kniha » Ruská ruleta
chce si přečíst 1 | má v knihovně 25
hodnotilo: 32
71%
Koupit knihu:
Fantasya.cz
Ruská ruleta

Petr Heteša

Ruská ruleta

Kategorie: sci-fi - detektivní

vydání: Brokilon (web) 2011

odkazy: 4x [recenze]


Komentáře:
Svarec  | *** 09.04.2011 21:58

Popravdě, Heteša má u Brokilonu sestupnou tendenci. Démoni byli naprostá bomba, Nevermore Baltimore bylo už „jen“ skvělé, Ruská ruleta je pouze dobrá. Co mi na tom nejvíc vadilo: Až do poloviny jsem prakticky ani nemohl tušit, kam se příběh bude ubírat. Akorát na začátku je jakýsi prolog o nějakých dvou soškách, pak už se hlavnímu hrdinovi jen ztrácí mrtvoly z jeho krematoria, přičemž ten se (dlouhou dobu neúspěšně) snaží přijít na to proč. Jinak se prvních dvě stě stran neděje nic dramatického. A když se to pak rozjede, je to takové bez šťávy – prostě Démoni i Nevermore Baltimore byli jízda až do konce plná zvratů, napětí a akce, tohle tady trochu chybí. Ten konec mi pak přijde vyloženě zabitý. Mohla z něj být napínavá akční sekvence a ono nic. Co dál: hlavní hrdina je celkem v pohodě, ale že by mi nějak přirostl k srdci se taky říct nedá. Dialogy taky nic moc, když to porovnám třeba s Démony. Změna prostředí Hetešovi taky podle mě moc neprospěla. Tu ruskou studenou atmosféru a typické hlášky typu „Posaď se, dáme vodku“ moc nemusím. Amerika mi přijde lepší :) Ani jedna z těch věcí sice neznamená, že by se Ruská ruleta četla špatně (přečteno za tři dny), ale stejně mi na jazyku zůstává taková divná pachuť… Že to prostě mohlo být o dost lepší.

Sirius  | *** 10.04.2011 17:20

Těšil jsem se. Těšil jsem se opravdu hodně a po dočtení jsem docela zklamán. Čekal jsem velkou adrenalinovou jízdu, přesně jak mám u Heteši rád. Místo toho jsem se dočkal mluvení, mluvení a mluvení. Kdyby se kniha jmenovala Rozhovory v Moskvě, asi bych věděl, co od toho čekat. Ale takhle… začátek byl slibný. Prvních 200 stran jsem vydržel číst a říkal jsem si: „klid. Však on to Heteša rozjede.“ Bohužel nerozjede. Dialogová jízda pokračuje. Bohužel pak už ubylo i toho vtipu a časté výrazy jako: „Ty vole“ „Jéžišmarja“ nebo věty: „Zapálil jsem si malborku…“ „Nalil jsem panáka vodky“ mi pak už lezly krkem a musel jsem se do čtení nutit. Akční scény mi tu sice chyběly, ale možná kdyby to autor tak o čtvrtinu nebo polovinu zkrátil, mohla z toho být dobrá kniha. Takhle je z toho jen dialogová smršť, která čtenáře časem unudí. Nápad je fajn, pointa taky. Ale hlavně to druhé pořádně nefunguje, právě kvůli té délce, takhle si to prostě čtenář nevychutná. V druhé části jsem doufal, že se to zvrhne v nějakou pořádnou zlodějskou hru a ono kulový. Když si odmyslíme tu nulovou akci, tak Heteša servíruje své obvyklé menu. Kromě reálií USA, což je možná škoda. Věřím, že autor chtěl změnu a zkusit si něco nového, akorát že se mu to nepovedlo přesně podle plánu. Naštěstí to alespoň trochu zachraňuje hlavní hrdina. A souhlasím s Cookerem, že výsledek mohl být mnohem lepší. Takhle mi z toho (bohužel) vylezla Hetešova nejslabší knížka.

avatar2  | ***1/2 26.03.2012 18:15

Takový klasický Heteša, který dobře načrtne prostředí, perlí v dialozích, ale tentokrát chybí krůček k tomu aby šlo o opravdu dobrou knihu. Tak nějak tomu chybí pointa, nebo něco co by knihu pozdvihlo nad průměr. Prostředí funguje, postavy jsou dobré, dialogy supr, zápletka parádní a pak … tak nějak nic. Kniha slušná, ale nedotažená.

marty63  | brak 01.04.2020 13:12

Plně se ztotožňuju s komentářem Siria. Ta kniha je nejen utahaná, ale i hloupá. Zápletka, vykreslení postav (ředitel, tedy manažer,za každým slovem „vole“, dialogy, ruské stereotypy (furt se chlastá vodka ať je to situaci úřiměřené či nikoliv). Divím se, že to vůbec Brokilon vydal. Pro mě brak a ruce od toho pryč.



WebArchiv - archiv českého webu