kniha » Vykoupení Kryštofa Kolumba
chce si přečíst 2 | má v knihovně 40
hodnotilo: 40
77%
Koupit knihu:
Fantasya.cz
Minotaur
Vykoupení Kryštofa Kolumba Více vydání = více obálek.

Orson Scott Card

Vykoupení Kryštofa Kolumba

Kategorie: sci-fi - alternativní historie - cestování časem

originální název: Pastwatch: The Redemption of Christopher Columbus
originál vyšel: 1996

vydání: Laser-books (web) 2011; Laser (Euromedia Group) 2022

odkazy: 8x [recenze]


Komentáře:
avatar2  | **1/2 23.04.2011 11:51

Trochu zklamání, mám neodbytný pocit že z tématu se dalo a mělo vytěžit mnohem víc. Celkově bych za zajímavou označil zhruba polovinu knihy. Jednak poslední třetinu, kdy sledujeme realizaci dlouho připravovaného plánu, a v prvních dvou třetinách také malou část mapující Kolumbovo mládí. Zbytek je prostě nezajímavý – dlouhé úvahy o dobru, zlu a odpovědnosti, které mi velmi připomínaly Xenocidu. Bohužel je to asi styl který nyní pana Carda baví, mne však moc ne. Celkově průměr.

Elwis  | ****1/2 04.05.2011 15:38

Zajímavý příběh, nezbývá než čekat na novou – lepší – minulost :-) Vysvětlení cesty do minulosti není moc originální a hluboké, nevěřím, že matematika může zvítězit nad realitou –maximálně se jí asymptoticky přibližovat. Ale mistrovské dílo to je.

Duirin  | **** 21.10.2011 00:24

Ke knize jsem přistupoval trochu s obavami, ale téma cestování časem mám rád a navíc jsem věřil, že mě Card nezklame. Nezklamal, i když to cestování časem zas tak zajímavé nebylo – řekl bych, že o něm tato kniha příliš není. Zajímavě a čtivě vykreslený příběh mě zaujal natolik, že si teď nejsem úplně jist, co byla historie a co fikce (přeháním).
Pár drobností bych knize vytkl a to především celkem přímočarý závěr a občas i idylický průběh děje. Také mě trochu zarazily poněkud rychlé zvraty v budoucnosti, kdy je nejprve Země popisována jako celkem idylická planeta, kde nikdo netrpí, ale po pár letech se ukazuje, že tomu tak úplně není – ale nějaký důvod k cestě do minulosti být asi musí :) Také mě trochu iritovala Tagiri a její dcera Diko, respektive jejich „úžasnost“ a geniálnost, ale to nemá žádný valný vliv na příběh, který je zde tím nejzajímavějším.

Dilvermoon  | ***1/2 15.12.2011 07:31

Tak co s tímto románem? Na jedné straně tu máme životní dráhu Kryštofa Kolumba, od dětství, přes historicky doložené osudy, až po alternativní část života. Výborně zpracované, autor evidentně vše dobře nastudoval. Na straně druhé je tu dějová linie v budoucnosti v době existence Institutu minulosti. Tady jsou sice části, které mne velmi zaujaly až fascinovaly, hlavně nahlížení do minulosti a z toho vyplývající pasáže o Potopě světa a existenci Noea nebo s tím související Atlantida (nic z toho nemá přímou souvislost s dějem románu, jsou to jen ukázky činnosti Institutu) nebo sledování života v Americe před rokem 1492, ALE.....

ALE pokud jde o samotnou podstatu projektu Kolumbus, tady to skřípe. A co se mě týče – tak celkem dost. Už samotná motivace k tomuto projektu je nevěrohodná a důvody podle mě až hraničící s absurditou. A jeho celosvětové prosazení? To je vrchol. Hlavně s ohledem na to, co tato akce bude pro současné lidstvo znamenat.

Nahlížení do budoucnosti. Proč ne, to je běžný instrument časovek. Ale závěry, které ze sledovaných událostí vědci vyvozují, jsou natolik spekulativní, že stavět na nich takovou zcela zásadní akci, s fatálním dopadem na současnost, mi připadá krajně přitažené za vlasy a nesmyslné. Kdyby pan Card místo náboženských otázek raději zapracoval na tomto, bylo by to lepší.

Ale jinak, pokud odhlédnu od těchto záležitostí, rozhodně jsem se nenudil. Kolumbův život je vylíčen velmi dobře, minulost ovlivněná činností Institutu je zajímavá a pestrá, konec se mi líbil. Takže 70% dávám. Ale mistrovské dílo SF si takto nepředstavuji.

Svarec  | **** 20.12.2011 17:01

Předem upozorňuji, že komentář možná obsahuje menší spoilery. Nic nějak velkého, ale pokud se knihu chystáte v nejbližší době číst, raději ho přeskočte… Takže k věci. V prvních dvou třetinách jsem si vysloveně užil části mapující Kolumbovo mládí a zdlouhavou cestu za uskutečněním jeho snu. Části z budoucnosti sice nejsou špatné, vždy jsem se však spíše podvědomě těšil, až se zase začtu do Kolumbova příběhu. Postavy taky fajn, ale charismatický Kolumbus je z nich zdaleka nejlepší. Každopádně poslední třetina, kdy dojde k uskutečnění dlouho připravovaného plánu, je famozní. Jak jsem se nemohl dočkat, až zjistím, jak to autor vlastně vymyslel, přečetl jsem ji na jeden zátah. Trochu mi vadí v podstatě jen dvě věci. Jednak konec, kde je všechno možná až příliš ideální a dokonalé. Špatné konce nemusím, mám radši když vše skončí dobře, ale tohle je zase opačný extrém. A jednak mi neuniklo několik logických děr v příběhu. Proč si předchozí interventi vybrali zrovna Kolumba, když uskutečnit plán přes dejme tomu portugalského krále by bylo mnohem jednoduší a jistější? Tohle jsou však spíše jen drobné mušky, jinak je Vykoupení K. K. výborná kniha…

yaq  | *** 22.01.2013 20:41

Výše uvedené komentáře odrážejí ve většině případů i moje názory a pocity. Jen bych dodal, že pokusy o implementaci principů sociálního inženýrství na základech naivních názorů levicových liberálů západní Evropy a Spojených států u mne vždy vzbuzuje podezření a obavu z úrovně díla, výsledek to pak jen potvrzuje …

trudoš  | **** 01.01.2016 01:08

Měnit minulost by chtěl každý. Obzvláště když víme, že budoucnost bude stát dost za prd a jediné, co s tím můžeme dělat, je změnit minulost tak, aby nevznikla přítomnost, a tedy i budoucnost. Jenže tím, že změníte minulost, zanikne vaše přítomnost, a tedy i případná radost z úspěchu, protože nikdo nemůže odhadnout, co změněná minulost vlastně přinese jak za přítomnost, tak za budoucnost. Orientujete se? Jestli ano, je jasné, že jste ideálním čtenářem pro knihu Vykoupení Kryštofa Kolumba.
Orson Scott Card zde nečekaně upustil od akce, o to více se však zaměřil na psychologické, morální a existencionální problémy naší civilizace. Té minulé, i té budoucí. A přestože nepředvádí žádné literární orgie, zápletka plyne nečekaně příjemným samospádem, až jsem délku čtyř stovek stran začal brzy ignorovat. Je to zvláštně nostalgické dílko, o kterém se nedá říci, že by bylo bůhvíjak výjimečné, ale přesto se na něj příjemně vzpomíná. Proč konkrétně, to definovat kupodivu nedokážu.

Madam Brbla  | ***1/2 19.10.2017 20:52

Mohla bych zmáčknout Ctrl + C u Dilvermoonova komentáře (vlastně u většiny komentujících) a následným Ctrl + V jednoduše shrnout své dojmy, ale pokusím se použít vlastní slova. Nahlédněme s O.S. Cardem do budoucnosti, která se po sérii všemožných katastrof konečně tváří idylicky. Nepravděpodobně idylicky s ohledem na fakt, že ze Země nezmizeli fanatici zuřivě vyznávající ty jediné správné imaginární bytosti.
V Institutu pro výzkum minulosti jsou vědci pomocí strojů schopni sledovat libovolná místa, události a osoby v historii. Od pouhého pozorování, zaznamenávání a učení se je samozřejmě blízko k přímému zasahování, k radikálním změnám pro dobro lidstva… S technickými aspekty si autor hlavu vůbec neláme. V několika dějových liniích, které se postupně protnou, poznáváme různé soucitné dobrosery, odhodlané zahodit svou spokojenou současnost, aby napravili křivdy minulosti a zajistili pravý ráj. Jak? Sledem divokých spekulací vyjde najevo, že stačí zamezit Evropanům v násilném ovládnutí Ameriky.
První třetina románu slouží jako seznamovací, představí se jednotliví účastníci projektu Kolumbus, způsob jejich práce a uvažování. Nejčtivější jsou pasáže ze středověku, kde je hlavním účinkujícím právě Kryštof Kolumbus alias Colón a politické pletichaření kolem jeho záměrů. Střední třetina se nese ve znamení domněnek, teoretizování, filozofování a utopických ideálů. Musela bych být o hodně mladší, nedotčená realitou a cynismem, abych na tyto „pravdy“ přistoupila bez výhrad. Opadl můj zájem i tempo četby, alespoň Kolumbova linie si však udržela vysokou úroveň. Poslední třetina je poměrně akční, rychle jsem jí proplula do neuspokojivého finále.
Co dodat závěrem? Nejsem zrovna fanda časovek, logika občas stěží pokulhávala, na můj vkus je v knize příliš mnoho Boha (pochopitelné ve středověkých pasážích, méně ovšem v osvícené budoucnosti), naservírované ideály jsou moc hezké a imho vhodné tak do pohádek s létajícími plyšovými jednorožci v Duhové zemi. Prostě jsem se s „Vykoupením Kryštofa Kolumba“ nedokázala vnitřně ztotožnit, přesto většina knihy nabízela dobrý zážitek. 70%



WebArchiv - archiv českého webu