kniha » Eia
chce si přečíst 1
hodnotilo: 4
58%
Eia

Jana Králová

Eia

série: Do tmy
díl v sérii: 1

Kategorie: fantasy - horor

vydání: vlastním nákladem 2010


Přispívat do diskuze mohou jen registrovaní uživatelé


1poslední 241 příspěvků celkem

 [41] barbar (editor) 09.01.2011 11:59  

No, samovydávání se nám množí – v dnešní době, kdy mám pocit, že touha tvořit dalece přesahuje touhu číst (a na trhu je naprosto strašlivý přetlak knih). Jsem zvědav, zda se některý z takto vydávaných autorů postupně chytne. Mít nakladatele je většinou velká výhoda – postará se o slušnou obálku i dobrou anotaci; ví, jak knihu propagovat. Nicméně chápu touhu nováčků vyjít – a vše, co se napíše, oficiální knižní domy vydat nezvládnou.

Doporučoval bych však v takovém případě investovat vedle tiskárny i do zpracování textu – najít si nějakého odborného redaktora, který příběh přečte a posoudí. Případně navrhne nějaké změny, stylistické úpravy a tak. Kvalitní text knihy totiž není jen dobrá gramatika. Samozřejmě by to vlezlo do peněz, ale může se to vyplatit…

 [40] knedle (editor) 05.01.2011 23:07  

@H3R0[30]: Co k tomu říct. Srovnej si to v hlavě, protože pokud se zde někdo chová jako osel, ubohý osel, jsi to ty.

Registruješ se, ohodnotíš knihu a pak (o 10 minut později) do diskuze napíšeš příspěvek o tom, že my hodnotíme něco, co jsme nečetli a že ty si knihu koupíš, přečteš a okomentuješ? Směšný kašpare.

Do autorky se nikdo nenaváží, naopak. Pokud je autorka soudná, vezme si z budoucích komentářů – a to hlavně těch negativních – ponaučení a až bude psát svá další díla, dá si na případné chyby pozor.

Psaní povídek a knih je nevděčná práce – nikdo se nedokáže trefit do vkusu všech – s tím se každý autor musí smířit. Většina autorů také než napíše jednu stránku, pět předchozích smaže. Přepisování a broušení textu do ideálního stavu je nejčastější autorovou činností. Jistě – existují i výjimky – ale těm dílo k přepracování zas vrací editoři/korek­toři/nakladate­lé, takže ani oni tomu neujdou.

Pro Janu: piš, piš hodně, odlož svá díla, za půlrok se k nim vrať, přečti si je a přehodnoť, zda bys něco změnila. Navštěvuj workshopy (http://www.legie.info/novinka/56-pate-kolo-literarniho-sfaf-workshopu-v-knihovne-smichov), vyhledávej další akce, které ti mohou pomoci svůj styl vybrousit. Čti, čti a čti. (http://www.renenekuda.cz/rady-pro-mlade-spisovatele/)

Jojojojo svou registraci na Legii chytla za správný konec a začla hodnotit i další díla. To je správný přístup, těším se na až začne komentovat…

PS: obálka je neředěné peklo

 [39] Xeelee (editor v době uložení příspěvku) 05.01.2011 22:08  

Už sem fotku přidal. Nádherná. V PNG s okraji přecházejícími do průhledna… Vážně cool. Takže sem si dovolil ji oříznout a zploštit :-D Legie stejně PNG nemá ráda.

 [38] BlackDawn 05.01.2011 22:00  

@idle[37]: Jj svatá pravda ,já neměl odvahu na ten web jít a hned ten odstaveček pod tou fotkou mi dal k.o. ,trocha skromnosti někdy neškodí.

 [37] idle (editor) 05.01.2011 21:54  

@BlackDawn[36]: Fotka je i na tom webu, co jsem linkovala.

 [36] BlackDawn 05.01.2011 21:51  

Jo a abych nebyl po vánocích jen negativně naladěn, předpokládám že toto je samotné autorky, dle pochvalných chorálů na trailer atd… tak kdyby se někomu chtělo, vyšmikněte fotku a dejte jí do profilu.

http://www.facebook.com/profile.php?id=1715184513

 [35] BlackDawn 05.01.2011 21:29  

@H3R0[30]: Všech názorů recenzentů si tu vážím a pomáhají oddělit zrno od plev, ale nick h3ro bych s radostí nakop do perdele.To je až neuvěřitelný, jak někdo může napsat…cituji „Já si jí koupím.“ a „Po přečtení tvého díla sem samozřejmě hodím komentář.“ a přitom jsi knihu už hodnotil či spíše hodnotila. Děláš si ze všech legraci? Na to abych vytušil co je to za blábol mi stačí dvě věci. 1, Přečíst si ukázky 2, Kamarádka co čte podobné věci a musím říct, že i Harlequin a červenou knihovnu, si to půjčila od mladší sestřenice a po pár stránkách to zase vrátila a to je co říct, protože ta co čte, mi zůstává rozum stát. :-) Takže nechte tady těch reklam a chvíli přemýšlejte o stavbě příběhu, než začnete puberťačky něco podobného psát a neřku-li vydávat.

 [34] Lucc 05.01.2011 18:54  

@Jana677[33]: To nedám :(

@H3R0[30]: Koukám, že na Gymnáziu Jiřího Ortena v Kutné Hoře skončila výuka. Nebo byla jen volná hodina? A jak se jinak ve Zbizubech nedaleko Uhlířských Janovic máte?

 [33] Madam Brbla 05.01.2011 15:35  

@Majkl[31]: Touché! :-)

2 Lucc: Vydrž! Já se taky právě cvičím v sebeovládání ;-).

 [32] idle (editor) 05.01.2011 15:16  

@H3R0[30]: Jistě, ohodnoceno už máš, tak po přečtení aspoň okomentuj, to bude užitečné. Mimochodem, máš pěkný nick :)

 [31] Majkl 05.01.2011 15:14  

@H3R0[30]: „Po přečtení tvého díla sem samozřejmě hodím komentář.“ teraz neviem, či to adresuješ autorke, alebo všeobecne každému z diskutujúcich, ak niečo napíšu… Ak autorke, tak mi pripadá divné, že si knihu ešte len kúpiš a prečítaš, ale už si knihu hodnotil(a).

 [30] H3R0 05.01.2011 15:11  

Víte co vy všichni. Já si jí koupím. 300 mě nezabije. Protože vidím dle vašich názorů že jste to moc nečetli a soudíte pouze přebalu a reklamy o kterou se ta slečna snaží. Což podle mě je ubohost. Ta slečna má odemne obdiv když píše sama a pokud si tento příspěvek někdy přečteš milá autorko, tak neztrácej hlavu a piš dál a vyprdni se na tyto kecy. Protože kecat umí každej ale tvořit umí málo kdo. Po přečtení tvého díla sem samozřejmě hodím komentář.

 [29] pull 05.01.2011 09:03  

@Jana677[28]: Mně stačilo k procvičení bránice vidět trailer k tomuto veledílu. Někdy to zkusím dát celý, ale rozhodně ne střízlivý :-D

 [28] Madam Brbla 05.01.2011 08:17  

@Mrowka[26]: Ne, ne, já už se do žádných neuvážených experimentů pouštět nebudu, z „Ve stínu Zehyrů“ se dodnes budím ze snů s pláčem a vyděšenými výkřiky :-))). Když už se budu chtít zvrhle sebemrskat, vytrestám se nějakým ultrastupidním filmem typu „Mega Shark vs. Giant Octopus“ – zabere to méně času a pocvičí bránici :-).

 [27] tomts (editor v době uložení příspěvku) 05.01.2011 00:01  

@Mrowka[26]: Tak jsem přečetl úryvek a musím přiznat, že je především osvěžující, že autorka umí česky, k ději se vyjadřovat nebudu, je to něco zcela mimo mou mísu (spíš mi to přijde jako dívčí čtení a věkem odhaduji asi 35 let ode mě). Přesto vcelku věřím, že si to svoje čtenáře najde a dokonce mě ani neuráží, že tomu dá někdo plný počet (U Zehyrů mě to uráží, tam to musí urážet každého, kdo není pologramotný).

 [26] Mrowka 04.01.2011 23:15  

@Jana677[15]: Mě vyhecovala ta diskuse a jsem trošku sběratel kuriozit, takže ano, dal jsem to do konce, ovšem s tím, že jsem některé pasáže přeskakoval. Když přijmeš to, že jsi nedostal knihu, ale zběsilý holčičí deníček plný fantazie, tak tě vlastně dost baví. Je to pytlovina, produkt automatického psaní a není to literatura, ale když to vezmeš jako kuriozitku, tak tě to určitě baví. Na těch stránkách je ukázka. Mrkněte na to. Když si uvědomím tvé ostré komenty, tak jsi asi čtenářka s hodně vysoko nastaveným vkusem, na mě třeba až příliš, ale tohle by tě vlastně mohlo hodně zaujmout způsobem jakým milovníka vína zaujme pálenka ze starých ponožek. Jednou za deset let je to osvěžující. Teda jenom jako hra, jako zážitek s něčím pitoreskním :-))

Tady jsem vybral jednu krásnou pasáž. Celou ji najdete na stránkách http://www.dotmy.mysteria.cz/uryvky.html:

Moje oči zaplavuje záře a z těla ven se mi dere velké množství energie. Kolem mě se na všechny strany rozlétá silný ohnivý kruh. Zasahuje toho ohavně namodralého slizkého tvora přímo do zad a odhazuje ho do vody. Ještě stíhám zahlédnout, jak na mě otočil svou hlavu a jeho prázdné důlky spočinuly na mém obličeji. Ovšem jen do doby, než ho přelila vlna vody. Šel z něj strach, jeho ostré zuby a žádný nos věští velké nebezpečí.

 [25] Majkl 04.01.2011 21:41  

@Jojojojo[21]: pozerám, že si začala hodnotiť, len v tom pokračuj a ako píše Lucc, rozlišuj knihy… Je smutným faktom, že na legii sa z času na čas objavia oslavné výkriky užívateľa (niekedy aj samotného autora/autorky toho diela), ktorý ohodnotil len túto jednu knihu. Na to sme trochu alergickí, no… Tak len hodnoť, prípadne časom aj komentuj, nech sa zbavíš označenia „anjel“.

 [24] Lucc 04.01.2011 19:24  

@Jojojojo[19]: Fajn. Ukaž všem, kteří tě křivě nařkli, že jsi jiná než ostatní andělé. Koho tím termínem „anděl“ tady na Legii myslíme, už z debaty asi tušíš. Řekl bych, že použitý termín jasně vypovídá i o tom, jak jsme na Legii milí, pohodoví a nekonfliktní lidé. Na jiném serveru by ten termín byl asi jiný. Tak tedy, ukaž nám to. Hodnoť i další knihy, komentuj (až budeš mít právo), zapojuj se do debat, doplňuj si knihovnu i TOP. Všichni andělé, co tu byli, odsvištěli více méně hned poté, co vysypali svůj náklad andělského prachu. Tím, že nebudeš jako oni, se jasně odlišíš.

Sága Stmívání? Cosi o tom vím, ale ne mnoho. Nezajíma mne to. Nikomu to ale neberu. Jsem sice povrchní člověk, alespoň co se soudů druhých týče, ale u literatury jsem se už naučil krotit. Čti si military SF, zamilované úpířiny typu Stmívání, intošskou literaturu, Hellboye, Loba a Kopřivu, je to na tobě. Jen zůstaň alespoň trochu objektivní. To je vše, o co tě žádám. Jak to psal jinde Duirin nebo kdo: napiš, co na tom díle, co se ti tak líbilo, bylo opravdu dobré. A co třeba zas až tak dobré nebylo. Hned uvidíš sama, že plné hodnocení není něco, co by se mělo dávat každé knize. Ani každé druhé. Ani třetí. Hlavně čti a objevuj, to ostatní přijde časem samo. Možná.

PS: Myslím, že nám všem můžeš tykat. My si tu tak nějak všichni tykáme, jak mladá ucha, tak staří ostřílení pardálové SF scény, autoři, editoři, nakladatelé.

 [23] tomts (editor v době uložení příspěvku) 04.01.2011 18:38  

Sákryš, že bych si to přečetl? Horší než „Ve stínu Zehyrů“ to přece být nemůže. Anotace mě sice trochu děsí, ale když se to tady tak chválí…:-))

 [22] Madam Brbla 04.01.2011 17:03  

@Jojojojo[21]: Jen přitvrď, málokterá kniha je dokonalá ;-).

 [21] Jojojojo 04.01.2011 16:27  

@idle[20]: Nechci vás házet do jednoho pytle a jazýčky, koukám na to:) asi bych měla v těch hodnoceních taky přitvrdit:) Jinak zatím to tu prozkoumávám, mám ráda knihy a tady jich můžu objevit hodně… to se mi líbí. Andílek to rozhodně nejsem a budu tu dokud tu budu chtít být, takže těžko dopředu říct, jak dlouho to bude:)

 [20] idle (editor) 04.01.2011 16:16  

@Jojojojo[19]: Hodní lidé nemusejí být nutně všichni sluníčkoví, to pásmo je široké, a někteří z nás mají poměrně ostré jazýčky. Koukám podle profilu, že se tu zabydluješ, tak tě to asi tak úplně neodradilo, jsem zvědavá, jestli vydržíš (podobně snaživí andílci tu už byli, a pak se stejně bez dalšího slova vytratili).

 [19] Jojojojo 04.01.2011 15:50  

@Lucc[13]: Pohodoví a hodní lidé, u tebe si tím tak jistá nejsem, když chceš někomu koho ani neznáš zakroutit krkem. Všichni tu píší svůj názor a já nevidím důvod, proč nenapsat i ten svůj. A jenom aby mezi námi bylo jasno já nikdy nelžu. Čtu poměrně dost knížek a přiznávám většinou se mi i všechny co si vyberu líbí. Prostě asi nejsem tak drsný recenzista jako vy. I když ve vašem případě se tomu nedá říkat recenze, protože jste to nečetli, takže spíš spekulace. A pokud chcete zůstat pohodovými a hodnými lidmi neurážejte ostatní. (Protože to Vám kazí vizitku:)) Jo a abys mě mohl prudit dál, moc se mi líbí i Stmívání, Nový Měsíc, Zatmění a Rozbřesk:)

 [18] idle (editor) 04.01.2011 15:22  

@BorgDog[17]: Dík, ale ani ten rozbor nemám nějak nervy dočíst do konce :) (Ale je tam odkaz na pěkný „katalog“ se statistickými údaji, ten mě naopak zaujal.)

 [17] BorgDog 04.01.2011 15:03  

Všem, co jim nevadí číst ve slovenštině, doporučuji tohle – třeba najdou jisté podobnosti. :-)

http://riddicksrealm.blogspot.com/2010/07/sproste-ohovaranie-sumraku.html

 [16] zdenda (editor) 04.01.2011 14:59  

@idle[14]: Díky za link. Tak podle ukázky je to tedy řacha :-D (Bělmo má černé, ale duhovku fialovou; ladí jí s šaty. :-DDD) Jen přemýšlím, kterou věkovou kategorii to může oslovit.

 [15] Madam Brbla 04.01.2011 14:50  

@idle[14]: @idle[14]: Uf, tak tohle jde naprosto mimo mě a nevím, nevím, jestli v mém životě někdy nastalo období, kdy měla „Eia“ šanci mě oslovit. Ale ctitelkám „Stmívání“ a podobných zamilovaných slaďáren by to mělo sedět.

@Mrowka[9]: Klobouk dolů, tys vážně dal celých 300 stran?!?

 [14] idle (editor) 04.01.2011 14:20  

@Lucc[13]: A ono to tak třeba ani nemusí být. Existují tvorové (většinou jsou to spíš děvčata, netuším proč), kteří se pro něco nadchnou a pak nesnesou pomyšlení na to, že jim někdo objekt jejich obdivu pomluví. A pak holt mávnou křídy a jsou tu.

@Majkl[10]: Něco jsem ti našla :) http://www.dotmy.mysteria.cz/autorka.html (pro zvědavce jsou tam i ukázky, opatrně jsem nahlédla a představu asi mám).

 [13] Lucc 04.01.2011 12:11  

@Jojojojo[12]: Co na křídlo, já bych si šáhl i jinam. Třeba na bělostnou šíji. A pokračoval bych. Stiskl a zakroutil. V jednom máš ale pravdu, spisovatelka nejsi nebo bych se musel moc mýlit. Tak se toho drž a všechno bude v cajku. A ještě jedné věci se prosím drž. Nelži. Je to fakt o ničem. Možná nejsi přímo Jana Králová, ale něco s ní nebo s tou knihou společného máš. Nebo bych se opět musel moc mýlit. Víš, my tady na Legii jsme samí pohodoví a hodní lidi, ale na lež a podvod jsme alergičtí.

 [12] Jojojojo 04.01.2011 11:55  

Hihi vtipné, ráda bych něco napsala, ale bohužel spisovatelka nejsem:)a šáhnout Vám na moje křídlo rozhodně nedám… nezasloužíte si to :)

 [11] Lucc 03.01.2011 19:54  

@Majkl[10]: Její fotka je na obálce této knihy s „misteriózním odhalením ke konci“, ne? Jen nevím, je-li to ta krvavá nevěsta nebo ten obličej v mračnech na pozadí :)

 [10] Majkl 03.01.2011 19:35  

@Jojojojo[7]: Jé, slečna autorka? Poprosím, doplniť info a fotku :)))

@idle[8]: perie majú aj (trafené) husi :))

 [9] Mrowka 03.01.2011 18:47  

@idle[8]: Trefné. Andělíčku, můj strážníčku, opatruj mi moji Eiu :-)))))

 [8] idle (editor) 03.01.2011 16:17  

@Jojojojo[7]: Můžu si šáhnout na křídlo? Pro štěstí? :)

 [7] Jojojojo 03.01.2011 16:13  

Ne nadarmo se říká nesuď knihu podle přebalu. Četla jsem co tu o knize píšete a musím s politováním uznat, že jsme naprosto mimo. Uznávám anotace není nic moc. Ale knížku jsem četla a byla prostě skvělá. Anotace nedokáže prozradit ani zlomek toho o čem knížka skutečně je. Ten příběh je tak silný a to nemluvím ani o misteriózním odhalení ke konci knížky. Navíc je zajímavě napsaná, je to zase něco nového. Mě se knížka líbí a vy si říkejte co chcete, už se těším na druhý díl.

 [6] Mrowka 15.12.2010 18:26  

Musím se k něčemu přiznat, jsem experimentátor. Rád objevuji nové knihy, autory, dávám šanci těm, co mě zklamali a … to hodnocení asi mluví za vše, že :-(

 [5] Honzeecheck 16.11.2010 14:42  

Proč mam podle anotace pocit, že už jsem to celý přečetl?

 [4] Svarec 15.11.2010 15:26  

Poloelfové :D

 [3] idle (editor) 15.11.2010 10:04  

To je zajímavé, jak jsou nejživější diskuse u knih, které vyděsí už anotací :)

 [2] Madam Brbla 15.11.2010 09:59  

@Lucc[1]: Co proč – proč to ještě nemáš? ;-D Poloelfové, upíři, bezhlavá láska, hrůzostrašná královna… co bys ještě chtěl?;-)

1poslední 241 příspěvků celkem
Po diskuzní stránkách se můžete pohybovat také pomocí šipek na vaší klávesnici:
stránka starších příspevků = šipka vpravo
stránka novějších příspěvků = šipka vlevo


WebArchiv - archiv českého webu