príbeh v hlavnej úlohe s akademickým zborom NU. Ten som síce dostal, ale bolo ho málo a chýbala mu šťava v podobe poriadnych rozporov a prekáračiek medzi jednotlivými členmi spomínaného zboru. Na druhej strane treba Pratchettovi uznať, že tentokrát zvolil originálnu tému, čo v poslednej dobe u neho nie je zvykom, keďže Buch! bolo len odvarom Pátého elefanta a Nadělat prachy len slabšou verziou Zaslanej pošty.

Duirin  | **** 29.03.2011 23:33

Jako fanoušek Zeměplochy tuto knihu označuji jako průměrnou Zeměplochu, tedy nadprůměrnou knihu. Přestože mě fotbal příliš nezajímá, nebyl jsem čtením nijak zklamán (možná jen s představou mágů hrajících fotbal se příliš nedokážu vypořádat), ale ani nemám žádné velké plus, které by mě na knize zaujalo. Mírné překvapení jsem měl po dočtení knihy, protože jsem zjistil, že jsem se prakticky žádného překvapení nedočkal. Subjektivně:
Moje nejoblíbenější postava: jednoznačně pan Sráž.
Nejzajímavější „Pratchettovské“ hlášky a přirovnání: okolo postavy Julie.
Nejvtipnější soupeři: arcikancléř Výsměšek a arcikancléř Jindřich.
Největší zklamání oproti předchozím dílům: Rozšafín Ctibum a trochu i Vetinari (až na jeho setkání s Gustýnou).
Nové postavy, které okořenily příběh (velice subjektivní): Lady Šarmánová a především Pepe :)
Nejrozporuplnější postavy: Haštal Nejspíš (s Julií) a pedel Nóblhóch (žádné příbuzenstvo).

Martyrius  | **** 23.08.2011 12:49

Nejen že nemusím fotbal, já ani nemusím druhé zparodované téma v UU – čarukrásný (ironie) svět módy. Rozvržení děje na několik postav z jejichž pohledu se příběh odvíjí tyto nevýhoda však vynahrazují.

Děj se odvíjí svižně a je tam mnoho zvratů, které jsem nečekal. Trochu se dozvíme o Lady Margolletě, hlídka je tu naopak ta „zlá“. Vetinari se opije a Výsměšek potká rivala. Dua Gustýna vs Julie a Sráž(č) vs Haštal fungují skvěle.

Takže i když téma není mé oblíbené (ani jsem nikdy nebyl na fotbale, natož na módním molu), čte se fajn. Bacha na sherri.



WebArchiv - archiv českého webu