kniha » Člověk na konci
v Top10 1 | chce si přečíst 3 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 33
hodnotilo: 28
66%
Člověk na konci Více vydání = více obálek.

Michael Crichton

Člověk na konci

Kniha vyšla i pod názvem:
Človek terminál
(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

Kategorie: sci-fi

originální název: The Terminal Man
originál vyšel: 1972

vydání: Odeon 1977; Ikar (SK) (web) 1997; Baronet (web) 2004


Komentáře:
Duirin  | ***1/2 15.06.2006 11:25

Příběh tak trochu z nemocničního prostředí, kde počítačový expert Harry Benson trpí tzv. psychomotorickou epilepsií a zároveň utkvělou představou, že počítače/stroje chtějí ovládnout svět. Při záchvatu je Harry nebezpečný svému okolí, protože neovládá své chování. Proto je mu udělána svého druhu první operace, kdy je mu implantován počítač zabraňující jeho záchvatům. Ovšem vše není tak, jak by mělo být.

Děj je prokládán popisem operace (což nemusím, ale dalo se to přežít), psychiatrickými a filozofickými úvahami. Crichton se prostě nezapře – vystudoval lékařství. Na Kmen Andromeda to nemá, ale je to dobré a hlavně čtivé, pouze mě zarážela neschopnost policajtů :)

Phoenix  | *** 07.01.2011 14:37

U tohoto románu jsem se těšila, jak se Michael Crichton bude zabývat problémem člověk vs. počítač. Zabýval se, ale spíš okrajově, protože nejvíce prostou věnoval průběhu operace a následným problémům s pacientem. Děj není nezajímavý, ale hodně mi na něm vadila jeho předvídatelnost. Už po přečtení obsahu jsem doufala, že se to nebude odvíjet tak, jak si myslím. Bohužel ano a i konec nedopadl nijak překvapivě. Zajímavé oddechové počtení, ale nic převratného se z toho nevyklubalo.



WebArchiv - archiv českého webu