kniha » Les rukou a zubů
chce si přečíst 1 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 6
hodnotilo: 10
69%
Koupit knihu:
Fantasya.cz
Les rukou a zubů Více vydání = více obálek.

Carrie Ryan

Les rukou a zubů

Kniha vyšla i pod názvem:
Les kostí
(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

série: Les rukou a zubů
díl v sérii: 1

Kategorie: fantasy - horor - pro děti a mládež

originální název: The Forest of Hands and Teeth
originál vyšel: 2009

vydání: Mladá fronta (web) 2011; Slovart (CZ) 2011

odkazy: 1x [recenze]


Komentáře:
Elinor  | ****1/2 10.07.2011 10:55

Snad se všichni shodneme, že hodnocení bez komentáře je prakticky bezcenné, takže píšu toto vysvětlení.

Když jsem Les zubů a kostí držela v rukách, nic nenasvědčovalo, že bych mohla hodnotit lépe než dejme tomu nějakých dvacet, třicet procet. Po přečtení prvních kapitol se to posunulo na nějakých třicet až padesát… a po celkem čtvrtém přečtení bych hodnotila 94%. Proč ty náhlé změny?

– mé čtenářské problémy s knihou jsou převážně subjektivního rázu. Hrdinka mi většinu času lezla neuvěřitelným způsobem na nervy (u knihy psané v první osobě je to dost zásadní handicap) a při čtení jsem si musela zvyknout na vyprávění v přítomném čase. Problém je, že Mary, její chování a myšlenkové pochody, je perfektně zvládnutá, neuvěřitelně autentická a já ji Carrie Ryan prostě věřím.

– Anotace slibuje romanci toho typu, co se už objevila nejméně sto padesátkrát. V zásadě to taky JE romance ne právě nekonvenčního stylu. Ale zároveň se jedná o velmi zdařilé spojení romantiky a zombie hororu. Hrdinka sice řeší svá dilemata týkající se citů, současně však musí čelit takovým pytlovinám, jako jsou živí mrtví, kteří jdou jí a jejím společníkům po krku, útěk a otázky přežití… takhle to zní zvláštně, ale Carrie Ryan dokázala dát dohromady takřka nespojitelné a to ve formě, kdy to nedopadá, jako když pejsek s kočičkou pekli dort. :)

– autorka se s postavami příliš nemazlí. A umí pracovat neuvěřitelným způsobem s atmosférou.

– obrovským plus je svět. Postupně se objevují indicie, kde, jak, co, proč. Hodně matně, protože vyprávění v první osobě, ale působí to jako střípky čehosi zatraceně promyšleného a sofistikovaného. Jsem zvědavá, jak se s tím poperou další díly.

Nejsem cílová čtenářská skupina a dostat se ke knize jiným způsobem, ani bych jí nedala šanci. Takhle dostala prostor na čtyři přečtení a musím říct – je dobrá a zasloužila si je. :) V knihách svého zaměření – hororová romance zaměřená na dívky – patří podle mě ke špičce, Stmívání, Škola noci, atp. zůstávají hoooodně daleko za ní. Pokud bych měla srovnávat s Mrazením a Váháním, tak i ty nechává Les rukou a zubů za sebou a dost přesvědčivě. :)



WebArchiv - archiv českého webu