kniha » Živého mě nedostanou!
v Top10 2 | chce si přečíst 6 | chce mít v knihovně 2 | má v knihovně 59
hodnotilo: 69
85%
Koupit knihu:
Fantasya.cz
Živého mě nedostanou!

Dušan „DuKe“ Fabian

Živého mě nedostanou!

Kategorie: fantasy - akční - historická - zombie

originální název: Živého ma nedostanú!

vydání: Brokilon (web) 2010

odkazy: 1x [ukázka], 2x [recenze]


Komentáře:
Sirius  | ****1/2 06.12.2010 14:59

Tak na tuhle knížku s velice sympatickou obálkou jsem se nehorázně těšil a ve výsledku jsem opravdu velice spokojený, protože ze všech knih, které doposud Dušan Fabian napsal, je tahle nejlepší. Ze začátku se to sice tváří jako obyčejná braková a průměrná vyvražďovačka ve stylu Jiřího Kulhánka, JENŽE… jenže pak se to změní a rozjede se nefalšovaná epická fantasy plná akce, dobrodružství, popkulturních odkazů, s několika dějovými liniemi, které se Fabianovi podařilo bez problémů ukočírovat. Jeho dvě předchozí knihy tedy můžeme brát jako takové cvičení (byť hodně povedená) před tímto během na dlouhou trať. Kromě dobrého, čtivého a nenudícího příběhu s množstvím dějových zvratů nabízí Dušan Fabián propracovaný svět, sympatického hrdinu a hromadu vtipu. Společně s Kotletovým Hustým nářezem se jedná o nejlepší akční čtivo roku.

Svarec  | **** 26.12.2010 19:54

Výborná kniha, i když svoje nadšení oproti Siriusovi poněkud krotím. Perfektní hrdina, nápaditá akce, humor, prostředí a vůbec zajímavé nápady všeho druhu, to jsou klady. Výpadky v dynamice textu, to je zase zápor. Především v první třetině kniha připomíná několik povídek naskládaných za sebe a čtenář netrpělivě čeká až se konečně rozběhne nějaký děj. Občas ten text prostě skřípe, až jsem se ke čtení musel nutit. Naštěstí se vše po pár stranách vždy spraví a příběh opět nabere tempo splašeného zombikoně. Když své dojmy zprůměruji, je to tak na 70%-75%. No co už, nakonec tam ty čtyři hvězdy plácnu, protože u devíti desetin knihy jsem se skutečně bavil.

GeRony  | **** 21.01.2011 12:56

Moja prva skusenost s Dusanom „DuKe“ Fabianom. A rozhodne ma nalakal na svoje predchadzajuce knihy. Pribeh hrdinu-nehrdinu proti svojej voli, ktory sa odohrava vo velmi zaujimavom prostredi. Akcne pasaze, hlavna postava, okamihy, kedy som sa nahlas zasmial a odkazy na klasicke diela – to vsetko su klady, kvoli ktorym sa knihu oplati precitat. Co ma trosku zamrzelo, je zopar nevysvetlenych a nedokoncenych zalezitosti (zeby otvorene zadne vratka a priprava na pokracovanie?) Rozhodne by som uvital, vsetkymi dvadsiatimi. Zhrnutie – akcny pribeh, zo zaciatku mierne poviedkoidny, plny odkazov, perfektneho humoru a cakanov. Teda hlavne jedneho :)

tartan  | ***** 27.01.2011 13:22

Možno sa tejto knihe dajú vytknúť nejaké formálne nedostatky, je to však vrchovato zábavné čítanie (ak by som mal voľne parafrázovať zadnú stranu obálky: „Najlepšia predpotopná fantasy ever!“), k tomu nadupaná akcia, charizmatický hrdina (a čo keď je po smrti:)) a veľmi otvorený koniec, dávajúci nádej na ďaľšie podobne skvelé dobrodružstvo.

lamahe  | ****1/2 17.02.2011 16:07

Pre mňa jedna z najzábavnejších kníh, aké som čítal. Text plynie extrémne ľahko a okrem extra-čierneho humoru je plný osviežujúcich krížových referencií na staroveké legendy, náboženstvá a Lovecraftovskú mytológiu. Viacero dejových línií sa zaujímavo preplieta a hlavné aj vedľajšie charaktery sú všetko, len nie nudné. Dejovo je to síce uzavreté, no zároveň výborne nakopnuté na pokračovanie – tak dúfajme, že nebudeme čaka(n)ť pridlho ;)

Majkl  | **** 19.05.2011 14:46

Pestis Draconum som rovno preskočil a skúsil som Živého mě nedostanou. Ostatne, po niekoľkýkh namáhavýkh skúškakh som si zaslúžil deň voľna, však? Áno, ako už vyplýva z predošlej vety, knihu o zombíkovi Marvinovi som prečítal za deň (aj niečo). Prvé kapitoly (mimokhodom, vkusne číslované kombináciou kostí s očnými buľvami) vás môžu zaviesť na nesprávnu cestu = čistokrvný splatter. Jednodukhá stavba príbehu (Marvin khoď a zabij, Marvin ide a zabije) s ešte nie celkom plynulým štýlom vám naznačia, že autor sa vydal v šľapajákh Kulhánka (neštve už aj vás to neustále porovnávanie autorov akčnýkh románov, pardon, kulhánkovštín?) a samozrejme, keďže jeho formu nedosahuje, Fabian u vás zlyháva. Sčasti mám pravdu. Ale iba sčasti. Fabian khcel a aj napísal príbeh o hrdinovi, ktorý na prvej stránke umrie, (ne)žije ďalej ako zombík, ktorý je nájomným vrahom kráľa Atlantídy, ale nehodlá sa s týmto neživotom zmieriť a rohodne sa v budúcnosti oslobodiť. Na vykreslenie vzrastajúcej nekhute k tomuto neživotu sú tu práve tie úvodné kapitoly, ktoré akoby vypadli z RPG. Po čase sa však príbeh ustáli, sústredí sa na Marvinove prípravy na útek a jednu hlavnú úlohu – navrátiť svätú relikviu. Od tej khvíle je všetko ako má byť, a aj keď pútavosť občas zakolíše, dej sa rúti pomerne rýkhlym tempom až do konca. A aby sme si rozumeli, román nestojí len na akcii. Nemenej podstatnými (ak nie viac) sú odkazy, narážky, parafrázy či citácie, tu na Lovecrafta, tam na grécku či biblickú mytológiu, dôjde aj na renesančnú či starovekú literatúru. Ďalšou zložkou tohto khutného jedla je humor, ktorý je neraz cynický, krvavý či morbídny. Na koniec si nekhávam autorov jazyk, detaily ako je používanie kh namiesto ch, vymyslené alebo pozmenené existujúce slová (šukologický si budem dlho pamätať), to všetko prispieva k výslednému hodnoteniu, ktoré je veľmi, naozaj veľmi slušnýkh 85%. Prípadné pokračovanie si nenekhám ujsť.

SiriusChico  | **1/2 03.07.2011 15:57

Dobrá odpočinková četba, ale musím přiznat že jsem trochu zklamaný. Knihu jsem si pořídil potom co jsem četl nějakou povídku s Marvinem, která byla prostě skvělá. Od úžasného začátku až po božský konec. Ale v knize je humor, nápad a atmosféra hodně zředěno. Prostě na celou knihu nápad s inteligentním zombíkem asi fakt nestačí, je to opravdu škoda.

MartinJ  | ***** 20.07.2011 17:40

Já jsem knihou nadšen. Ano, není možná úplně 100% dokonalá, občas se najdou slabší místa, ale mně se prostě hodně líbila. Děj má (skoro pořád) spád, spousta vtipných hlášek, sympatický hlavní hrdina, co víc si od knihy přát. Snad jen, aby autor napsal nějaké pokračování! :-)

Methat  | ****1/2 17.08.2011 17:25

Chcem pokračovanie! Tak šialenú, drsnú, krvavú a čiernym humorom omotanú, vtipnú knihu som nečítal od dôb Asfaltu. Už od obálky a anotácie je zrejmé, že to nebude obyčajné fantasy, ktoré sa hrá na rádoby dobrých a zlých hrdinov. „Hrdinom“ v knihe Živého mě nedostanou! je sympatický zombík Marvin, ktorý bude na každej strane sypať jednu suchú hlášku za druhou. Dej je svižný ako len byť môže a v príbehu sa stretnete aj so zaujímavými postavami(Šakyra, alchem, medikon, Lysohlávka, atď.). Súboje sú popísané veľmi dobre a knihu sfúknete za veľmi rýchlu dobu(sám som sa tomu čudoval). Dúfam, že Fabian urobí pokračovanie, pretože koniec je s veľkým otáznikom. A ja sa znovu teším na deň, kedy príde na pulty kníhkupectiev nesmrteľný Marvin…

A jeho meč…

A čakan!

Ticho, které zavládlo, by se dalo… ne, krájet ne. Spíš tesat do kvádrů a používat do základů pyramid. Místní pivo je kalné jako kravská moč v říji, v ústech zanechává pachuť po bažině a k žaludku se chová hůř než sandály agentú KGB během rutinního křížového výslechu.

Madam Brbla  | ***1/2 02.04.2012 09:33

No jen si představte, že se vaše lebka do hloubky seznámí s kusem ostrého kovu. Nejspíš byste logicky očekávali konec, šlus, prostě dál nic, případně (pokud jste religiózně založeni) reinkarnační proměnu v ptakopyska, nějaký ten spokojený pobyt na obláčku ve společnosti vnadných osob opačného pohlaví nebo žhavé posezení v pekelném kotli, zatímco by vám na velkoplošných obrazovkách čerti promítali jihoamerické telenovely. Jste-li však Marvin, čeká vás překvapení – nový začátek v roli zombie supermana! Nic bohužel není bez chyby a tak má váš posmrtný život svá nepříjemná omezení: potřebujete palivo, elixír, na jehož výrobu má monopol vládce Atlantidy. Nezbývá vám tedy, než plnit rozmary svého elixírodárce a užívat si veselého masakrování určených obětí i náhodných překážek. To však nemusí trvat navěky, stačí mít plán a jít si tvrdě za ním…

Dušan Fabian představuje nekompromisní akční jízdu plnou vtipných černohumorných hlášek a popkulturních odkazů; na prosté odreagování výživná pecka, byť v závěru trochu docházela šťáva;-). V rámci svého subžánru je „Živého mě nedostanou!“ velmi povedená záležitost, ovšem pro oddechové rubačky mám strop 80%… a Marvinovým eskapádám uděluji 74% přesně:-).

aqu1la  | **** 05.09.2012 17:19

Marvin je fakt charizmatický zombík… tlieskam autorovi za nápad a podanie tejto knihy, ktorá je vtipnou rúbačkou s celkom slušným príbehom. Celkovo hodnotím 80%, kniha si zaslúži možno aj viac za skvelú postavu Marvina(ako oddychovka je to kľudne 100%).

Musím pochváliť aj grafické spracovanie obalu a knihy.

Strýček Biolit  | ****1/2 17.07.2013 21:59

Jedna z knih, u nichž si o půlnoci říkáte: „Tak, ještě deset stránek a půjdu spát…“ – najednou bum, jsou tři ráno a oněch odměřených deset stránek se nachází pod stovkami dalších…

Hlavní hrdina – zombík Marvin – je sympaťák a duší rocker. Svižné tempo se drží skoro po celou knihu, nicméně ve druhé polovině přijde sem tam zaškobrtnutí (proto taky „jen“ 90 a ne 100 %). Je to pekelně vtipné, plné hlášek, popkulturních odkazů (znalce HPL jistě potěší bytosti Necronomiconu v roli bohů), i nějaký ten sex by se našel. Kniha má tedy vše, co žánr (sekačka) mít má…jenže pozor…vedle krve, urvaných končetin a jiných artefaktů je tu i příběh. Sic nikterak složitý, avšak hezky vymyšlený a výbušně zakončený.

Skvělé oddechové čtivo, které se zažere pod kůži.

veere  | ****1/2 31.07.2013 20:06

První atlantický brak s oblíbeným zombíkem, hromady fórků a dobře promyšlený příběh, jedinou výtkou je hůře čitelný rozjezd. Cthulhu i s tebou bratře.

gan112  | **** 26.01.2014 19:43

Výborné, je to, bohumžel až od polovičky knihy, no rozhodne to stojí za to hlavne posledná štvrtina knihy. Je to vlastne taká splater- Pratchetovka, a ani Pratchett by sa za ňu určite nehambil. Určite by som bol aj za pokračovanie, kludne by sa mohli viacej prejaviť aj vedľajšie postavy ktoré toľko priestoru nedostali.



WebArchiv - archiv českého webu