kniha » Královna v nesnázích
hodnotilo: 1
60%
Královna v nesnázích

Miloš Toman

Královna v nesnázích

Kategorie: fantasy - pro děti a mládež

vydání: Intuitivní marketing s.r.o. (web) 2011

odkazy: 1x [ukázka], 1x [recenze]


Přispívat do diskuze mohou jen registrovaní uživatelé


1

 [1] Elinor 23.04.2011 13:07  

Držím se matematického pravidla, že od pěti se zaokrouhluje nahoru. :)

Pro začátek – je to humoristická fantasy. A není špatná. Zvláštními schopnostmi obdařený anglický gentleman z blížeji nespecifikovaného období (odhaduji cca začátek šedesátých let 20. století) se poněkud bizarně dostává do jiného světa, kde má sehrát jistou úlohu. Ta spočívá v zkřížení plánů zákeřného, intrikánského lorda a jeho ještě zákeřnějšího tajemníka. On sám je naprostý cizinec, postrádá kontakty i dostatek prostředků, a nespřátelit se s moudrou zelenou myší, chyběli by mu i spojenci. Takto je schopen vytvořit plán, jak si to se záporáky vyřídit a zabránit jim v dalším páchání podlostí jednou provždy. Aby situace nebyla až tak jednoduchá, protagonista zjišťuje, že se k němu vztahuje jakési proroctví nepříjemně křížící plány někoho mocného v pozadí. Což ale má význam víc než pro samotnou knihu pro sérii, jejíž se příběh součástí.

Jak už jsem psala na začátku, není to špatná humoristická fantasy. Hrdinův suchý vyprávěcí styl a popisy situací umí pobavit; některá místa jsou brilantní, jiná se dají číst – ale s jinými je to o poznání horší. Za nejlepší místa považuji a) plán zneškodnění padoucha a jeho realizaci, b) setkání hrdiny a Pána Zla (ad. ukázka). Jiná, jako detektiv pomáhající policistům vyšetřovat vraždu v hotelu, mě moc nechytla. Pokud jde o příběh, ten se prostě děje. Jestliže od něj neočekáváte nic víc, budete se bavit a bude to zcela postačovat. :)

Hlavní otázka zní, s čím hodláte Královnu v nesnázích srovnávat. Mně osobně spadla do stejné škatulky jako Hrdinství pro začátečníky, Nepohledný princ, atp. Kažodpádně lepší než Pískožrouti. Vzhledem k tomu, že se jedná o autorovu beletristickou prvotinu jsem zvědavá, jak budou vypadat jeho další práce… :)

1
Po diskuzní stránkách se můžete pohybovat také pomocí šipek na vaší klávesnici:
stránka starších příspevků = šipka vpravo
stránka novějších příspěvků = šipka vlevo


WebArchiv - archiv českého webu