kniha » Světová válka Z
v Top10 2 | chce si přečíst 4 | chce mít v knihovně 5 | má v knihovně 39
hodnotilo: 55
83%
Světová válka Z Více vydání = více obálek.

Max Brooks

Světová válka Z

Historie světové války se zombie

Kniha vyšla i pod názvem:
Svetová vojna Z
(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

Kategorie: horor - postkatastrofická - zombie

originální název: World War Z: An Oral History of the Zombie War
originál vyšel: 09/2006

vydání: Zoner Press (web) 2010; Premedia (web) 2013; Zoner Press (web) 2021

odkazy: 7x [recenze], 1x [film]


Komentáře:
kapa  | ****1/2 24.11.2010 19:42

Knizka je fakt IMHO chytlava – precetl jsem ji za vecer/noc. Je to chytre udelano ze popisuje dej z pohledu akteru – vdyz na par stran a hura do dalsi casti sveta. Jedine co me trochu chybi je presnejsi popis proc to cela vzniklo – ale takto je u skoro vsech zombiaren:). Kazdopadne jsem se opravdu pekne bavil.

KeB  | ***** 11.03.2011 19:46

Neřekl bych nic jiného než tu už je. Proto za sebe dávám jen malý postřeh a trochu spoiler… Pokud je pravda, že tuhle knihu Brooks vydal už 2oo6 tak filmaři zde http://www.csfd.cz/film/224585-28-tydnu-pote/ se inspirovali asi nejdrsnější scénou z filmu…

GeRony  | ***** 06.05.2011 11:21

Predtym, ako ma ukamenujete – toto je moj cisto subjektivny pocit – ale tato kniha je dokonala! Cela historia konfliktu ludstva so zombikmi opisana rozhovormi s jednotlivymi ucastnikmi (tu dolezitimi, tu absolutne bezvyznamnymi) tohto konfliktu. Cez osobne pocity zazijete vsetky dolezite udalosti tejto vojny. Tato kniha obsahuje vsetky obavy, radosti, strasti ludstva hadam od jeho pociatku.

LordSnape  | ***1/2 17.09.2011 11:03

Rozhodně je to chytře napsáno, jednotlivé výpovědi odhalují další a další skutečnosti války se zombie, ale musím též podotknout, že mě některé pasáže prostě až tak nebavily a jindy se Brooks zase až moc pouští do přílišného popisování jednotlivých high-tec zbraní a výzbroje, což mě osobně prostě vadí. Ale celkově vzato je to dobrá kniha.

KainIX  | **** 27.09.2012 21:07

Předně chci zmínit, že toto je post-apo, ne horror. Lidstvem se jako mor začala šířit „nákaza“ měnící infikované mrtvoly v zombie. Rychlost šíření této nákazy bylo takové, že celé lidstvo bylo velmi rychle zahnáno do kouta, resp. do separovaných míst, ať už úkrytů nebo bašt odporu.

Celý příběh je vyprávěn zpětně v době, kdy se lidstvu podařilo získat většinu území Země pod svou opětovnou kontrolu. Ze zdánlivě náhodných výpovědí a zdánlivě náhodných míst se postupně dozvídáme spoustu informací nejen o tom, co se vlastně stalo od prvního nakažení, ale i o tom, jaké změny, ať už technické (nové zbraně, materiály), procesní (způsob vedení války) nebo psychologické (z lovců přes noc oběťmi a opět lovci, opuštění materiálního otroctví) to vše vyvolalo.

Je to velmi dobře promyšleno a dobře napsáno, jen jsem to čekal tak nějak víc akční.

pruss  | ****1/2 28.05.2013 14:09

Vzhledem ke značné podobnosti s Válkou s Mloky by mě i zajímalo, zda se nechal Čapkem inspirovat, nebo to tak prostě náhodou vyšlo…

Strider  | ***1/2 15.01.2014 16:48

Kniha napísaná veľmi pútavým spôsobom pozerajúca sa na svetovú zombie apokalipsu z mnohých, často originálnych a veľmi zaujímavých uhlov. Bohužiaľ sa jej nevyhli pasáže, ktoré rozbíjajú realistický pohľad a svojou klišé naivitou pôsobia mimoriadne rušivo (japonské kapitoly). Záver knihy mi už potom prišiel odbitý, o zvrate v bojoch a ceste za víťazstvom som sa dozvedel omnoho menej ako som chcel.

honajz  | *1/2 11.03.2014 21:05

Zajímavý nápad, avšak velmi nudně a ukecaně podaný, Neustálé střídání míst, lidí a také způsobů vyprávění (od prostého vyprávění přes výslechy, rozhovory, záznamy) zkrátka neustále narušuje pozornost. Chybí mi nějaké napětí, zápletka, protože jen studený popis, jak to začalo a pokračovalo a relativně skončilo, je docela málo, protože tak nějak asi všichni tušíme, oč celou dobu půjde. Přišlo mi, že tomu chybí i nějaká nálada, atmosféra, pocit.

BorgDog  | ****1/2 03.09.2014 12:01

Ach, jak jsem se na tuhle knihu těšil! Těšil jsem se na ten skvostný stopříspěvkový flame, až jí dám 10% a sžíravý komentář na téma debilní, stokrát ohrané a nudné chlístačky humusu kombinované s hrou na schovávanou pro šestileté. A ono houby.

„Světová válka Z“ je totiž pojata jinak – a rozhodně není debilní. Fiktivní „román v románu“ psaný formu rozhovorů s přeživšími několik let po skončení „zombie apokalypsy“ včetně třeba poznámek fiktivního autora pod čarou, je řemeslně výborně zvládnutý (nastudovat na tohle podklady muselo dát pěknou fušku), ale hlavně má překvapivý přesah. Není vůbec těžké domyslet si, do čeho Brooks ryje zejména v části „Vina,“ a ty nejnepříjemnější úvahy při čtení rozhodně nepramení z vidiny slintajících zombíků. Kdybych to nečetl, nevěřil bych, že je něco podobného v knize takového typu možné.

Ano, námitky vznesené V.Š. jsou relevantní a pravdivé. Místy je přímo cítit, jak pečlivě mezi nimi autor bruslí, aby udržel maximum věrohodnosti, ale přitom natvrdo neprokecl, že samotný koncept zombíků je zkrátka pitomost, v reálu tímto způsobem nemožná existence. Povětšinou se mu to daří až neuvěřitelně dobře. Osobně však stejně chápu „Světovou válku Z“ spíše jako alegorii, kde zombíci – navzdory ústřední roli – vlastně nejsou až tak podstatní, a z toho vychází mé hodnocení. Před Brooksem klobouk dolů, musím uznat, že celé to „módně ohnilé běsnění“ mělo vskutku kvalitního zakladatele.

trudoš  | ***** 21.11.2018 07:54

Zapomeňte na všechnu tu optimistickou, futuristickou a slibnou budoucnost. Vyškrtněte z mysli všechno dobré, co by nás ve dnech příštích snad mohlo potkat. Protože budoucnost je již napsaná. Patří válce, jež jako první beze zbytku splňuje označení „totální". Konfliktu, který lidstvo přemění na ohrožený druh. Světové válce Z.
Kniha představuje velmi detailně propracovanou vizi nemilosrdného střetu s nemrtvými, a to od úplných počátků, přes děsivé rozšíření epidemie, až po problematickou ofenzivu zdecimovaného lidstva. Autor formou fiktivních rozhovorů s desítkami různých postav postupně vykresluje hrůzný obraz celé apokalypsy. Dalo by se čekat, že kvůli „novinářskému“ zpracování ztratí vyprávění na čtivosti, opak je ovšem pravdou. Paradoxně právě díky téhle formě se perfektně stupňuje napětí i boj samotný. Přitom se Max Brooks striktně drží reality, nakolik je to samozřejmě ve válce se zombiemi možné. Až je pro mě s podivem, že s tak absurdním tématem dokázal vytvořit natolik silný text.



WebArchiv - archiv českého webu