kniha » Tovaryš
v Top10 2 | chce si přečíst 6 | má v knihovně 44
hodnotilo: 53
84%
Koupit knihu:
FantasyShop.cz
Minotaur
Tovaryš

Alex Drescher

Tovaryš

série: Prolnutí
díl v sérii: 1

Kategorie: sci-fi - akční - urban fantasy

vydání: Leonardo 2010

odkazy: 1x [ukázka], 4x [recenze]


Komentáře:
FerryH  | ****1/2 10.12.2010 02:59

tak jo – slibenej koment… ale priznam se – po docteni romanu se mi do toho moc nechtelo … ne ze by se mi ta knizka tak moc nelibila… ne to ne… libila se mi dost… jen neco… neco mi tam vadilo a ja nevim co … to se pak tezko pise komentar … clovek to tak nejak jeste nema serazene …a nechce ani ublizit zapornym hodnocenim tomu dilku a ani jej v prilis neprechvalit…
Tak co ted s tim? Komentar uz jsem slibil! Hmmm, no dobre…ale bude to jen par dojmu a celkove hodnoceni si necham az to nekdy ve me vic dozraje… :))

Tovarys je zcela jiste prvni cast rozsahlejsiho cyklu.. to je citit hned od sameho startu… sice je to dilko ukoncene a ctenare neceka zadne nemile prekvapeni: …konec prvniho dilu a pokracovani priste …
Ale i tak je videt, ze autor pocita s tim, ze hlavni postava pujde od prihody k prihode, a ze bude mit jeste dostatek casu ctenari popsat ten svuj svet, ve kterem se serie odehrava – a k tomu musim rict neco malo info, ktere v nakladatelske anotaci chybi:
pribeh je zasazen do blizke budoucnosti – EU, Cechy – budoucnost to neni moc vesela … svet je po nekolika ekonomickych i politickych a valecnych krizich, EU to prezilo ..ale za jakou cenu?! Cechy jako stat uz v zadnem pripade nepripominaji dnesni „vesele kapitalisticke casy“ :))) nase zeme je vlastne okupovana Evropskou unii, a to pote co se pred casem nekolik zeni vysegradskeho spolku pokusilo odpojit z EU … nepovedlo se… a nepovedlo se primo drasticky… zadne odtrzeni z EU totiz v te vesele budoucnosti mozne neni…
Kupodivu take kapitalizmus to – prinejmensim v EU ale pravdepodobne v celem svete – totalne prohral…ovsem ne, ze by jej nahradil komunizmus… autorovi se povedla extrapolace socialniho statu a la EU byrokracie s totalitni skrytou vladou jakesi sede stinove Lóže mocipanu… Dalsi popis uz by byl spoiler jak prase… takze ti zvedavejsi – ctete knihu a ne muj koment!… :))
Z toho meho predchoziho popisu by se mohlo zdat, ze jde o antiutopickou SF … ne nebo alespon ne prvoplanove… jde jasne o akcni SF z cerne, blizke budoucnosti s prvky Street a Urban Fantasy, tak trochu v tomto romanu najdete pribuzne romany od Kulhanka (Nocni klub atd.) nebo ze stejne nakladatelske staje: (Temné záblesky) – Martin Moudrý a mozna vam chvilema sem tam neco pripomene Urban Fantasy romany Simona Greena, ovsem ani jedno prirovnani neni presne a ani kvalitativne se vyjmenovana dila nedaji moc porovnavat… Proste Alex Drescher sel svou vlastni cestou.. a do drsneho sveta a la Kulhanek ci Moudry pridal sem tam neake elfi, carodeje, a ruzne propriety z fantasy (i jeden vlkodlak se tam objevi… :))) a akci a strikajici krev namixoval s notnou davkou cerneho humoru, ktera se v tomto typu akcnich SF moc casto nevidi…

…A mozna tady je ten kamen urazu(!), proc se mi tak spatne tato knizka hodnoti… ten humor me sedl jen castecne… je to takovej ten styl prochazkovskej – totiz cetne odkazy a zertiky ci narazky na ruzne ikonicke celebrity, filmy, politiky a podobne – a to, priznam se, mi proste nesedne… nemam to rad u JWP a drazdilo me to u Tovaryse … mene narazek (az parodickych) a vice toho zemiteho cerneho humoru situacniho a v dialogu a ja bych byl mnoohem vic spokojen… ovsem jsem si vedom, ze to je hodne hodne individualni vec tohle posuzovani humornosti ci saskovske parodicnosti – hranice ctenarskeho vkusu je tu hodne pohybliva… a tak nevim jak hodnotit.. za tyhle saskarnicky a la JWP jsem zprvu v nahlem znechuceni chtel dve az tri hvezdicky odebrat … po chvili premysleni jsem vychladl a rikam si – k zaveru se to pak zklidnilo a bylo to vic dle meho vkusu – tak sem to zas vratil na 90% (z 60%) … a ted si tak rikam ze takove hodnoceni snad mozna bude vhodnejsi az u tech dalsich dilu, ktere jak doufam (a citim to i v kostech), se mi budou libit vic… postava i svet budou vice zname, propracovanejsi a bude vic casu na poradnou akci a ten zemitej humor vic podle meho vkusu… a autor snad mozna vycerpa zasobu narazek na pitome tajtrdliky z TV a stranek bulvarnich novin… doufejme!

no necham hodnoceni, tak jak je… knizka se mi libila, i kdyz tam bylo par mist, u kterych jsem trpel a mel chut hvezdicky hoodne skrouhnout… necham si cas na rozmyslenou, az do dalsich dilu serie… pak mozna bud pouziju katovsky mec hlavniho hrdiny nebo vysoke hodnoceni 90% ponecham… uvidime… :)))

Svarec  | **** 30.12.2010 21:28

Z počátku jsem se do toho vážně nemohl vůbec začíst a i potom tam bylo více hluchých míst než by bylo zdrávo… Ale jinak musím uznat, že je to sakra dobrá kniha :) Akce popsaná na jedničku, o hlášky taky není nouze a hlavně hodně sympatický hrdina. Navíc nejsem zrovna fanoušek Evropské Unie, takže o to víc mě ta kniha potěšila. Velkou radost mi taky udělal prakticky zcela uzavřený konec. Ač je kniha avizována jako první díl bůhvíkoliklogie, vůbec mě nenapadá, kam by chtěl autor ten příběh vést dál. Takže za mě spokojenost, těch 80% je akorát…

Lmslaver  | ***** 01.02.2011 11:33

Skvělý mix sci-fi a fantasy. Výborně vykreslený svět, postavy se kterými se dokážete sžít, napínavý děj, vtipné hlášky a o akci není nouze v žádném případě. Hlavní hrdina se ocitá v bojové zóně tiché války mezi technologickým světem blízké budoucnosti (nikterak růžovým) a světem magie. Přečetl jsem knihu jedním dechem a těším se na další autorův počin ze série Prolnutí.

GeRony  | ****1/2 27.02.2011 12:56

Tovarys je kniha, ktora sa cita takmer sama. Rozhodne je to kniha, ktora ma zo zaciatku nasliapnute na 100% a aj ked v druhej polovici mierne straca dych, je to jednoznacne minimalne 90%. Skvele vymysleny svet, kde sa stretava pokrocila technologia (agenti trochu pripominaju Matrix) s magickym svetom. Do toho este atmosfera blizkej buducnosti po niekolkych vojnach, snahou niekolkych statov o odtrhnutie sa od EU, kontroly zivota kazdeho obcana pomocou implantovanych cipov, kamier a senzorov. Mozno si pomyslite, ze je to poriadny gulas. Opak je vsak pravdou, autor ma svoj svet premysleny a vyzera to na kvalitativne vybornu seriu. Hlavna postava je sympaticka, v podstate z nudze hrdina. Ale stoji si za svojim. Akcia je popisana velmi dobre, trosku neprehladne posobia prestrelky, kde som sa niekedy stracal kto kedy po kom striela. Suboje na blizko su popisane vyborne. Jednoznacne vsetky palce nahor!!!

pull  | ***1/2 07.04.2011 22:07

Jsem lehce na rozpacích. Po knize jsem sáhnul jako po akční oddechovce, ale samotná akce mě nudila. Buď neměla ty správný „koule,“ nebo mi akční scény už neříkají co kdysi. Daleko víc jsem se bavil světem a pozadím příběhu, do kterého autor vměstnal kde co – magii, hackování, mytologii, ekonomickou krizi, EU, meče, nanoboty, tajné spolky, alternativní světy, skřety, gangy etc. Zběsilej pelmel, ale tak nějak fungoval, bavil mě. Hrdina sice ničím nepřekvapil, ale to jsem po něm ani nechtěl. Zkrátka hero klasického akčního střihu trousící správné hlášky (čím byly sušší, tím byly lepší). Jako nečekaný bonus jsem dostal jednu z nejčernějších vizí budoucnosti. Společnost je v absolutním úpadku. Za vrchol tekutých produktů vyrobených z ječmene je považována osmnáctiletá singlovka z Irska :-O Co se stalo se Skotskem?!

Majkl  | *** 03.06.2011 14:00

Pôjdem proti (väčšine) prúdu, skôr sa prikláňam ku pullovi a hodnotenie je o desať percent nižšie. Tovaryš nie je zlá kniha, avšak moje očakávania boli trochu väčšie (alebo som neodhadol svoju „čitateľskú“ náladu a mal som si vybrať niečo iné). Alex Drescher má okrem Tovaryša na konte tri ďalšie knihy, viacerí susedia z Legie boli s knihou spokojní a obálka… niežeby sa mi tak páčila, ale dobre fungujúci akčňák s drsným hrdinom ako rašpľa, to mám rád. K tomu si prirátajme zaujímavú budúcnosť EÚ, tomu sa vraví bonus! Nuž… všimli ste si kurzívou napísané slová? Tak vedzte, že tento akčňák mi nesadol tak, ako som dúfal. U mňa dobre nefungoval. Sklamaním boli hlavne postavy. Hlavný hrdina je očakávateľný štandard, neurazí, nenadchne (akurát mi vadilo, že jeho hlášky boli často tak suché, že úsmev sa nedostavil), ale Sirrahina premena na mňa nepôsobila uveriteľne (tu je v zmysle – som tvoj nepriateľ, cvak, zaujímaš ma, budem ti pomáhať). A záporáci – bolo ich priveľa (Richard si to rozhádže prakticky so všetkými stranami trojuholníka moci) a keďže sa svojím správaním podobali (každý má v hlave, že chce hrdinu zabiť), prestali ma zaujímať. Spomedzi nich trochu vystupuje podarená dvojica homosexuálnych elfov (vážne :)). Popis sveta a akcia je trochu v nerovnováhe. Prvá polovica až dve tretiny knihy sú menej akčné, autor jemne načŕta kontúry temnej budúcnosti v našej demokratickej EÚ, neskôr hodí tehlu na plyn a až do konca sa rúti zbesilo vpred. U mňa to vyvolalo opačný efekt, čítanie sa spomalilo, posledné stránky som už dočítal viacmenej z povinnosti. A nemôžem si pomôcť, tej akcii chýbal šmrnc a oveľa radšej by som si prečítal pár opisov zaujímavého sveta, od čoho však autor postupne upustil.

Schramm  | ***** 15.03.2013 20:05

Moje první kniha od Alexe Dreschera a dlužno jedním dechem říct, že velmi příjemné překvapení. Tovaryš výrazně převyšuje poslední knihy Miroslava Žambocha (alespoň Visio in extremis a JFK 28 a do jisté míry i stylově spřízněnou Líheň), o Kulhánkově Vyhlídce na věčnost nemluvě. Je to prostě titul, který má i tak náročný čtenář jakým je Václav Klaus na nočním stolku :)

Madam Brbla  | ***1/2 31.01.2018 14:52

Můj mozek zatoužil po jednoduchém, svižném braku a oči zakoply o jméno Alexe Dreschera. Fantasy sérií o Kloppu Yggreddovi mě nezklamal a většinu stránek i docela bavil, proč tedy nevyzkoušet, jak si poradí se světem blízké budoucnosti… Čekala jsem akční scifko, dočkala jsem se akčního mišmaše. V totalitně byrokratické EU tahají za nitky šedé eminence, které mají k dispozici superagenty vybavené nejpokročilejšími technologiemi. Protistrana má celé věky na cvičení s meči za zvuků zurčících vodopádů a šumících panenských lesů, k tomu si vypomáhá všemožnými magickými amulety, hůlkami a podobnými nadpřirozenými udělátky. Někde mezi tím je svět Prolnutí, kam po hlavě spadne nachmelený hlavní hrdina, bývalý voják, nyní asociální živel.
Čtenář hledí na svět převážně očima zmateného, leč odhodlaného Richarda Svátka, jen občas si odskočíme na poznávací návštěvu k těm mlýnským kamenům, mezi kterými se hlavní hrdina ocitl (tedy k množství nepřátel z obou táborů, případně k několika málo pochybným spojencům).
První polovina knihy se soustředí na popis reálií – kdo, co, proč, jak a kde, zkrátka utváří atmosféru. Druhá bohužel sklouzává k téměř kulhánkoidní řezničině, odlišitelné pouze méně detailním popisem probíhajících masakrů.
Nezničitelnost ústředního páru gerojů pro mě byla jako návštěva zubaře, nutné zlo, bez jakého bych se klidně obešla. Bonusem pak bylo několik popsaných scenérií, jako například hrabyňský památník, Vítkovické železárny, akce z jihu Ostravy nebo i to čistě lokální zaklení „Kurde!“ To snad každého čtenáře potěší, když prostředí není pouhou anonymní změtí názvů a budov. 69%



WebArchiv - archiv českého webu