kniha » Tulák ve stínech
chce si přečíst 5 | má v knihovně 24
hodnotilo: 15
83%
Koupit knihu:
FantasyShop.cz
Fantasya.cz
Tulák ve stínech

Alexej Pechov

Tulák ve stínech

série: Kroniky Sialy
díl v sérii: 1

Kategorie: fantasy

vydání: Zoner Press (web) 2011

odkazy: 1x [ukázka], 4x [recenze]


Komentáře:
Svarec  | ***** 24.04.2011 21:46

Na první pohled další z řady nudných klasických fantasy, ve skutečnosti však neuvěřitelně čtivá, zábavná a v lecčems originální prvotina svého času talentovaného, dnes již uznávaného ruské autora Alexeje Pechova. Ten v podstatě nepřinesl do žánru nic nového, pouze vzal již zažité motivy a lehce je pozměnil k obrazu svému. Výsledkem je, že první dvě třetiny knihy v podstatě ani nejsou klasickou fantasy, spíše jakoby akčním, městským románem na motivy počítačové RPG hry – kompletních dvě stě stran se totiž odehrává ve městě, přičemž hrdina kromě hlavního úkolu musí splnit také množství vedlejších „questů“. V poslední třetině pak Pechov rozehrává klasickou fantasy, jak ji známe. Hrdinové konečně vyráží na dlouhou, strastiplnou pouť, v jejímž průběhu jsou nuceni čelit mnoha nebezpečím. Škoda, že autor vše utne v okamžiku, kdy se hrdinové konečně někam dostanou. Každopádně, těším se na další díly…

trudoš  | **1/2 05.07.2016 00:10

Klasická spotřební fantasy, solidně napsaná, ale nijak zázračná. Kdyby to byla první kniha, kterou jsem kdy otevřel, pravděpodobně bych byl spokojen. Jenže dvanáct mi už nějaký pátek není, a tak pro mě první díl trilogie Kroniky Sialy zůstal na postu jednoduchého průměru. Zajímavé jsou snad jen hrdinou zlodějem, ale to už taky není nic nového. Páni parchanti, Stíny podsvětí nebo Společnost Riyria v tomhle ohledu nabízejí daleko zajímavější postavy, prostředí i zápletky a i když je Tulák ve stínech čtení vcelku zábavné, negativa zde pro mě převážila nad pozitivy.
Děj románu totiž na můj vkus až příliš připomíná scénář k počítačové hře. V prvním levelu se poměrně dlouho přešlapuje na místě, ve druhém dojde k dobrodružné výpravě s celkem předvídatelným průběhem a ve třetím, když už se konečně dojde na místo určení, o kterém se od začátku mluví, příběh končí a pokračování příště. A já zjistil, že mě už další vývoj událostí vlastně ani moc nezajímá.



WebArchiv - archiv českého webu