kniha » Meče a temná magie
chce si přečíst 2 | má v knihovně 33
hodnotilo: 25
71%
Meče a temná magie
Sestavil/i:

Jonathan Strahan
Lou Anders

Meče a temná magie

Kategorie: fantasy - antologie - dark - meč a magie

originální název: Swords and Dark Magic
originál vyšel: 2010

vydání: Laser-books (web) 2011

odkazy: 9x [recenze]


Komentáře:
Majkl  | *** 23.04.2011 13:06

Mierne sklamanie. Je síce jasné, že od fantasy antológie tematicky zameranej na meč a mágiu môžeme očakávať hlavne akciu, na druhej strane, zamrzelo ma, že niektorí autori sa viac neposnažili, nevyužili naplno potenciál či napísali len štandardný príbeh, na ktorý rýchlo zabudnem. Väčším sklamaním bolo Krvavé klání, Trúfalí zlodeji sú zas len pekným začiatkom poviedky,ale ničím iným. Sú tu aj texty, ktoré dej utopili v záplave slov či akomsi snovom surreálne a nakoniec neviem, čo si o nich myslieť (Dva lvi…, Barvmistr Grošák Tes). Potešilo ma, že sa tu nachádza niekoľko pomerne vydarených humorných príbehov, v prípade Cherryhovej a Parkerovej som si užil nový pohľad na mágiu a od Lyncha zas originálny koncept žijúcej knižnice. Poriadna temnota na mňa vykukla zo Zbožštenia Dala Bamora a melanchólia zas z Perného týždňa a Dcéry morského trolla. Aj keď som mierne sklamaný, Laser jednoznačne chválim za tematické antológie, ktorými mapuje žáner fantastiky (okrem tejto máme už dvakrát New Space Operu a cyberpunk, New Weird…) a v úvode ma zoznamuje s históriou a podstatou subžánru. Pochvale sa nevyhne ani obálka, ktorá skvele sedí ku názvu. Mimochodom, na FP bola v diskusii skritizovaná. Vari sa čitatelia hanbia za to, čo čítajú?

tartan  | **** 25.04.2011 01:20

Keby som mal hodnotiť túto výberovú antológiu originálnych poviedok, podľa jej zostavovateľov autoritatívne reprezentujúcich subžáner meč a (temná) mágia, iba podľa matematického spriemerovania mojich hodnotení jednotlivých poviedok, tiež by to bolo iba za tri hviezdičky, resp. 60%. Za tú snahu ponúknuť čo najširšie spektrum rôznorodých príbehov, z ktorých každý (okrem jednej svetlej, vysoko literárnej výnimky ;-)) spĺňa, samozrejme v rôznej miere, kvalite a k subjektívnej čitateľskej spokojnosti, atribúty od tohto subžánru očakávané, však udeľujem hodnotenie o stupeň vyšššie. A dávam ho aj preto vyššie, že ma táto kniha potešila hneď troma vynikajúcimi poviedkami – od Eriksona, Cherryhovej a Lyncha – pričom najmä tá od posledne menovaného ma uchvátila natoľko, že sa presunula hneď do mojej Top 10. Za nadpriemerné považujem ešte poviedky od Parkerovej, Lebbona a Abercrombieho. Ostatným vždy chýbalo niečo, čo by ich v mojich očiach pozdvihlo nad priemer (Enge, Nix, Silverberg, Keyes, Leeová, Kiernanová), alebo ma proste až tak nebavili, či vyslovene nudili (Cook, Moorcock, Shea). Za úlet považujem Willinghamov kraťas, ibaže by to bol (ne)podarený vtip. Každopádne je aj toto stokrát čitateľnejšie a zmysluplnejšie ako Wolfeho Krvavé klání, čo je , podľa môjho skromného názoru, stultitia maxima ;-) Veľmi pekne je napísaná aj úvodná štúdia či predhovor, kde sa mi páčila najmä veta: „Pokiaľ je epická fantasy dieťaťom Íliady, meč a mágia je plodom Odyssey.“ Náramne kulantne vystihnuté! :-) Posledná poznámka k obálke. Je veľmi výstižná a atmosférická, ale myslím si, že ani tá pôvodná obálka z originálneho vydania nie je vôbec zlá a vzhľadom k tomu, že tej temnej mágie (a temnoty) tu predsa len nie je až toľko (prevládajú skôr ľahšie až humornejšie formy), bola by možno aj vhodnejšia.

BorgDog  | ***1/2 01.05.2011 12:48

Většina povídek v této sbírce má jednoho společného jmenovatele: Odfláklost. Jinak to prostě nemohu nazvat, výborné začátky pohřbené zpracováním (Shea), často korunované uřízlým koncem nebo úplně bez konce (Willingham), případně budící dojem, že je autor naškrábal o polední pauze na záchodě (Cook). Kdyby se editor obtěžoval přitlačit, mohl být výsledek mnohem lepší. Takto mi v paměti dlouhodobě zůstane asi jen Erikson (poctivě odvedená práce), Enge (nejlepší pointa ve sbírce), Cherryhová (mimořádně zajímavé pojetí magie) a Lynch (s pětimílovým náskokem nejlepší povídka). Dále stojí za zmínku až překvapivě působivý, temný „Dale Bamor,“ svérázná „Dcera mořského trolla“ a „Podělaná práce,“ která pobaví, ačkoliv je jedno velké, krásně vypucované nic. Zbytek je průměr, Cookova a Willinghamova povídka hluboký podprůměr a Gene Wolfe brak.

Ve výsledku je kniha podstatně lepší, než se mi zdála po přečtení prvních tří povídek. To jsem vážně litoval utracených peněz, zatímco teď spíš krčím rameny. Není to špatné. Ale věřím, že v subžándru meče a magie existují i o hodně lepší díla.

Vlask  | *** 01.05.2011 21:30

Nuda, šeď, nuda, to už tu bylo a podobné pocity budete zažívat při čtení této sbírky. Jestli je tohle výkvět zahraniční fantasy, tak musím konstatovat, že česko/slovenští? draci je jako sbírka povídek o dva řády výše a se zahraničím to jde pěkně z kopce. Ironicky nejlepší povídka o magické knihovně by se prostředím spíše hodila do Pratchetta. Humor nikde, napětí žádné a ani té akce si moc neužijete a když už tak (až na vyjímky) spíše té conanovské ve stylu přišel, levou rukou všechno rozsekal a konec.

Gaarq  | *** 27.05.2011 22:49

šest velmi dobrých povídek ze 17 a jen asi tři propadáky, zbytek slušný průměr. stálo to za přečtení. až asi na dvě tři povídky tu nezaznělo mnoho originálního, ale tenhle žánr si na původnost nepotrpí, o to víc si jí cením. z většiny povídek je cítit dobré řemeslo, ale trochu rozpaky, co s těmi tisíckrát omletými klišé. příznivci klasiky se určitě nezklamou a my, zmlsaní, si také přijdeme na své.



WebArchiv - archiv českého webu