kniha » Příběhy vašeho života
v Top10 3 | chce si přečíst 12 | chce mít v knihovně 4 | má v knihovně 39
hodnotilo: 53
88%
Příběhy vašeho života Více vydání = více obálek.

Ted Chiang

Příběhy vašeho života

Kniha vyšla i pod názvem:
Príbehy vášho života
(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

Kategorie: fantasy - sci-fi - povídková sbírka

originální název: Stories of Your Life and Others
originál vyšel: 07/2002

vydání: Plus (Albatros Media) (web) 2011; Premedia (web) 2017; Premedia (web) 2017; Host (web) 2021

odkazy: 5x [recenze], 1x [rozhovor]


Komentáře:
Dilvermoon  | **** 21.03.2011 19:00

Ted Chiang nadprodukcí rozhodně netrpí. Publikuje od roku 1990 a od té doby vydal pouhých 13 kratších nebo delších textů. Z tohoto počtu známe v češtině 10. Co ztrácí na kvantitě, to bohatě dohání kvalitou, i když, podle mého názoru, si k němu ne každý najde svou cestu. V této sbírce je 8 povídek, z nich 6 již česky vyšlo, to však není důvodem, proč je nemít pěkně pohromadě, stejně jako v případě Bacigalupiho. Je ale škoda, že vydavatel tentokrát odolal pokušení vybavit sbírku zajímavými ilustracemi jako v případě zmíněného Čerpadla 6. Bylo – li by tomu tak, potom bych vydavatele velebil. Takto ho „pouze“ chválím. Jinak ale jasné maximální hodnocení, protože ve sbírce najdeme jednu perlu vedle druhé.

pull  | ***** 30.03.2011 01:22

Po přečtení Čerpadla 6 jsem si říkal, že by někdo mohl souhrnně vydat také Chianga, který mi unikal stejně dlouho jako Bacigalupi. Občas mám prostě kliku :)

Od příběhů vašeho života jsem si sliboval hodně a moje očekávání bylo naplněno prakticky bezezbytku. Chiang balí hutný obsah do velmi čtivé a krásné formy. Má skvělé nápady, které dokáže originálně zpracovat, smysl pro „vypointování“ a schopnost dostat se čtenáři pod kůži (nebo spíš do závitů). Kvalitou se vysmívá kvantitě.

PS: V komentáři k Čerpadlu 6 jsem tvrdil, že Bacigalupiho lze podávat jen v malých dávkách. Pro Chianga platí to samé doporučení psané kapitálkami.

idle  | ***** 05.06.2011 10:04

Ačkoli to obvykle i u povídkových sbírek dělám, Příběhy vašeho života jsem nečetla popořádku od desek k deskám. Vlastně jsem měla většinu povídek přečtenou ještě předtím, než se mi kniha dostala do ruky, i když jsem se k nim teď ráda vrátila, abych si je připomněla.

Pořadí čtení koneckonců není důležité, každá z nich je takový střípek z jiného světa, něčím odlišného od toho našeho. Neočekávám, že bychom se někdy do některého z nich vrátili, protože právě představení a pochopení světa prostřednictvím jednoho či dvou z jeho obyvatel je to, čím jsou Příběhy nejzajímavější.

A protože zajímavý a originální je jeden každý z nich, nezbývá mi, než celou sbírku ohodnotit plným počtem.

Gaarq  | ***** 12.11.2011 10:18

ted chiang je spisovatelský fenomén, který potvrzuje mou oblíbenou tezi o povídce jako královském literárním útvaru.

co povídka, to perla. a co je na tom to legrační, tohle není nějaká top10 chiang'ových děl, to jsou všechny jeho povídky (asi až na tři další). věční bohové, ukažte mi jiného takového současného spisovatele fantastiky! hlavní devíza chiang'ova psaní je jistý reportérský styl vyprávění, nadhled, ale lidský. dále schopnost vytřískat z námětu úplně vše, i to, co ani sám námět netuší ;) a výběr námětů, které cílí vždy nějaké závažné téma. a úsporné zpracování na ploše povídky, které nic nechybí a nic nepřebývá. s tím jsou bohům žel spojeny nároky, které autor klade na čtenáře. a to nejen v otázce vzdělání a znalostí, ale hlavně schopností si je spojovat na místech, kde by to jeden úplně nečekal. to mu určitě mnoho popularity nepřinese.

chiang spolu s bacigalupi'm jsou současní dědicové toho nejlepšího z tradice žánrové fantastické povídky po bradbury'm nebo sheckley'im. je třeba říct ještě něco víc?

louza  | **** 28.11.2011 17:02

Podobně jako Bacigalupiho sbírka je i ta Chiangova takřka ucelené vydání jeho dosavadní práce. Pocity z ní mám však úplně opačné. Zatímco Bacigalupi mě až na jednu (úvodní) povídku totálně oddělal. Chiang až na jedinou práci zklamal na plné čáře. Nemám moc rád Egana pro jeho hardcore pojetí sci-fi. Mám naopak moc rád Bacigalupiho, který přes veškeré fantastično píše o věcech, které jsou za určitých okolností naprosto reálné. Chiang stojí někde mezi nimi. Z jeho prací je znát někdy až násilná intelektualizace a ač se některá témata tváří věděcky, jsou to v podstatě blbosti na hony vzdálené realitě (například oproti Kosmatkovi). Což by nemuselo tolik vadit v případě hlubších point a čtivého podání, ale ani tady Chiang výrazně neexceluje. Proto snížené hodnocení pro autora, jehož u nás zatím nevydaná povídka „Whats expected of us“ na mě dopadla silou Čerpadla 6, a jehož „Příběh tvého života“ pokládám za vůbec nejlepší krátkou práci, kterou jsem kdy četl.

Edit : Druhý pokus o čtení dopadl podstatně lépe. Kniha si přece jen sedla a i když stále nemůžu na některé kusy přísahat, musím uznat, že autor občas emituje zajímavé myšlenky, které jsou tím zajímavější, čím víc se blíží k realitě.

Majkl  | ***1/2 14.12.2012 13:27

Chiang a Bacigalupi, dve hviezdne mená, ktorých poviedkové zbierky boli vydané minulý rok, vzbudili veľký rozruch a u mňa aj nemalé očakávania. Momentálne čítam Bacigalupiho, ktorý na mňa pôsobí výnimočnejšie ako Chaing. Zásadnym mínusom Chiangovej zbierky bola absencia citu. Poviedky sú dielom intelektuála s patričnými vedomosťami, aby to, o čom písal, pôsobilo vierohodne, aj témy príbehov sú na scifistu viac či menej zaujímavé. A ak Chiang píše o biblickej tematike, tak ani vtedy nezlyháva, ale prináša skôr vlastný pohľad na vec (narážam na pointy Veže a Pekla). To je v poriadku, intelektuálne cítenie bude uspokojené, ale tí, čo hľadajú u poviedok aj trochu emócií, budú sklamaní. Chiangove príbehy mi po tejto stránke pripadali chladné, často aj slabšie vypointované, a ak si k tomu prirátame, že nie vždy ma autor plne zaujal, máme tu takých 70%, čo je myslím akurát.

Romison  | **** 27.11.2013 18:10

Neco uz jsem cetl drive. Neco jsem uz stihl zapomenout. Zajimave napady a zpracovani. Nektere povidky me chytly, dalsi me nechaly chladnym. Bacigalupi me dokazal vtahnout vic. Ale ty co me chytli to v tyhle sbirce vynahradi

Skabandari  | ***1/2 02.10.2017 09:22

Hned první povídka mi přišla jen jako pohádka pro děti, ale říkal sem si, že jestli to odložím, bude to až mě zklame i ta druhá. Ovšem ta byla jednou z nejlepších co sem kdy čet a pro mě je to i nejlepší povídka celé sbírky(pochopit). Určitě to stojí za přečteni, ne vše vás nadchne ale většinou jde o nadprůměr.

MartinJ  | ***** 25.05.2021 20:56

Co povídka to skvost. Výborná sbírka, kde každé slovo je na svém místě, každá myšlenka je perfektně promyšlena, takže celek prostě šlape jako hodinky. Většina povídek je vlastně takovou literární laboratoří, kde se zkoumá „co by, kdyby“. Jako třeba: co kdyby lidé mohli rozvíjet své duševní schopnosti až k netušeným výšinám? Co kdyby se lidé snažili vytvořit lepší svět, bez diskriminace? Co kdyby boží přítomnost byla hmatatelná a viditelná? Co kdyby mimozemšťané měli tak odlišné vnímámí světa, že by jejich pochopení lidi úplně změnilo? Atd. atd. Prostě jedním slovem: geniální!



WebArchiv - archiv českého webu