kniha » Zpátky do temnoty
chce si přečíst 1 | chce mít v knihovně 2 | má v knihovně 25
hodnotilo: 19
92%
Koupit knihu:
Fantasya.cz
Zpátky do temnoty

Robert E. Howard

Zpátky do temnoty

Kategorie: horor - fantasy - povídková sbírka

vydání: Plus (Albatros Media) (web) 2011

odkazy: 1x [recenze]


Komentáře:
Caderly  | **** 14.09.2011 18:04

Podařená sbírka povídek, které sice obsahují určité hororové prvky, avšak o většině kousků rozhodně nelze tvrdit, že by šlo o horory, stále se podle mne jedná o typicky howardovské dobrodružné příběhy. Výjimkou jsou v tomto směru Holubi z pekla, kteří jsou také jednoznačně nejlepší prací sbírky a odvážím se říci, že i jednou z nejlepších Howardových povídek vůbec. Z daších textů se mi líbily zejména povídky Aššurbanipalův plamen, Mohyla na ostrohu a Arabuuv dům, hodně mne naopak zklamalo Údolí červa. Červi země měli některé velmi podařené momenty, ale jako celek mne ani tato povídka příliš nenadchla, na čemž ovšem může mít podíl i fakt, že jejím hrdinou je mnou neoblíbený Bran Mak Morn. Nakladatelství Albatros je třeba pochválit za pěknou obálku a vhodné vnitřní ilustrace, ovšem i tak jsem jen stěží překousl fakt, že se rozhodly Howardovy „strašidelné“ povídky vydat ve dnou svazcích, což se čtenářům výrazně prodraží, i když by se všechny bez problémů daly vydat jako jedna středně tlustá kniha.

tartan  | ***** 17.11.2011 22:27

Väčšinu poviedok z tejto zbierky som už síce čítal, lebo vyšli v iných howardovských zbierkach (Tygři moře, Svatyně odpornosti) ale bolo to tak dávno, že som si ich veľmi nepamätal. Svoje bezpochyby zohral aj rozdielny preklad (tento nový od Pavla Medeka sa mi zdá byť kvalitnejší). Fantasticko-hororová zbierka Zpátky do temnoty však rozhodne nebola a nie je čitateľským krokom späť. Od pôsobivej obálky, cez poetický úvod až po záverečné štvorveršie je to rozhodne čitateľský zážitok, miestami naozaj mrazivý, v každom prípade však dobrodružný a fantastický. Najviac na mňa zapôsobila a za najlepšiu považujem poviedku Holubi z pekla, ostatné však za ňou veľmi nezaostávajú, z každej cítiť ten punc howardovskej zručnosti a kvality, ktorú sa toľkí snažia márne napodobniť.

Strýček Biolit  | ****1/2 24.06.2012 16:38

Co se knihy fyzicky týče, tak v podstatě platí to, co jsem napsal k předchozímu „dílu“ (hlavně fakt, že by prospělo sloučení Kroku ze tmy a této knihy do jednoho svazku).

V tomto svazku jsou nám předloženy delší povídky, z nichž čistě hororová je snad jen jedna (Holubi z pekla), ostatní jsou spíše fantasy jako takové a většinou mají podobný střih: urostlá hora svalů + stvůra = zápletka. Nějaké obsáhlé filozofování, či morální poučování tady (moc) nehledejte, vše se řeší hezky postaru, klackem, mečem, případně starou dobrou ocelí značky colt.

Přesto si netroufnu tvrdit, že jsou ty povídky čistě odpočinková četba, neboť starší styl (tedy více popisů) a trochu jiná jazyková skladba, mohou čtení lehce znesnadnit – kdo se tím však prokouše, bude královsky odměněn porcí hrdinské fantasy.

Mimochodem, opravdu čtěte knihu v noci (nejlépe v prázdném domě:)), zážitek se znásobí…

trudoš  | **** 01.01.2016 01:11

Povídky Roberta Ervina Howarda mají bezesporu své kouzlo i přes věk, který jim už je. Bohužel se mi však potvrdilo, že to nejlepší, co z hororu napsal, jsou kultovní Holubi z pekel a vše ostatní si člověk užije především v případě, že patří mezi Howardovy fanoušky. Přiznám se, že při některých popisech snových či děsuplných světů jsem spíš usínal, než že bych se jimi nechával pohltit. Přesto mají povídky, i s tolika křížky na krku, stále své neodolatelné kouzlo.

louza  | ****1/2 25.11.2019 14:04

Sbírka, kterou lze těžko hodnotit negativně. Dvě kultovní povídky, tři velmi pěkné a jedna obecně dobře přijímaná, která mi moc nesedla. Všechny pojí temná až hororová atmosféra. Pro každého, kdo má rád horory, nebo Howarda je kniha jasnou volbou. Oproti předchozí sbírce Krok ze tmy je to rapidní kvalitativní zlepšení i když dosud nezveřejněná povídka je v knize jediná a dle mého názoru nejslabší.



WebArchiv - archiv českého webu