kniha » Soumrak Camelotu
má v knihovně 50
hodnotilo: 55
68%
Soumrak Camelotu

Karolina Francová

Soumrak Camelotu

série: Agent JFK
díl v sérii: 25

Kategorie: fantasy - sci-fi

vydání: Triton (web), EF 2011

odkazy: 6x [recenze]


Komentáře:
Sirius  | *** 28.02.2011 14:37

Musím být upřímný, ale Věk mloků se mi líbil víc. Což ovšem nemění nic na faktu, že Karolina Francová uchopila legendu o Artušovi po svém, lehce si s ní pohrála (což asi zatvrzelí milovníci mýtu budou bojkotovat) a zasadila Kovářovu mysy poprvé za jeho existenci do nefalšovaných kulis. Akorát v něm tentokrát hraje agent třetí housle a vyprávění nechala na bedrech dvou dam, což mi zase tolik nevadilo, ačkoliv si myslím, že mužští čtenáři budou naštvaní. Nicméně já jsem v rámci možností spokojený a tohle dobrodružství jsem si užil. PS: obálka je bezvadná :)

Majkl  | **** 05.03.2011 19:12

Čitatelia zvyknutí na akciu asi budú rozčarovaní, ale ja som naopak takmer nadšený. Pritom od tohoto dielu som veľa neočakával – legenda o Artušovi, do toho sa pripletie JFK, stredoveká akcia, JFK odchádza ako víťaz a vo výsledku tu máme tradičný diel, ktorý neprekvapí ani nesklame, zabalený do fádnej, nudnej a neakčnej obálky. Mýlil som sa. Karolína Francová ako ženská autorka je výrazne iná – nestvorila typický akčný diel, ale kvalitnú historickú drámu, ktorá schopne využíva legendu o Artušovi. Ak JFK25 chytíte do ruky naladení na akčnú oddychovku, rýchlo prelaďte, ináč budete sklamaní. Prvé kapitoly knihy sú totiž takmer bez akcie a slúžia na vykreslenie charakterov (čo kapitola, to iná postava). Francová nedostatok akcie vyvážila tým, čo väčšinou v dieloch JFK chýba – psychológiou postáv, ktoré nie sú len narýchlo načrtnutými nositeľmi jednej charakterovej vlastnosti, práve naopak, sú živé, uveriteľné, rozhodné aj váhajúce, zmietané udalosťami a chytia vás za srdce. JFK je v tejto knihe stranou, nie je hlavným aktérom a na udalosti nevplýva veľmi zásadne. V popredí je postava kráľa Artuša, ktorý s vypätím síl drží svoju temnú stránku na uzde a jeho manželka Guinevra, ktorá postupne zisťuje, v akom nešťastnom zväzku žije. Zlo tu zastupuje starý známy a zas o niečo živší X-Hawk s nečiernobielou Nikitou Bernstein (opäť ja-rozprávanie, zvyšok knihy je v tretej osobe). Udalosti sa postupne dávajú do pohybu, naznačujú, že finálny stret X-Hawka s agentúrou je blízko (osobne tipujem diel 26 alebo 27) a koniec… ten sa za typický označiť nedá. Názor na obálku som nakoniec prehodnotil – pokladám ju za vydarenú až atmosférickú. Som v pokušení udeliť 90%, jediné, čo mi v tom bráni, je mierna rozvláčnosť a občasná neprehľadnosť v záverečných kapitolách. Tento diel si s radosťou prečítam aj druhýkrát.

aqu1la  | ***1/2 21.11.2011 22:02

Čo sa týka akcie a vplyvu JFK, jednou vetou to zhrniem asi takto: JFK príde, jedenkrát krátko zabojuje, urobí si malý výlet z hradu, kde stretne starú známu, vráti sa, pošpásuje a zo sveta odíde :) No nič moc.

Samotný dej bol pre mňa plytkejší (asi aj kvôli povolenému počtu strán), ale záverečné myšlienky, ktoré podali Camelot ako symbol, k tomu posuv postáv z pohľadu celej série, naznačenia ďalších silných hráčov ako Merlina a budúcej Nimuet, pochybného zisku X-Hawka a jeho plánovaného úderu, kniha u mňa bodovala a sériu pekne posunula.

Celkovo si ale myslím, že JFK sérii pristane viac scifi, alternatívne, či až postkatastrofické prostredie, ako takáto fantasy..

Schramm  | *** 11.05.2012 17:29

Tenhle díl JFK ve mě vzbuzoval trochu nedůvěru, ale přitom mě strašně lákal. Artušovskou legendu mám totiž hodně rád. Nakonec pro mě byla kniha příjemným překvapením. Ten, kdo očekává akční příběh bude sice asi zklamán, mě ovšem to, jak Karolina Fracová uchopila svůj námět bavilo. Kdo ocení atmosféru vyprávění, nemůže být zklamán. Tři hvězdičky nejsou moc přesné, v procentech bych se v hodnocení pohyboval kolem 70–75%.

nelde  | *** 22.06.2012 18:36

Je sice pravda, že JFK hraje v této knize druhé housle, což by tolik nevadilo, jakože se na závěrečném rozuzlení vůbec nepodílí. Vlastně není jisté, jestli nějak výrazně danou realitu ovlivnil. A to je škoda, rytíř z boje neutíká.

Samnuel  | **** 29.09.2016 23:01

JFK a Artušovská legenda vyprávěná v jiném světle. Až mě to donutilo podívat se do Artušovské legendy a jejích reálií. Je to pěkně napsané a příběh má spád (JFK to jen trochu brzy zabalil).

tiradentes  | ** 16.08.2017 14:26

Ani nie tak slabé, ako skôr nezáživné čítanie, ale to je skôr dané tým, že Camelot celkovo moc nemusím. V podstate ma bavila iba tá časť, kde chcípol Lancelot. Věk mloků je u mňa jednoznačne lepším autorkiným počinom.



WebArchiv - archiv českého webu