kniha » Den trifidů
v Top10 158 | chce si přečíst 28 | chce mít v knihovně 17 | má v knihovně 425
hodnotilo: 768
94%
Koupit knihu:
Fantasya.cz
Den trifidů Více vydání = více obálek.

John Wyndham

Den trifidů

Kniha vyšla i pod názvem:
Deň trifidov
(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

Kategorie: sci-fi - postkatastrofická - audiobook - podle filmu/zfilmováno

originální název: The Day of the Triffids
originál vyšel: 1951

vydání: Mladá fronta (web) 1972; Mladá fronta (web), Naše vojsko (web), Smena 1977; Odeon 1990; Paralela 50 1993; BB art (web) 1999; BB art (web) 2001; BB art (web) 2005; BB art (web) 2008; BB art (web) 2009; BB art (web) 2014; BB art (web) 2017; BB art (web) 2021; Lindeni (web) 2023

odkazy: 4x [recenze], 2x [ukázka], 2x [film], 3x [seriál]


Komentáře:
Judson  | ***** 28.02.2006 18:52

Toto je jedna z knih, kterou bych nazval sci-fi klasikou. Sice poněkud starší, s méně prky sci-fi, ale kdo ji nečetl, o hodně přišel. Trifid je něco jako inteligentní rostlina, chovaná/pěstovaná pro kvalitní olej. Může se pohybovat a zabíjet jedovatým žahadlem. Poté, co většina obyvatelstva planety shlédne nádherný roj meteoritů a následující den oslepne, není již přežití lidstva jisté. Bill Masen má to štěstí, že je jedním z vidomých, snaží se přežít, jak se jen dá, spolu s hrstkou dalších lidí. Bojovat musí nejenom s narůstajícím počtem trifidů, ale také s dalšími skupinami, které přežily. A zásoby jídla, zbraní a nafty pomalu docházejí…

Doubravka  | ***** 26.05.2006 00:32

.. a trifidi se množí a šíří.. Vskutku vynikající kniha, musím souhlasit s tím, že je to klasika žánru. Psycho-sci-fi-horor, na svou dobu, a troufám si říci i na svého autora, výjimečný. Po přečtení tohoto díla jsem nabyla dojmu jaký to byl Wyndham skvělý spisovatel a o to víc mě překvapilo, že tento román z autorova díla spíše vyčuhuje než zapadá. Škoda..

mirakles  | ***** 27.06.2006 13:42

Moje první sci-fi kniha, kterou jsem četl.Její výjimečnost spočívá především v začlenění psychologických a hororových prvků bez nichž by se jednalo o obyčejné invazivní sci-fi.Jednoznačně vrchol tvorby autora. škoda, že Wyndhamovy další knihy značně zaostávají.

milav  | ***** 15.07.2006 12:24

Podle mě absolutní klasika a líbí se i lidem, které scifi zrovna nefandí. Jak prvotřídní nápad, psychologie postav a celkové zpracování je vynikající…

cvok  | ***** 25.08.2006 07:52

Den trifidů, absolutní lahůdka katastrofické sci-fi, všem musím jen vřele doporučit, jo co bych dal za malinkého vykastrovaného trifidka, jako domácího mazlíčka.

Šestidílný seriál také stojí zato vidět, sice je staršího data 1981, kdy efekty nedosahovaly dnešní kvality, ale to mu vůbec neubírá, sice kniha je kniha, ale vidět jak malý Bill vykopává trifida, pote co zjistí že můžou chodit, mrtvé ulice velkoměsta, kterými pochodujou kytky místo lidí, nebo pokus slepé ženy otevřít si plechovku barvy ….. a spoustu dalších úžasných scén s knihy, takže i filmové zpracování mohu jen doporučit.

avatar2  | ***** 02.11.2006 19:04

Tahle kniha u mne v knihovně čekala na přečtení velmi dlouho. Věděl jsem, že je považována za klasiku žánru, ale snad proto jsem její čtení stále odkládal. Jakmile jsem ji pak ale otevřel, chytla mne a nepustila. Výborně napsaný děj se nese ve dvou rovinách – v jedné sledujeme život společnosti, ve které zčistajasna přestaly platit veškeré hodnoty a která musí „začít od začátku“, a ve druhé rovině sledujeme boj lidí s trifidy, zákeřnými uměle vypěstovanými rostlinami. Hlavní hrdinové nejsou žádní supermani, celkem průměrný muž a průměrná žena, kteří řeší dilema, zda obětovat svůj život pomocé ostatním, nebo myslet především na své přežití. Skvěle napsaná kniha nenechá člověka chvíli vydechnout, určitě patří do zlatého fondu sci-fi.

shpina  | ***** 08.01.2007 11:25

Výborná kniha – klasika. Vemte si Neffovu Tmu – v té je skvěle podán obraz společnosti po katastrofě – stejně tak se tomu děje ve Dni Trifidů. Den Trifidů ovšem disponuje i velmi silným osobním příběhem hlavního hrdiny. Děj je velice svižný a autor se dokázal o spádovitost děje postatrat i bez přehršle akšních scén, jak je v současnosti zvykem. Ne že bych tento zvyk kritizoval, ale je příjemné vidět, že to jde i jinak.

magio  | ***** 05.04.2007 16:06

O této slavné knize Johna Wyndhama toho bylo napsáno moc a moc, mě napadá pouze několik slov, kterými ji vystihnout – ohromující, překvapující, okouzlující… Vskutku dílo té nejvyšší kvality. Musím přiznat, že Den trifidů jsem si přečetl téměř z povinnosti a abych si doplnil vzdělání. Charaktery trifidů jsou tak skvěle prokresleny, že jsem měl chvílemi chuť popadnout ty ohavné parazity do rukou a škrtit, škrtit a škrtit. Autorův brilantní nápad pomocí tajemné komety oslepit většinu lidstva je velmi objevný a ve své době měl jistě velký vliv na posun žánru směrem kupředu. Zabijácké rostliny, které se tak stávají pány Země, se šíří a zaplavují svět. Přeživší lidé se spojují v méně či více početné skupiny. Začíná rabování a boj o zásoby jídla. A trifidů přitom přibývá a přibývá. Zápas o holý život se stává náplní každého dne. Přežijí jen ti nejsilnější. Souhlasím s názorem, že ten, kdo knihu nečetl, o hodně přišel. 10/10

Speedemon  | **** 21.01.2008 22:48

Překvapilo mě, že trifidi nejsou vždy jediným tématem každé kapitoly. Ve skutečnosti se bez nich obejde velká část děje. Sledujeme převážně postkatastrofický svět a přežití v něm. Sice jsem četl i lepší pojetí (Svědectví od Kinga), ale na svou dobu je to kniha výjimečná a skvělá. Přečetl jsem ji kvůli doplnění si znalostí v klasice tohoto žánru a musím uznat, že její místo je právoplatné.

Jilkns  | ***** 04.02.2008 11:53

Nevím co napsat víc, než co je zde již napsáno, naprosto úžasné sci-fi…

firen  | ***** 24.09.2008 09:50

trifid mi ležel v knihovně již docela dlouho tak jsem nakonec neodolal a přečetl jsemsi ho. Po jeho přečtení jsem vzpomněl na dunu, protože dle mého názoru , tyto dvě knihy patří k největším klasikám celosvětové sci-fi, opravdu si přečtěte.

Belgior  | ***** 18.10.2008 22:30

Keby som bol na opustenom ostrove a mohol by som si zobrať len tri veci, tak jedna z nich by bola určite táto kniha!

BlackDawn  | ***** 06.11.2008 14:55

Jen bych chtěl dodat, že na rozdíl od jiných klasik žánru mi přišlo, že v Dni trifidů není žádné hluché místo.Příběh plyne dál bez zbytečných odboček a nekončí pohádkovým happyendem.100%.

papuja  | ***** 16.04.2009 20:18

Není tady už co psát – vše bylo již napsáno v předchozích komentářích. Tato skoro 60 let stará kniha mě prostě nadchla. Skvěle napsaná jedna dějová linie očima hlavního hrdiny. Hned od začátku se vžijete do prostředí i do pocitů hlavního hrdiny až vám běhá mráz po zádech.

Jajoch  | **1/2 23.05.2009 18:15

Pravděpodobně tu budu za buřiče, nicméně Den trifidů mi nijak neučaroval. Nápad výborný, začátek taktéž… ale pak už nic. Kniha nikam nevede, do ničeho neústí, lidstvo jednoduše téměř vymře a snaží se o Tisíckrát raději si přečtu Čapka, u kterého také často vymírá lidstvo. Anebo Wyndhamův jiný román, Chocky, také lepší než Den trifidů – podle mě.

VP  | ***** 07.12.2009 21:29

Nemá smysl opakovat mnohokrát řečené, ve své době to byl světový bestseller. Pokud jde o můj vkus, tak škoda, že to nenapsal Faldbacken …

KainIX  | ****1/2 15.03.2011 20:07

Knihu hodnotím velice kladně, mám k ní však několik komentářů a postřehů. Zpočátku mi trochu vadilo pomalé tempo vyprávění, které je stejnoměrné během celé knihy, ale později se mi naopak zdálo, že velmi dobře dokresluje atmosféru opuštěného světa a samoty. Kniha je z těch, které člověka nutí přemýšlet nad křehkostí existence vlastní i celého lidstva. Při náznaku toho, že ona apokalypsa mohla být snad dílem lidských rukou mi až přeběhl mráz po zádech. Co se týče trifidů, tak nevím, jestli to tak přišlo jen mně, ale do toho světa mi příliš nesedli. Zdá se mi, že tam mohlo být téměř cokoliv, co by ve výsledku ohrozilo přežití lidského druhu, ale že to ze strany autora byla spíš jen narážka na to, co jsou lidé schopni stvořit, např. genetickými pokusy. Závěr pak určitě nevyznívá do ztracena a podle mne ani nemohl být lepší.

minduton  | ***** 06.05.2011 10:16

Jedna z mých nejoblíbenějších knih. Doporučuji VŠEM. Narozdíl od jiných bombastických sci-fi románů (které ale mě osobně moc neoslovují), dokáže tento oslovit skutečně všechny fanoušky sci-fi.

Phoenix  | **** 16.05.2011 22:27

Den Trifidů je taková nenápadná knížka, která toho v sobě skrývá mnohem víc, než by se na první pohled mohlo zdát. Příběh je vyprávěný v ich-formě, čímž čtenáře spolehlivě dostane do děje a už nepustí. Skvělý vypravěčský styl Wyndhama čiší z každé stránky románu, ani chvilku nenudí zbytečnými popisy zbytečných detailů, ale zaměřuje se na nejpodstatnější věc, která hlavního hrdinu trápí, a to je přežití nejen jeho, ale i celého lidského rodu, který je zranitelnější, než mnoho jeho zástupců hodlá připustit.

Slíva  | ***** 25.06.2011 22:04

Jednoznačně moje nejoblíbenější sci-fi kniha,kterou jsem poprvé četla před mnoha lety. Je to jedna z těch, ke kterým se po určité době znovu ráda vrátím. Žádná jiná katastrofická vize od kohokoli ji zatím nedokázala sesadit z pomyslného trůnu a bohužel ani žádná jiná Wyndhamova kniha, protože žádným dalším příběhem už nedokázal překonat sám sebe (alespoň v mých očích). Příběh tvoří mistrovsky vyvážený mix osudů obyčejných lidí, jejich boje se sebou samými, s přírodou a zmutovanými rostlinami a současně snahou o budování nového života a smysluplných hodnot. Zlatá klasika sci-fi, kterou mohu každému jen doporučit.

juno  | ***** 11.07.2011 23:53

Mnaaaaaaaaaaam, chci vice stran!!!

Streamline  | ***** 30.08.2011 13:30

Wyndham dokonale vystihol atmosféru postapokalyptického sveta, občas sa mi stalo, že mi na tele naskočili až zimomriavky z tej beznádeje postáv. Námet je výborný a originálny: postihnutie väčšiny ľudstva slepotou po prelete nebeského telesa a následné ovládnutie väčšiny územia Zeme nezvyčajnými rastlinami, ktoré začali prejavovať prvky inteligencie a loviť ľudí.Príbeh sa točí okolo hlavného hrdinu Billa Masena, ktorý sa jedného dňa prebudí v nemocnici a netuší čo sa deje, keď sa mu nikto z personálu neozýva…neskôr všetko zistí a začne si uvedomovať tú hrôzu, ktorá postihla svet. Román je písaný z pohľadu hlavného hrdinu, má dobré tempo a skvele sa číta. Klasika medzi Sci-fi…rozhodne odporúčam, každému fanúšikovi žánru. 100%!

Gaarq  | ***** 27.09.2011 07:52

den trifidů byl pro mě něco jako zjevení v době, kdy jsem ho poprvé četl. drsný, napínavý, inovativní a hlavně skvěle napsaný. od té doby jsem ho četl několikrát a naštěstí příliš nezastaral a snese srovnání i s ostatními bombami post-katastrofické literatury (pro mě například „smrt trávy“). den trifidů určitě formoval můj literární vkus, tajemno, dobrodružství a humanistický přesah. musím si ho zase někdy přečíst ;)

lamahe  | **** 22.11.2011 23:30

Toto je jedna z kníh, pri ktorých som na vážkach, či pridať percentá za to, aký prínos mal tento román k formovaniu žánru, resp. ako vyčnieval v dobe napísania. Napokon som sa rozhodol pre „poctivé“ hodnotenie v kontexte všetkého, čo som prečítal. Ide o to, že aj keď je to kniha napísaná veľmi dobre a má všetky potrebné atribúty kvalitnej „post-apo“ literatúry, chýbal mi tam nejaký „fíha“ moment. Napriek tomu, je tam hromada potravy pre mozog, ohľadom vývoja civilizácie, otázok morálky v čase kataklyzmy, ale aj ohľadom vzťahu Billa a Joselly, či ostatných charakterov. Ale komu by to chýbalo, ten nech si za historický prínos kľudne tých 20% percent pripočíta…

burianek  | ***** 30.11.2013 21:32

Jedna z prvních sci-fi knih. Naprosto mě dostala a nedám na ni dopustit. Skvělý nápad, příběh. Spolužák a dlouholetý kamarád mi sdělil, že vyjde skvělá kniha. Čert ví, jak to věděl. Chlape díky. Stál jsem na ni dlouhou frontu před knihkupectvím ve čtvrtek ráno dlouho před otevřením a úplnou náhodou se na mě dostalo. Kdo ví, o čem mluvím? Jo jo, to byly časy, kdy se stály na knížky fronty. Musel jsem si k ní koupit i nějakou jinou blbinu, na kterou si vůbec nevzpomínám. Kultovní záležitost.

Pátrač  | **** 04.06.2014 16:25

Tento první opravdový autorův literární úspěch, by měl být povinnou četbou každého fanouška žánru sci-fi, pokud už se tak nestalo. Je to nádherná ukázka, že dobrý sci-fi flák nemusí souviset s fotonovými hvězdolety, kotlíky protaplazmy a ET.

Stačí dobrý nápad a i na matičce zemi se mohou dít věci natolik realistické, že by člověk klidně mohl říci, že se to může začít dít klidně i zítra, naše zásahy do genetiky ledacos naznačují.

Viděl jsem i dvě filmové verze. Obě něčím vynikly, ale ta novější mi připadala více promakaná, přece jen možnosti filmařů jsou někde jinde, než v době natáčení prvního filmu.

Dobrá kniha a bude asi dobrá navždy, protože našla vědeckofantastický děj v příběhu, který je vlastně reálný a tedy není problém, aby se s ním čtenář ztotožnil.

Strider  | **** 09.05.2016 14:16

„Keď sa prebudíte v deň, o ktorom náhodou viete, že je to streda, a všetko okolo pripomína nedeľu, začnete tušiť, že niečo nie je v poriadku.“ Touto legendárnou vetou začína táto slávna sci-fi klasika a hneď čitateľa naladí na tiesnivú atmosféru post apokalyptického sveta, ktorý po katastrofickom prelete kométy oslepol. Viac než o titulných trifidoch je kniha o vyrovnávaní sa ľudstva s touto strašnou skutočnosťou a stavia spoločnosť pred mnohé desivé rozhodnutia, ktoré treba vykonať pre prežitie ľudského rodu. Trifidi sú tu ako katalyzátor týchto obáv a memento toho, ako môžu naše vlastné výtvory spôsobiť našu skazu. Zásadná výčitka smeruje len na značnú nedotiahnutosť načrtnutých motívov do plných dôsledkov a veľmi zbrklý záver. Kniha tak pôsobí dojmom dlhšej poviedky. 8+/10

Clarice  | ***** 25.11.2018 18:59

Skvělý hlasový projev pana Jiřího Zavřela udělal z tohoto, už tak dost neutěšeného příběhu, post apo další úrovně. Autor sice popsal strašlivé věci, ale až předčitatel mě donutil věřit, že by se klidně mohly odehrávat za dveřmi. A ne, abych otevírala. Tak jsem to neudělala a poslech knihy zvládla za pár hodin. Určitě jedna z těch, která si zaslouží pozornost a k níž se ještě vrátím.



WebArchiv - archiv českého webu