kniha » Píseň kostí
chce si přečíst 5 | má v knihovně 24
hodnotilo: 9
74%
Koupit knihu:
Minotaur
Píseň kostí

John Meaney

Píseň kostí

série: Donal Riordan
díl v sérii: 1

Kategorie: fantasy - dark - urban fantasy - detektivní

originální název: Bone Song
originál vyšel: 02/2007

vydání: Fantom Print (web) 2011

odkazy: 1x [ukázka], 3x [recenze], 1x [info]


Komentáře:
Vlask  | *** 06.03.2011 23:31

Nejdřív to vypadá jako nejnoirovatější noir široko daleko navíc v originálním světě, který by udělal radost každému gotikovi. Pak tam ovšem čert nastrčí ženskou s nižší tělesnou teplotou, než je běžné a veškerá temná atmosféra se ztrácí. Místo toho se objeví klasická policajtská zápletka jako z podprůměrného amerického seriálu. A pak to ještě autor dorazí značně zhuštěným dějem, přeskakujícím neustále od jednoho poldy k druhému a spoustou postav nemajících jiný význam, než matení nebohého čtenáře (kdo že to vlastně s kým mluví). Zvrat na konci je sice trochu nadstandartní, ale celkově to knihu nezachrání.

Potan  | **** 30.05.2011 00:19

Meaney dokázal vytvořit úžasný a originální svět. Tak vzdálený realitě, přesto neskutečně uvěřitelný, že vás absolutně pohltí a vtáhne do sebe. Již v polovině knihy vám bude připadat přirozený, ať se na scéně děje cokoliv. Nepřekvapí vás ani to, když se po městě prohánějí duchové a zombie. Vše je logicky vysvětleno, že Meanemu uvěříte a budete hltat každou novou reálii, kterou vám předhodí. Na úžasném pozadí se odehrává pouze průměrný příběh, bez velkého množství zvratů, který rychle odsýpá směrem k nepříliš velkolepému finále. Zavěr však tak nějak vyšumí do ztracena, bez toho aby ve čtenáři vzbudil nějaké větší emoce. Což je obrovská škoda, neboť potenciál tu byl obrovský.

FerryH  | ****1/2 10.09.2011 11:14

Prekvapive dobra Urban Fantasy! Skvostny, prevelice temny svet, kde misto bezne technologie, jak ji zname, se pouziva jakasi zvlastni smeska magie (te nejtemnejsi necro…) a technologie … dokonce i sama energie je neco co by nejspis melo mit nazev necronergie, i kdyz autor tehle vyraz v pribehu nikde nepouzil. Nejlepsi na tom ovsem je, ze svet je popsan tak sikovne, ze to autorovi uplne verime, za tohle bych normalne dal plny pocet hvezdicek, to se u Fantasy nestava scifistovi casto! Avsak autor neni moc vypsany detektivkar a tak deteknivni zapeletka preci jen mistama pokulhava… i tak bez jedne hvezdicky plny pocet… a to opravdu nedavam u relativne nove, autorsky jeste nevypsane fantasy moc casto…

Jinak i kdyz sem kritizoval misty „vachrlatou“ detektivni zapletku, ctenar se nema ceho obavat. Dej je pekne akcni a nic moc tu netrci a jen narocny ctenar-zrout detektivkar by asi mel nasadit jemny filtr tolerance: preci jen tohle neni nativni detektivka, ale Dark Urban Fantasy…

Jeste drobne upozorneni, ktere prijde ctenari vhod: pribeh je zcela samostatny a ukonceny… takze se neni ceho obavat, i kdyz jde asi o vetsi planovanou serii… smele muzete zacit uz ted! Zadny usekly konec a nechutna hlaska: „pokracovani priste…“ vas neceka… :o)



WebArchiv - archiv českého webu