kniha » Ostrov mrtvých
v Top10 1 | chce si přečíst 2 | má v knihovně 32
hodnotilo: 22
77%
Koupit knihu:
Minotaur
Ostrov mrtvých

Roger Zelazny

Ostrov mrtvých

série: Francis Sandow
díl v sérii: 1

Kategorie: fantasy - sci-fi

originální název: Isle of the Dead
originál vyšel: 1969

vydání: Straky na vrbě (web) 2010

odkazy: 2x [recenze]


Komentáře:
pull  | ***1/2 14.07.2011 08:54

Ostrov mrtvých je podle mě typickou ukázkou Zelazneho. Máme tu inteligentního, fyzicky zdatného a lehce filozofujícího hrdinu s výjimečnými (v tomto případě božskými) schopnostmi, kterému nechybí smysl pro humor a ironii. Příběh je přímočarý, ale není v něm nouze o zvraty, občasná hrdinova/autorova zamyšlení děj nijak výrazně nezpomalují. Zelazny jako obvykle popouští uzdu své fantasii, kterou dokáže dokonale zachytit slovy a příjemně podbarvit vyprávění. Nechybí nejrůznější odkazy na ledacos (kolik mi jich asi uteklo?). Ke knize mám jedinou výtku, není to Zelazny ve vrcholné formě ;)

Dilvermoon  | ****1/2 30.05.2012 15:40

Co mne na této knize upoutalo na první pohled, je přední strana obálky a na ní velmi povědomá kresba. No jo, napodobenina Ostrova mrtvých od Böcklina. To byla fascinace ještě před čtením samotným a nakonec se ukázalo, že žádná náhoda.
Příběh není nijak přehnaně akční (jak nesmyslně předstírá anotace), naopak, děj je prošpikován vnitřními úvahami Francise Sandowa, které děj zpomalují, ale dobře, že tam jsou, celé příběh dokreslují a dělají z něho, společně s ústředním motivem a celým pozadím (které je spíše fantasy) něco víc než jen dobrodružné čtení. Autor vytvořil směs špičkové technologie a božstev, která drží pohromadě.
Kromě tohoto je tu samozřejmě i napínavý děj, několik důležitých zvratů a hlavně samotný Ostrov mrtvých, který mne nějakým záhadným způsobem donutil dát tak vysoké hodnocení.



WebArchiv - archiv českého webu