kniha » Čest královny
v Top10 5 | chce si přečíst 2 | chce mít v knihovně 3 | má v knihovně 79
hodnotilo: 124
91%
Koupit knihu:
Minotaur
Čest královny Více vydání = více obálek.

David Weber

Čest královny

série: Honor Harringtonová
díl v sérii: 2
kniha patří do světa: Svět Honor Harringtonové

Kategorie: sci-fi - military

originální název: The Honor Of The Queen
originál vyšel: 06/1993

vydání: Polaris (web) 2000; Polaris (web) 2014

odkazy: 1x [recenze]


Komentáře:
Judson  | ***** 01.04.2006 14:21

Výborná military sci-fi. Řekl bych, že mnohem lepší než první díl. Honor velí tentokrát již pořádnému křižníku a její úkol je nelehký. Oproti předchozímu dílu (i následujícímu), je tento, mnohem drsnější a emociálnější. Spousta obětí a zbytečného krveprolití, boj proti předsudům vůči ženám, Honořino ošklivé zranění, to vše dokáže vtáhnout do děje tak, že v některých úsecích jsem se bál pokračovat ve čtení, nahlas jsem nadával nebo naopak křičel radostí nad vítěstvími. Moc pěkný je vztah Hohor a jejího šestinohého, empatického stromového kocoura, který ji v tomto díle zachrání život. Prostě Honor to nakonec, i přes trnitou cestu k vítěstvé a velkých obětech na posádce, nepříteli pořádně nandá !

Speedemon  | **** 28.06.2010 13:21

Největší výhodou druhého dílu pro mě bylo, že jsem se již nemusel seznamovat s hlavní hrdinkou. Měl jsem ji rád od začátku až do konce. O to zajímavější bylo sledovat její myšlení, chyby a nehody, co se během knihy staly. A nejen jí. Místy už jsem si opravdu nebyl jistý vůbec ničím a zemřít mohl úplně kdokoliv. Ani Honor z toho nevyjde bez škrábance. Příběh je taky zajímavý. Po úspěchu u stanice Bazilišek dostane Honor novou loď a po nějaké době i nový úkol. Letí s několika loděmi do systému, kde vládnou zarytí křesťané a snaží se zde diplomaticky domluvit o předsunuté základně. Problém je, že v této kultuře netolerují ženy na vysokých postech (ani na těch nízkých). Kniha má stejně jako minulý díl postupné gradování děje. Na začátku se rozhlížíme v novém prostředí a na konci se již řítíme na zádech flotily do bitvy. Takže do dalšího dílu čekám jak se Honor vypořádá se svým zraněním a jak bude pokračovat válka s Havenem.

Ruffy  | **** 20.09.2011 12:34

O ždibec lepší než první díl. V podstatě co se mi líbilo na prvním dílu je dobré a o trošku lepší i zde, a co se mi úplně nepozdávalo (moc dlouhé bitvy) je zde taky – stejně jak u prvního dílu i zde mohl být konec zkrácen. Je zde méně komplikované politiky, což je další plus. Mám trochu obavu, aby série nespala do schématu „Haven vymyslí nějaký plán, Honor jim ho překazí.“ Ale na to je snad David Weber dost zručný spisovatel.

Nelson  | ***** 20.09.2011 16:32

Pro mě jednoznačně nejlepší díl celé série. Honor se dostává jako velitel doprovodu mantichorské delegace na planetu Grayson, kterou osídlili náboženští fanatici. Jejich ženy nemají v podstatě žádná práva a příchod Honor resp. ženy v důstojnické uniformě s velitelskou pravomocí vyvolá značné napětí. Mantichora potřebuje spojence do budoucí války s Havenem a Grayson zase spojence proti svým souvěrcům ze sousední planety Masada, kteří by ve jménu Boha byli schopni celý Grayson vyhladit. Nakonec se Honor stane shodou okolností jedinou nadějí Graysonu a posléze i jejich hrdinkou. Mimo opět skvělých bojových akcí je další nosnou linií náboženský fanatismus a z toho vyplývající vztah k ženám (asi věčné téma).

pdbMole  | ***** 16.03.2012 16:38

Serie druhým dílem pořádně nabírá na obrátkách. Vše je větší, výraznější nebo alespoň emocinálnější. Na konci už to vypadalo, že Honor pogratuluje i Karel Gott.

Hadati1  | ***** 02.05.2012 14:52

Druhý díl je ještě lepší než první. Honor získá nejen vyšší hodnost, ale také lepší loď. S tou pak letí k planetě Grayson, k potenciálnímu spojenci proti Havenu. Weber zde opět dokazuje, že má svůj svět dokonale promyšlený. Nejenom, že se zde odehraje dalších několik vesmírných bitev, ale také zde předvede společenství lidí, kteří se díky své víře a krutých životních podmínek chovají k ženám, ne špatně, ale spíše pouze jako k osobám, co se mají starat o děti a být v bezpečí svých domovů. O to je pro ni těžší se vyrovnávat s tím, že k ní jako k důstojnici nemají žádnou úctu, stejně jako k ostatním ženám posádky. Vůdce Graysonu si však uvědomuje, že bez pomoci Mantichory se stanou otroky Havenu a snaží se bojovat proti graysonským zvyklostem. V tom mu velkou měrou pomůže samotná Honor.

LuciusWlk  | **** 07.01.2015 07:19

Čest královny je o chloupek lepší než Stanice Bazilišek. Ze začátku jsem se trochu obával, že autor pojede ve stejných kolejích, co se příběhové linie týče, ale nakonec jsem byl mile překvapen, jak si Weber s příběhem pohrál. Závěr byl opravdu vynikající a „neuvěřitelný.“ Jinak řečeno, kroutil jsem hlavou stejně, jako hlavní postavy příběhu. Ten je místy zdlouhavý, ale naopak jde o pasáže, pro ortodoxní scifisty zásadní, které příběh dokreslují.

Polinius  | ***1/2 02.09.2021 08:43

Kniha je jistě nadprůměrná nejen svojí snahou o realismus a není to pouhá pif paf space opera. Některé pasáže byly až moc zdlouhavé a nejsem prostě moc příznivce military literatury. Kniha mě celkově překvapila svojí propracovaností a to že je hlavní ženská hrdinka žena má v rámci knihy smysl a je skutečně ženou. V závěru knihy kdy byly veškeré karty už skoro rozdané a dohrávalo se jen rozhřešení se mi už nechtělo moc číst a dočetl jsem to na sílu.

Jako velké plus bych určitě uvedl „stromové Kočky“ a každá kniha které je i o kočkách nemůže být špatná, ale v rámci zachování soudnosti musí udělit cca 7 z 10. Budu někde knihu chtít číst znovu? NE Měl jsem chuť okamžitě začít číst další díl? NE

Pokud by byl Weber třetí autor do party na psaní serie Algor a nebo dvojice autorů Algoru začala psát s Weberem, tak by to oběma sériím velice pomohlo, protože kde jedna série zaostává druhá série exceluje a naopak.



WebArchiv - archiv českého webu