kniha » Hrobka
chce si přečíst 2 | chce mít v knihovně 5 | má v knihovně 56
hodnotilo: 57
81%
Hrobka Více vydání = více obálek.

H. P. Lovecraft

Hrobka

série: Spisy H.P.Lovecrafta Albatros
díl v sérii: 1

Tato kniha je částí i jiných knih: Sebrané spisy H. P. Lovecrafta - Box

Kategorie: fantasy - horor

vydání: Plus (Albatros Media) (web) 2010; Kniha Zlín (web) 2021; Kniha Zlín (web) 2022

odkazy: 2x [recenze]


Komentáře:
KeB  | ***** 17.02.2013 21:40

Ve své podstatě je tahle kniha plná průměrných až pod průměrných povídek. Čestnou vyjímku tvoří kousky jako Chrám, Výpověď Randolpha Cartera, Fakta ohledně zesnulého… Nicméně je zde jasně patrný Lovecraftův vývoj a protože jsem četl některé jeho pozdější věci, vím, že to bude jen lepší. Esej Pana Škvoreckého o HPL je příjemnou tečkou. 100%

Lucc  | ***** 26.02.2013 16:54

V eseji na konci knihy píše Škvorecký o dvou způsobech čtení Lovecrafta. První funguje i u jiných autorů – správná kombinace prostředí a rozpoložení mysli. Je ovšem náročný na přípravu a čas a také mnohdy nemožný, protože mysli prostě jen těžko poručíte. Druhý je na první pohled jednoduchý, ale není rozhodně pro každého. Číst HPL jako „camp“. Zjednodušeně bych to popsal moderním souslovím „guilty pleasure“. Co to je přesně si zjistěte za domácí úkol. Kam tím ovšem mířím? Jako správný egocentrik k sobě, že ano. Já totiž Lovecrafta moc číst neumím. Na první způsob jsem líný nebo ho nemohu praktikovat (nemám čas) a druhý mi u HPL nesedí. V tomhle ranku mám jiné favority. Takže sice mohu ocenit dílčí klady jeho díla (přínos pro žánr, unikátní umělá mytologie, která mnohé z povídek spojuje do organicky svébytného světa, atmosféričnost mnohých prací, atd.), ale nemám valné potěšení z jejich čtení a iritují mne jeho nedostatky (nepovedené konce, archaický způsob psaní, odtažitý přístup k postavám, atd.). Proč tedy dávám plné hodnocení? Ze dvou důvodů. Jednak je v knize, kde jsou povídky řazeny chronologicky podle data vzniku, vidět jasný vzestupný trend kvality, což je příslibem pro další díly, a v neposlední řadě pro samotný fakt, že ucelené Lovecraftovo dílo vychází s takovou péčí a smyslem pro dokonalost. Za tento a mnohé další chválihodné vydavatelské počiny nakladatelství Media Plus (Albatros) zaokrouhlím hodnocení nahoru a přidávám palec mířící stejným směrem.

Methat  | *** 30.10.2015 00:07

That is not dead which can eternal lie, And with strange aeons even death may die.

Áno, kniha je vyrobená fantasticky, obálka je krásna, pevný obal, výstižné ilustrácie medzi poviedkami a konečne si človek môže prečítať chronologicky poviedky a diela slávneho spisovateľa hororu. Za to by si kniha zaslúžila absolútne hodnotenie, no ja chcem byť objektívny. Veľmi veľa poviedok ma z tejto prvej zbierky naozaj nebavilo. Autor ako inšpiráciu vo väčšine prípadov používal svoj sen, takže sa poviedky zdajú a aj čítajú ako mlhavé príbehy, ktoré po prebudení (prečítaní poviedky) zabudnete. Vypíšem poviedky, ktoré ma z tejto zbierky bavili: Za stěnou spánku, Starý poděs, Výpověď Randolpha Cartera (TOP), Strom, Z neznámého světa, Chrám a Obrázek v domě, takže ich nebolo málo. Skutočne dobre sa mi čítal posledný text od Josefa Škvoreckého, ktorý nám životopisne predstavil Lovecrafta. Našiel som tam veľa zaujímavostí o autorovi.

A pár slov na záver: „Lovecraft nebol veľký spisovateľ, ale vo svojom, vedome obmedzenom žánri sa snažil byť čo najlepší. Skutočnosť, že toľko rozdielnych ľudí ho milovalo, niečo vypovedá o človeku a jeho literatúre.“

louza  | ***1/2 14.01.2016 11:46

Splněný sen všech fanoušků. Mistrovy povídky srovnané chronologicky jedna vedle druhé a náležitě okomentované. Říká se však, že člověk by měl být opatrný na to co si přeje a tato sbírka to jednoznačně potvrzuje. Obsahuje sice porci dříve nepublikovaných prací. Jejich přečtení však čtenáři potvrdí, že k jejich nepublikování byl racionální důvod. Kromě klasik a mýtických kthulu záležitostí jsou tu i povětšinou krátké krajinomalebné črty, které kromě detailně popsaného prostředí nepřináší nic než nudu a dále možná ještě nudnější zkratkovité útvary natřískané dějovou mytologií éterických vzdálených světů, která čtenáře spíše zmate, než že by rozšířila jejich obzory. Sbírka samozřejmě obsahuje i Howardovy klasické čtivé vypravěčské texty, ale dávka běžně či vůbec nepublikovaných karaťasů jí bohužel v očích běžného čtenáře asi mírně stáhne. Na plný počet si tak přijdou jen zanícení literární archeologové. I tak je to ovšem pěkný a po formální stránce dobře vyvedený pokus.

Rezaria  | ***** 09.11.2016 20:42

Není snadné objektivně hodnotit knihu, kterou má člověk prostě rád, i když není dobrá. Většina povídek v knize je špatných, jejich motivy banální, je zde spousta rozsáhlých popisů, často jsou zbytečně dlouhé a mají předvidatelné konce. Některé jsou těžkým zklamáním (koukám na tebe, Dagone). I tak je tu pár vážně dobrých kusů, které ač nejsou závratně skvělé, zanechají hlubší dojem a vyvolají mrazení v zádech (Chrám, Výpověď Randolpha Cartera, Nyarlathotep). Plus je samozřejmě krásné zpracování, ilustrace a fakt, že souborné vydání jeho díla byl prakticky můj splněný sen. Jak jsem již řekla, mám tu knihu ráda, takže proto plný počet.



WebArchiv - archiv českého webu