kniha » Tichá planeta
má v knihovně 24
hodnotilo: 20
61%
Tichá planeta

Julie Nováková

Tichá planeta

Kategorie: sci-fi

vydání: Epocha (web) 2011


Komentáře:
tomts  | *** 02.04.2011 17:43

Mé pocity se v průběhu čtení knihy stále měnily – naštvání, znechucení, smíření a ke konci i trocha milého překvapení. Starší čtenář knihou určitě nebude nijak zvlášť nadšen a asi ani překvapen – originální myšlenku v knize opravdu nenajdete. Na druhou stranu těžko bylo možné čekat od dvacetileté autorky nějaký převratný SF příběh, zejména, když už bylo napsáno na toto téma (přistání posádky na planetě a její následné prozkoumávání) jistě tisíce různých románů.

Dost dlouho trvalo, než jsem se do knihy začetl, a zvykl si na autorčin styl psaní. Ještě déle mi však trvalo, než jsem přijal některé „modely budoucího světa“. S určitými aspekty jsem se nesmířil až do konce knihy (např. technické znalosti světa roku 2110 jsou v mnohém ohledu nepřiměřeně zaostalé). Samotný příběh je velice prostý a mohl by aspirovat na jednu z epizod Marka Stonea, kdyby alespoň jedna z postav měla jeho charisma. Což bohužel nemá a na úrovni příběhu je to velmi znát. V druhé půli dochází k mírnému zlepšení a pokusu o určitý filozofický přesah.

Asi bych měl také něco na knize pochválit:-) Kniha je psaná velmi slušnou češtinou a čtenář se tak nemusí chytat za hlavu… příběh je sice stokrát omleté téma, ale autorka se za něj nemusí stydět, myslím, že stále lehce vykukuje z šedé všednosti. Autorčinou silnější stránkou jsou dialogy, ty má zvládnuté lépe, než „vatu“ okolo.

Musím se trochu vrátit k té technice: to co je u autorů spaceopery či military nezbytností, je bohužel největší slabinou knihy. Autorka svou (zřejmě neznalost) skryla velmi dovedně, ale přesto vzniká v knize mnoho momentů, kdy jí absence určitých technických vymožeností „dožene“, a čtenář jen kroutí hlavou nad nepochopitelným ba hloupým chováním jednotlivých postav. Nejprve jsem chtěl dát knize 70%, ale je to nakonec spíš lepších 60%. Předpokládám, že lépe by knihu mohly přijmout romantičtěji založené ženy, pro které nemusí být mnou zmíněné zápory knihy tak podstatné.

Mrowka  | **1/2 03.04.2011 21:44

Měl jsem taky touhu se ke knize vyjádřit, ale předchozí čtenář to stihl za mě a více méně mi mluví z duše. Jenom dodám, podle mě důležitý, postřeh: Kdybych si tu knížku koupil za dvě stovky byl bych rozmrzelý. Za těch pár kaček v edici Pevnost to beru jako zajímavé čtení do tramvaje a vlaku.



WebArchiv - archiv českého webu