kniha » Čtvrtá říše
v Top10 1 | má v knihovně 14
hodnotilo: 13
72%
Čtvrtá říše

Václav Semerád

Čtvrtá říše

Kategorie: sci-fi - alternativní historie

vydání: Autobus 2002


Komentáře:
avatar2  | **** 17.09.2006 16:51

Velmi dobrá kniha pro toho, kdo ještě moc nezná Semerádovu tvorbu, nebo pro toho, komu tento styl vyhovuje. U Semeráda je totiž problém se šablonovitostí postav – hlavní hrdina je vždy 100% kladný český pacifista, který se díky svým schopnostem stane vůdcem té „správné strany“ a je jen z čiré nouze nucen bojovat s hordami mimozemšťanů/fa­šistů/jiných zlých bytostí. Ale ke knize – velmi chytlavě zpracované téma alternativní historie a cestování časoprostorem. Hlavní hrdina se dostane do světa, kam utekli na konci 2. sv. války nacističtí pohlaváři a kde kují pikle jak ovládnout naši Zemi. Přitom ještě mají dost starostí s bojem s půvoními obyvateli planety, na které se usídlili. Jak je u Semeráda zvykem – lumpům je třeba dát na frak. Kniha je dobře napsaná, při čtení se člověk nenudí. Mně osobně dost sedělo „fašounské“ téma, se kterým se člověk jinak setkává spíš s serióznějších žánrech.

trudoš  | * 01.01.2016 03:04

Když mi bylo deset, četl jsem Neználka a moc se mi líbil. Když mi bylo patnáct, četl jsem pana Broučka a docela si ho užil. Když mi bylo osmnáct, četl jsem trilogii o kapitánu Nemovi a dost jsem se u ní nasmál. Když mi bylo jednadvacet let, četl jsem Čtvrtou říši a usnul u ní.
To, že jsem zmínil předešlé tituly, má svůj účel. Václav Semerád vytvořil příběh, ve kterém díky konfrontaci s novou civilizací mohl rozebrat smysl té naší. A to přesně v duchu próz Svatopluka Čecha, s imaginací Nikolaje Nosova a dobrodružným patosem J. M. Trosky. Hlavní hrdina poznává jak novodobou nacistickou říši, tak mimozemskou kulturu, a vždy najde někoho, s kým si může trochu pofilozofovat na různá společenská témata, často i opakovaně.
Děj knihy bylo to jediné, co mě alespoň trochu drželo vzhůru. Sice nebyl moc zajímavý, ale alespoň zamotaný a humorný. Byť tím způsobem, kterým nahlížíme na psa honícím se za vlastním ocasem, ale furt lepší než drátem do oka.



WebArchiv - archiv českého webu