kniha » Luminous
chce si přečíst 6 | chce mít v knihovně 3 | má v knihovně 28
hodnotilo: 25
83%
Koupit knihu:
Fantasya.cz
Luminous

Greg Egan

Luminous

Kategorie: sci-fi - povídková sbírka - hard sci-fi

originál vyšel: 09/1998

vydání: Talpress (web) 2011

odkazy: 4x [recenze]


Komentáře:
lamahe  | ****1/2 17.06.2011 13:21

S plným vedomím som dal tejto knihe vo výsledku lepšie hodnotenie, ako je priemer mojich hodnotení jej desiatich poviedok (90 vs 83). Dôvod je pomerne jednoduchý – napriek tomu, že literárna kvalita jednotlivých kúskov pomerne kolíše, celá zbierka je skvelým súborom autorovej neuveriteľnej invencie a zároveň prísľubom, že vždy budú prichádzať nápady, ktoré u čitateľov fantastiky prebudia ten nádherný pocit údivu (anglicky toľko citovaný „sense of wonder“). Pritom rozsah tém, ktoré Egan v tejto zbierke rozoberá je obdivuhodný – bioinžinierstvo, digitalizácia vedomia (a následne aj spoločnosti), nanotechnológie, matematika, či kvantová fyzika. Pomerne často a zároveň zručne používa postupy detektívky. Väčšina z poviedok sa odohráva v relatívne blízkej budúcnosti (či teoretickej súčasnosti), až na poslednú – tam je vyobrazená spoločnosť poriadne ďaleko od dnešnej. Jediná vec, ktorá ma v súvislosti s týmto autorom mrzí je, že náš čitateľ nedostáva viac možností sa s ním stretnúť. Táto zbierka vyšla v origináli v r.1998 (odvtedy mu vyšli už ďalšie tri) a najaktuálnejší román čo u nás vyšiel, Diaspora, je z roku 1997 (odtvedy mu už vyšli ďalšie štyri). Malou náplasťou v tomto zmysle je jeho poviedka Glory z r.2007, ktorá u nás vyšla v antológii NSO. S ohľadom na to, akým prelomovým témam sa Egan venuje, by som veľmi rád poznal jeho aktuálnejšie nápady.

idle  | **** 03.12.2012 11:30

Jak už jsem ventilovala v některých komentářích k jednotlivým povídkám, dílo Grega Egana ve mně vyvolává dost rozporuplné pocity. Na jednu stranu nelze upřít, že přichází se zajímavými nápady, dokáže rozmyslet jejich důsledky a předvést nám jejich uplatnění v reálném životě.

Na druhou stranu mi ne vždycky vyhovuje způsob, jakým potom výsledek své práce předkládá – postavy, ač nositelé příběhu, jsou často podřízené hlavní myšlence a opuštěny ve chvíli, kdy je myšlenka sdělena, i když jejich vlastní příběh zůstává neukončený a „bez řádné pointy“. Naštěstí se to neděje pokaždé, ale v dost velkém počtu povídek na to, abych si toho všimla a ovlivnilo to můj celkový názor. 75 %



WebArchiv - archiv českého webu