kniha » Poslední kolonie
chce si přečíst 2 | má v knihovně 36
hodnotilo: 45
78%
Poslední kolonie

John Scalzi

Poslední kolonie

série: Koloniální války
díl v sérii: 3

Kategorie: sci-fi - space opera

originální název: The Last Colony
originál vyšel: 05/2007

vydání: Classic 2011

odkazy: 1x [recenze]


Komentáře:
GeRony  | **** 18.08.2011 11:30

Scalzi si udrziava kvalitu. Kazdy diel tejto serie je rovnako kvalitny (mozno ten prvy svojim presahom trosku vycnieva) a vzdy zaroven iny. Autor nevykrada sam seba, aj ked sa niektore prvky opakuju. V tejto knihe ide o prezitie ludskej rasy a o politiku vo vesmirnom meradle. Scalzi je zrucny v odkryvani pravdy(?), hrdinovia su sympaticky a zaporaci nejednoznacni(teda, ci su vobec zaporny). Len jedna vec podla mna vysumela trosku do prazdna a to je inteligentna rasa na planete, kde hlavni hrdinovia zalozia koloniu.

gokudo  | *** 18.02.2013 17:10

Po velmi dobre knize Brigady duchu, nasmeroval Scalzi sve svetelne roky k nasemu staremu znamemu Perrymu z VS-muze, jeho velke lasce Saganove a jejich nyni adoptivni dceri Zoe. Nase rodina musi celit hrozbe mimozemskeho Shromazdeni a zelenych mosku KOSu na nove zalozene kolonialni planete. Resultat je trochu ujeta americka bramboracka. Davam ale 57 %, protoze se to docela dobre cte. Do dalsiho pokracovani “Pribeh Zoe” se uz ale nebudu nutit.

Madam Brbla  | ***1/2 06.03.2018 12:13

Na téma kolonizace cizích planet jsem v posledních letech četla několik knih a většinou jsem si dané téma dobře užívala. Těžištěm Scalziho příběhu však není průzkum neznámého prostředí, agresivní fauna či flóra a další problémy spojené se snahou podmanit si nové prostředí. Tohle všechno sice v knížce najdeme, jde však o pouhou kulisu pro mezirasový konflikt a intriky v intrikách Koloniální unie. Což je docela škoda, protože ta dobrodružná složka s různými vnitřními spory šlapala bez problémů (stručnosti navzdory), zatímco širší vesmírné uspořádání, konflikty a politika mi zatím přišly dost zjednodušené a nevěrohodné.
Vedlejším postavám by prospěly propracovanější charaktery, nicméně starý známý John Perry z „Války starého muže“ je stále sympaťák s mile sarkastickým nadhledem, dialogy mají šťávu, celé se to čte hladce. Čtivosti ovšem podtrhává nohy určitá zkratkovitost a plytkost. Autor se pokouší o přidanou hodnotu, o zdůrazňování lidskosti (bez ohledu na to, kde a kdy se dotyčný narodil, jakou barvu má jeho kůže, kolik má očí, končetin atd.), ale jaksi to klouže po povrchu a působí popcornově.
Dilema ohledně hodnocení rozsekly až závěrečné strany, kdy se snesl bůh ze stroje. Ani neměl tu slušnost připlachtit nenápadně, přistál s kvílením bánší, ohlašujícím konec nadějí na vyšší procenta.
Bavila jsem se, do vesmíru „Koloniálních válek“ jsem určitě nezavítala naposled – vrátím se, až zase budu mít chuť na jednoduché, svižné scifko s mírným myšlenkovým přesahem. 71%



WebArchiv - archiv českého webu